…του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Σκηνοθεσία και ερμηνεία Θανάση Σαράντου, στο “Χώρο Τέχνης Βέροιας” στις 16 Οκτωβρίου στις 21.00 μμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την συμπλήρωση φέτος των 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, τον επονομαζόμενο και «άγιο των ελληνικών γραμμάτων», η ομάδα «Ηθικόν Ακμαιότατον» με επικεφαλής τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Θανάση Σαράντο, καταπιάνεται με ένα από τα σπουδαιότερα διηγήματα του συγγραφέα, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1900 στο περιοδικό Παναθήναια. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι που μας πέρασε στο Φεστιβάλ Αθηνών και συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της ανά την Ελλάδα με επόμενο σταθμό της, τη Βέροια.

Το ‘’Ονειρο στο κύμα’’ είναι το διήγημα στο οποίο περιγράφεται το γυμνό για πρώτη φορά στην νεοελληνική λογοτεχνία, μέσω της αφήγησης ενός άντρα που θυμάται τον πρώτο του έρωτα, που ένιωσε ως έφηβος βοσκός. Ο ώριμος αφηγητής, που έχει αλλοιωθεί από τις συμβάσεις της «πολιτισμένης» κοινωνίας, θυμάται με νοσταλγία την εποχή της νιότης του, όταν αν και αγράμματος και φτωχός, ζούσε ευτυχής και πλήρης μες στη φύση. Η φρεσκάδα της νιότης του αντιπαρατίθεται με το βάρος της ενήλικης ζωής, ενώ ο ανολοκλήρωτος έρωτας για την όμορφη Μοσχούλα αποκαλύπτει διαστάσεις του απωθημένου, τραυματικού και ανολοκλήρωτου ερωτισμού του Παπαδιαμάντη.

Στην παράσταση, ο Θανάσης Σαράντος, που δεν ασχολείται για πρώτη φορά με το έργο του Παπαδιαμάντη, κρατάει το ρόλο του αφηγητή – δικηγόρου και κρυφοκοιτάζει τη δράση ανάμεσα στα δύο βασικά πρόσωπα, τον νεαρό βοσκό και την λουόμενη Μοσχούλα, πρόσωπα που εμφανίζονται δια μέσου των κινηματογραφικών προβολών. Ένας μονόλογος που συνοδεύεται από τη μουσική και του ήχους του συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη, που έχει εντρυφήσει στην ηλεκτροακουστική σύνθεση: αφηγηματικά ηχοτοπία της ελληνικής φύσης και μουσική με κυρίαρχο όργανο την φλογέρα που ταιριάζουν με τη δύναμη και τον πλούτο της γλώσσας του πιο ονειρικού διηγήματος του Παπαδιαμάντη. Η ανάπτυξη των μουσικών θεμάτων δανείζεται στοιχεία από την δομή και την τονική πρόοδο της βυζαντινής μουσικής. Το σκηνικό από την Εύα Μανιδάκη, ένα γραφείο – σχεδία που περικλείεται από νερό και οι κινηματογραφικές προβολές του Θανάση Σαράντου μας βυθίζουν στα συναισθήματα του «περιορισμένου» δικηγόρου που νοσταλγεί το ανέμελο παρελθόν του ως νεαρό βοσκόπουλο. Ο σκηνικός χώρος μετασχηματίζεται κατά την διάρκεια της παράστασης στην θάλασσα και στο γκρεμό της ονειρικής συνάντησης των δύο νέων, μαζί με τα συναισθήματα του νεαρού βοσκού.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία – ερμηνεία : Θανάσης Σαράντος,
Σκηνικά – κοστούμια : Εύα Μανιδάκη,
Μουσική – σχεδιασμός ήχων : Λάμπρος Πηγούνης,
Σχεδιασμός φωτισμών : Σάκης Μπιρμπίλης
Κινηματογραφικές προβολές : Θανάσης Σαράντος.
Φωτογραφία: Γαβριήλ Τζάφκας – Νίκος Χαλδούτας – Βασίλης Μεντόγιαννης,
Επιμέλεια κίνησης Καλλιόπη Σίμου,
Βοηθός σκηνοθέτη : Μάρκος Τσούμας,
Βοηθός σκηνογράφου Ελίνα Λούκου,
Επεξεργασία εικόνας Arctic pictures,
Μοντάζ: Αντώνης Γασπαρινάτος,
Εμφανίζονται επίσης οι ηθοποιοί Καλλιόπη Σίμου (Μοσχούλα), Μιχάλης Θεοφάνους (βοσκόπουλο),
Φλογέρα παίζει η Μαρία Παπαθανασίου,
Με την υποστήριξη του Μουσείου «Σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη» και του Δήμου Σκιάθου.
Χορηγός κινηματογραφικού εξοπλισμού : Μarni films.
Προπώληση εισιτηρίων : ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΩΝ Βέροιας (3ος όροφος) 2331078100 & www.veriaculture.gr

Παρακαλούμε σημειώστε ότι τα εισιτήρια θα πωλούνται στην προνομιακή τιμή των 10 Ευρώ για όσους τα προμηθευτούν μέχρι την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011.

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης