Η καλλιέργεια συνεπάγεται σχέση. Σχέση ανάμεσα στον καλλιεργητή και στον καλλιεργούμενο, είτε αυτός λέγεται δάσκαλος και μαθητής, είτε γεωργός και χωράφι, είτε άνθρωπος και το ταλέντο του. Σχέση σημαίνει διαδικασία ανταλλαγής αισθημάτων. Όσο υγιέστερα τα αισθήματα, τόσο πιο ευτυχής και καρποφόρα η σχέση, τόσο πιο ουσιαστική η καλλιέργεια. Είναι θέμα ποιότητας.

Η καλλιέργεια της γης δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη την καλλιέργεια της ψυχής. Είναι μια διαδικασία που οι άνθρωποι της πόλης τη βλέπουμε είτε ως κάτι ρομαντικό και εξιδανικευμένο, είτε ως κάτι «που δεν είναι για μας», είτε απλώς την περιφρονούμε ως διαδικασία, αναθέτοντάς την σε άλλους. Η σχέση μας με τη γη είναι συνήθως σχέση «κυριάρχου/ εξουσιαστή» με έναν «υποτελή», είναι μια σχέση άνιση, που ενέχει αρκετή βία. Αναγνωρίζουμε δικαιώματα στον εαυτό μας (ή και στο βιολογικό μας είδος) που δεν βοηθούν κανέναν να επιβιώσει με χάρη, ειρήνη, και αξιοπρέπεια…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γη είναι ζωντανή, είναι τροφός, παιδαγωγός, δασκάλα και φίλη. Η σχέση μας μαζί της μόνο να μας πλουτίσει μπορεί, τόσο υλικά όσο και ψυχοπνευματικά. Στην προκειμένη περίπτωση, η υλική απολαβή είναι προϊόν της ψυχοπνευματικής «ανταλλαγής» που ονομάζουμε καλλιέργεια. Η υγιής σχέση με τη γη και τα πλάσματά της τρέφει την ψυχή και το πνεύμα μας: τα φυτά και το χώμα ανταποκρίνονται στη φροντίδα μας και στην πρόθεσή μας, η συμβίωση μαζί τους μάς εθίζει στην ενέργεια των ρευμάτων της ζωής, στην εσωτερική σιγή, στις ποιότητες της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας μεταξύ των διαφορετικών ειδών. Η εργασία με γη επιτρέπει μια βαθιά ανταλλαγή αισθημάτων που δεν περνούν μέσα από το φίλτρο του μυαλού (και γι’ αυτό δεν περιγράφονται εύκολα) αλλά που εγκαθίστανται ως εμπειρία και βίωμα μέσα μας καθιστώντας μας σοφότερους και πλουσιότερους ψυχικά.

Η καλλιέργεια της γης είναι κάτι πολύ πρακτικό, το οποίο χρειάζεται γνώση, αλλά οφείλει να βασίζεται και σε κάποιες αρχές, εάν θέλουμε παράλληλα να καλλιεργήσουμε και την ψυχή μας!

Στην ομιλία αυτή θα γίνει λόγος για τις τρεις ηθικές αρχές της Αει-Καλλιέργειας ή Διαρκούς Καλλιέργειας (permaculture) και για τις βασικές αρχές της Βιοδυναμικής (biodynamic agriculture), όπως εφαρμόζεται στη χώρα μας και αλλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βιογραφικό ομιλήτριας

Η Ελενα Γκώγκου σπούδασε Αγγλική & Νεοελληνική Φιλολογία, Φωτογραφία και ΜΜΕ στην Αγγλία. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια, διερμηνέας, φωτογράφος, και δημόσιος υπάλληλος. Σε όλη της τη ζωή συνομιλούσε και έπαιρνε στοιχεία αρμονίας και ρυθμού από τη φύση, πράγμα που της έδινε τη δύναμη και τον τρόπο να διαχειριστεί τη δυσαρμονία που αντιμετώπιζε μέσα και γύρω της.

Σήμερα είναι θεραπεύτρια, καλλιτέχνης, blogger, και μητέρα 3 παιδιών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται πιο ενεργά με την κηπουρική και την παρασκευή ανθοϊαμάτων. Συμμετέχει στην ομάδα του Αστικού Αγρού «Εν Δυνάμει» καλλιεργώντας τη γη και τη σχέση της με τους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είσοδος ελεύθερη.

Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»,Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη.
Τηλ.: 2108613739 / E-mail: info@dieleusis.gr, www.dieleusis.gr.


Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης