Ελληνικής καταγωγής (ως συνήθως) είναι ο πρωταγωνιστής και του νέου μυθιστορήματος του Χρήστου Τσιόλκα , του ελληνικής καταγωγής αυστραλού συγγραφέα, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία με «Το χαστούκι».

Πρόκειται για το «Barracuda», όπου ο αφηγητής ακολουθεί την ιστορία ενός νεαρού κολυμβητή, του Ντάνι Κέλι, με το προσωνύμιο «Barracuda», που αφιερώνει τη ζωή του στο άθλημα, με την ελπίδα να ξεφύγει από την ταπεινή ζωή των μεταναστών. Όταν όμως αποδεικνύεται ότι, παρά τις προσπάθειες του, το ταλέντο του είναι πολύ λιγότερο αρχίζει να πιστεύει πια ότι η ζωή του ακολουθεί μια καθοδική πορεία, βλέποντας το χάσμα που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους νέους. Ο ήρωας του Τσιόλκα θα προσπαθήσει να βρει την ταυτότητά του ανάμεσα σε πολλές δυσκολίες. Ο Ντάνι Κέλι, έχει ελληνικές ρίζες: μαμά Ελληνίδα, μπαμπά Σκοτσέζο.

Πρόσφατα ο Τσιόλκας έδωσε συνέντευξη στο «Νέο Κόσμο» για το νέο του βιβλίο όπου μίλησαν με τον Φώτη Καφετόπουλο για όλους και για όλα. Η συζήτηση ξεκίνησε στην ελληνική καφετέρια «Μέλισσα», ανάμεσα σε πολυάριθμους ομογενείς, και συνεχίστηκε στο «στούντιο» του Τσιόλκα, το οποίο αγόρασε με τα χρήματα που κέρδισε από «Το χαστούκι» που έγινε παγκόσμιο μπεστ-σέλερ. Το πρώτο πράγμα που ενδιέφερε τον Τσιόλκα ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα όταν διαπιστώθηκε πως «υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.

Αναπόφευκτα η συζήτηση στράφηκε και στο «Barracuda» και στην προσπάθεια ενός αθλητή να αναγνωριστεί και την ανώμαλή προσγείωση του στην πραγματικότητα. Όπως λέει ο συγγραφέας πρόκειται για είναι ένα χαστούκι στη λύσσα των Αυστραλών με τα σπορ και δη την κολύμβηση. Ο νεαρός ήρωάς του, από εργατική τάξη, παίρνει υποτροφία για ελιτίστικο ιδιωτικό σχολείο μόνο και μόνο γιατί είναι άσος στις πισίνες και υποψήφιος για την ολυμπιακή ομάδα.

Οι άλλοι έχουν κατάλευκο δέρμα και δόντια, είναι ψηλοί, ξανθοί, γαλανομάτες. Αριστοκράτες. Αυτός είναι κοντός, τριχωτός, αλλά και εγωιστής. Αποφασισμένος να τους μπει στη μύτη. Να γίνει ο δυνατότερος, ο ταχύτερος, ο καλύτερος.

Μη φανταστείτε, λέει η «Γκάρντιαν», ότι ο Ντάνι είναι κανένας άγγελος. Ο μόνος τρόπος που έχει για να επιβληθεί είναι η βία. Εξ ου και του κολλάνε τα παρατσούκλια «psycho Kelly» και «μπαρακούντα» – για τη συμπεριφορά του στις πισίνες. Το βιβλίο ξεκινάει με τον νεαρό Ντάνι και τελειώνει με τον ώριμο Νταν – είναι φανερό ότι ενδιάμεσα έχει κάνει φυλακή. Δεν τα κατάφερε. Το μυθιστόρημα αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από τη μυθολογία των σπορ, πίσω από τις ζητωκραυγές, τα μετάλλια. Μιλάει για τη διαχείριση της αποτυχίας, της ντροπής, της ταπείνωσης. Οταν ο Ντάνι δεν σταθεί στο ύψος των προσδοκιών του, θα γίνει αμέσως αυτό που φοβόταν: ένα τίποτα.

Ο ίδιος δηλώνει πως η πίεση που ένιωθε λόγω της επιτυχίας του «Χαστουκιού» τον τρόμαζε. «Ηταν σαν να έβγαζα το δεύτερο βιβλίο μου», παραδέχεται. Ευτυχώς οι καλές κριτικές τον χαλάρωσαν και μπορεί να εξηγήσει με την ησυχία του τι είναι το «Barracuda». Και σε αυτό το βιβλίο ο πρωταγωνιστής δείχνει να είναι ομοφυλόφιλος… «Δεν ήθελα να γράψω ένα μυθιστόρημα για έναν καταπιεσμένο γκέι που βγαίνει φανερά και το λέει», εξηγεί.

Και ο κριτικός της «Γκάρντιαν» συμφωνεί: «Είναι αλήθεια ότι ο Ντάνι δεν παλεύει μόνο με την τάξη του, τον σοσιαλιστή πατέρα του και την πιεστική μητέρα του. Προσπαθεί να συμφιλιωθεί και με τη σεξουαλικότητά του, χωρίς ποτέ να υιοθετεί την πολιτικά ορθή γλώσσα ενός κοινωνικού κινήματος».

Σε κάποια στιγμή της συζήτησης συγγραφέας και δημοσιογράφος ξεχνούν τη λογοτεχνία, την επιτυχία, την πολιτική και μιλάνε για τους πατεράδες τους. Ο Τσιόλκας έχασε πέρσι στον πατέρα του τον πατέρα του τον οποίο θεωρεί «ήρωα». Και η συζήτηση κλείνει όπως ξεκίνησε: Με την ελπίδα ότι σύντομα η Ελλάδα θα βρει το δρόμο της…

Το πρώτο βιβλίο του Χρήστου Τσιόλκα, «Νεκρή Ευρώπη» για το οποία τιμήθηκε με το βραβείο της αυστραλιανής εφημερίδας «Age», είχε περάσει στην Ελλάδα σχεδόν απαρατήρητο. Κατόπιν κυκλοφόρησαν τα βιβλία του «Ο άνθρωπος του Ιησού» και «Head On», που κυκλοφόρησε το 1995 (στα ελληνικά, «Κατά μέτωπο») που έγινε ταινία από την ‘Αννα Κόκκινος το 1998 (με τίτλο Loaded) και προκάλεσε με τη γραφή του. Παιδί ελλήνων μεταναστών, ανοιχτά ομοφυλόφιλος και αριστερός, έχει σταθερή και μαχητική παρουσία στα γράμματα της Αυστραλίας. «Το Χαστούκι» έχει πουλήσει 500.000 αντίτυπα και ήταν υποψήφιο για το Man Booker Prize ενώ κέρδισε το Βραβείο των Συγγραφέων της Κοινοπολιτείας.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης