Ο Τρούμαν Καπότε, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, έγινε κυρίως γνωστός για τη νουβέλα του «Πρόγευμα στο Τίφανις» (1958) και το μυθιστόρημα «Εν Ψυχρώ» (1966). Ο Τρούμαν Καπότε, το καλοκαίρι του 1958, βρέθηκε από αρχές Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου στο νησί της Πάρου. Οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» κυκλοφόρησαν το βιβλίο «Τρούμαν Καπότε: Η αλληλογραφία του». Σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν και οι επιστολές που έστειλε ο Καπότε από την Πάρο όπου παραθέριζε.

Σημειώνουμε ότι το αριστούργημά του ο Καπότε «Πρόγευμα στο Τίφανις» (μάλλον) το ολοκλήρωσε όσο έμενε στην Πάρο. Μέσω των αποσπασμάτων των επιστολών που έστελνε από την Πάρο το καλοκαίρι του 1958 βλέπουμε πώς ένα διάσημος Αμερικανός συγγραφέας έβλεπε εκείνη την περίοδο τη ζωή στο νησί μας, πώς σχολίαζε τα δρώμενα, αλλά και πώς τον αντιμετώπιζε η Αστυνομία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Επιστολή προς Μπέντε Σερφ γραμμένη από τη «Βίλα Μελτέμι», Πάρος Ιούνιος 1958.

«[…] Είμαστε σ’ ένα αρκετά απόμερο και μοναχικό μέρος που διάλεξα για να περάσουμε το καλοκαίρι (δεν υπάρχουν καθόλου άλλοι ξένοι κ.τ.λ.). Αλλά είναι πολύ όμορφα κι ελπίζω να είναι καλό μέρος για να δουλέψει κανείς: Γιατί, μα το Θεό, δεν υπάρχει και τίποτα άλλο να κάνεις. Εσύ θα τρελαινόσουν …».

– Επιστολή προς τον Σέσιλ Μπίτον: «[…] Το λατρεύουμε. Ποτέ κανένα μέρος δεν μας άρεσε περισσότερο. Απόλυτα όμορφο. Μόνο ήλιος, θάλασσα και ηρεμία. Ούτε ένας τουρίστας. Η πόλη είναι κάτασπρη – με μπλε αυλές και τοίχους καλυμμένους με αναρριχητικά φυτά και βεράντες που για σκεπή έχουν κληματαριές – σαν μια καθαρή κοραλλένια Κάσμπα. Και είναι δροσερά … Το φαγητό είναι αρκετά καλό, τα κρασιά υπέροχα. Μένουμε σ’ ένα πολύ καθαρό και ευχάριστο ξενοδοχείο (…) έχουμε ένα τόσο ήσυχο και ευχάριστο διαμέρισμα, με μια βεράντα που κρέμεται πάνω από τη θάλασσα και μια σκαλίτσα που κατεβαίνει σε μια αρκετά όμορφη μικρή παραλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ναι, πρέπει να έρθεις. Είναι ένα τέλειο μέρος για να ξεκουραστείς και να δουλέψεις και να κολυμπήσεις και να κάνεις βόλτες. Φοβάμαι ότι δεν θα υπάρξει και πολύς έρωτας -οι κάτοικοι δεν είναι καθόλου εκλεπτυσμένοι …».

– Επιστολή προς Νιούτον Άρβιν: «[…] «Εδώ στα νησιά όλοι οι άντρες χορεύουν μαζί – δεν βλέπεις ποτέ γυναίκα στις ταβέρνες. Όλα εντελώς αθώα ωστόσο – ή τουλάχιστον έτσι νομίζω».

– Καρτ-ποστάλ προς τον Ντόναλντ Γουίνταμ 18/8/1958: «[…] Εξακολουθεί να μου αρέσει η Ελλάδα».

– Καρτ-ποστάλ προς τον Ντόναλντ Γουίνταμ 28/8/1958: «[…] «Αυτό το χωριό (της καρτ-ποστάλ) βρίσκεται στα βουνά. Ο Τζακ έσωσε ένα γατάκι που κάποιοι άκαρδοι άνθρωποι είχαν ρίξει στη θάλασσα και το έκανε να ζήσει – ένα θαύμα!».

– Προς τον Σέσιλ Μπίτον 4 Σεπτεμβρίου1958: «[…] Η γατούλα είναι μια χαρά, μόνο που χθες το βράδυ προκάλεσε κρίση με την εξαφάνισή της για αρκετές ώρες. Βγήκαμε έξω με τους φακούς και τη βρήκαμε».

– Προς τον Μπένετε Σέρφ (εκδότης του Καπότε) 29 Σεπτεμβρίου1958: «[…] Χθες ένας αστυνομικός ήρθε και μου είπε ότι ήθελε να με δει ο τοπικός διοικητής της αστυνομίας Πάρου στο γραφείο του. Η όλη κατάσταση έμοιαζε δυσοίωνη, σαν κάτι που μπορεί να συνέβαινε στη Miss Golightly (ηρωίδα βιβλίου του Καπότε). Δεν μπορούσα να σκεφτώ τι μπορεί να είχα κάνει. Όταν φθάσαμε στο γραφείο του υπεύθυνου, είδα πάνω στο γραφείο του ένα δέμα που είχε σταλεί αεροπορικώς από τον εκδοτικό οίκο Random House. Ο διοικητής της αστυνομίας και ο τοπικός ταχυδρόμος στέκονταν από πάνω του λες και περιείχε ηρωίνη. Και γι’ αυτό με είχαν σύρει έως εκεί, για να το ανοίξω μπροστά τους: Ήθελαν να σιγουρευτούν ότι δεν έκανα εισαγωγή ηρωίνης …».

Πηγή: εφημερίδα «Νέα της Πάρου – Αντιπάρου»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης