Συνδέοντας στην ταινία του ”One day” που θα προβληθεί στις ”Κακές παρέες”, το όνειρο με την πραγματικότητα, o Ταιβανέζος σκηνοθέτης Hou-Chi Jan, ένας από τους πλέον ταλαντούχους νεαρούς εκπροσώπους του σύγχρονου ασιατικού σινεμά, βρίσκεται από χθες το πρωί στην Αθήνα, προκειμένου να παρευρεθεί στις προβολές της ταινίας που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στο περσινό φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ο σκηνοθέτης θα βρίσκεται στην πόλη μας για μια εβδομάδα ενώ αυτό το Σάββατο 12/2 στις 18.00 στην αίθουσα του κινηματογράφου του Ιδρύματος ”Μιχάλης Κακογιάννης” θα δώσει και Μasterclass μαζί με τον σκηνοθέτη της ταινίας Podslon, που επίσης προβάλλεται στις ‘’Κακές παρέες’’, Drago Sholev με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εχοντας εργαστεί εντατικά στον κινηματογράφο, ήδη, από τα φοιτητικά του χρόνια, έχει κατορθώσει να αποκτήσει ένα δικό του, ιδιαίτερο ύφος, το οποίο είναι φανερό σε όλες του τις ταινίες. Οι δουλειές του χαρακτηρίζονται από έντονο λυρισμό ενώ τους έχει, δε, αποδοθεί ο τίτλος «στυλιστικά άψογες».

Η πρώτη πειραματική μικρού μήκους ταινία του με τίτλο ‘’Stardust 15749001’’ κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Ταιπει το 2003. Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του με τίτλο ‘’My 747’’ κέρδισε το μεγάλο βραβείο το μεγάλο βραβείο στο ανεξάρτητο Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στο Χονγκ Κονγκ το 2006. Το, δε, ντοκιμαντέρ του με τίτλο ‘’Oι μαύρες ταινίες της Ταιβάν’’, το οποίο παρουσίαζε cult φιλμ, τα οποία γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια του 1970 στην Ταϊβάν, ήταν υποψήφιο για τα ‘’Golden Horse awards’’ και βρέθηκε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Η ταινία του Hou Chi Jan ‘’One day’’ θα προβληθεί στις 10, 12, 14, 20 και 26 Φεβρουαρίου στο Ιδρυμα ‘’Μιχάλης Κακογιάννης’’ στο πλαίσιο της συνάντησης ‘’Κακές παρέες’’.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπόθεση της ταινίας : Η Σίγκινγκ βλέπει συνεχώς το ίδιο όνειρο: ένα αγόρι που της φωνάζει από μακριά, αλλά δεν μπορεί να διακρίνει ποιος είναι ούτε τι λέει. Ένα βράδυ, συναντάει έναν φαντάρο που αυτοσυστήνεται ως μελλοντικός της εραστής. Και κάπου εκεί χάνεται το νήμα μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, μεταξύ τώρα, πριν και μετά. Αλλά το ερώτημα παραμένει: αν ήξερες ότι θα χάσεις τα πάντα, θα ερωτευόσουν από την αρχή;

Σημείωμα του σκηνοθέτη Hou Chi Jan για την ταινία ‘’One day’’
«Όταν ήμουν 19, περνούσα τις ημέρες μου σε ένα αναγνωστήριο κοντά στο σταθμό της Ταιπέι, προσπαθώντας να προετοιμαστώ για τις εξετάσεις. Έβρισκα το αναγνωστήριο ιδιαίτερα ενδιαφέρον και γοητευτικό μέρος….Ο καθένας κάθονταν στο γραφείο του, σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Χαρακτηριστικό ήταν ότι εκτός από το να διαβάζουν, οι μαθητές πιθανότατα περνούσαν περισσότερο χρόνο κοιμισμένοι πάνω στα γραφεία τους. Κάθε φορά που περνούσα ανάμεσα σε σειρές κοιμισμένων μαθητών, δεν μπορούσα να μην αναρωτηθώ τι ονειρεύονταν εκείνη τη στιγμή.

Οταν ήμουν 22, πήγα να υπηρετήσω τη στρατιωτική μου θητεία στο Κινμέν, ένα απομακρυσμένο νησί πολύ μακριά από την Ταϊβάν. Με τοποθέτησαν σε μια στρατιωτική βάση στο Καοσιουνγκ, όπου καθόμουν, περιμένοντας το πλοίο για την Κινμέν. Κάθε φορά που ήμουν βάρδια τη νύχτα, πήγαινα να κάνω ένα τηλεφώνημα, στο οποίο ποτέ κανείς δεν απαντούσε. Ακούγοντας το συνεχιζόμενο χτύπο, κοιτούσα το απομακρυσμένο φως από το Καοσιουνγκ που ακουμπούσε σιωπηλά στην άκρη του λόφου.
Βαθιά μέσα στην καρδιά μου, ένιωθα την μοναξιά της νιότης και την ακατανίκητη φύση του έρωτα.

Τελικά επιβιβάστηκα στο πλοίο για την Κινμεν. Ανάμεσα στους ήχους των κυμάτων τη νύχτα, ακούγονταν από το ράδιο το ‘’Ακου τη θάλασσα’’ της Amei και τραγούδια του Fay Wang…Χρόνια μετά, ξεκίνησα να λέω τις ιστορίες στις οποίες το αναγνωστήριο, η στρατιωτική βάση, το πλοίο και η θάλασσα συνέχιζαν να αλλάζουν, να εκτείνονται και να συνδέονται με επαναλαμβανόμενα γεγονότα και με τις αναμνήσεις μου. Στο τέλος, όλα αναμείχθηκαν μαζί και από αυτά είναι που «γεννήθηκε» το φιλμ ‘’Οne day’’.

Ο κινηματογράφος μπορεί να πάει πέρα από την πραγματικότητα και να αποκρυπτογραφήσει τις αναμνήσεις μας… Παρόλαυτα, η προσδοκία μετά από τη μακρά αναμονή και η ανεμελιά της νιότης δεν μπορούν ποτέ να αναπαρασταθούν…»

Διεύθυνση : Ιδρυμα ‘’Μιχάλης Κακογιάννης’’ Πειραιώς 206 στον Ταύρο
Τηλέφωνο για πληροφορίες : 210 3418550
www.kakesparees.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης