Ο πολιτιστικός σύλλογος Θρακών Βόλου παρουσίασε με επιτυχία τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, την παράσταση με τίτλο «Δύο Βιβλία… Χιλιάδες Μνήμες για τη Θράκη», μια μουσικοθεατρική εκδήλωση αφιερωμένη στους αγώνες των Θρακών από το 1890 – έως τον ξεριζωμό του 1923 μέσα από την παρουσίαση δύο βιβλίων, που αφηγούνται με τον δικό τους μοναδικό τρόπο το καθένα, το τραγικότερο γεγονός της νεότερης ιστορίας μας.
Μεγάλος προσκεκλημένος αυτής της σημαντικής εκδήλωσης ήταν ο διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης Ευριπίδης Νικολίδης, ο οποίος βραβεύτηκε για την προσφορά του στη μουσική και παρουσίασε το νέο του τραγούδι «Πόσα τραγούδια νά σού πω» σε στίχους της Αθηνάς Νικολίδου που θα περιλαμβάνεται στον επερχόμενο δίσκο του για τη Θράκη.
Στην εξαιρετική μουσικοθεατρική παράσταση «Δύο βιβλία… Χιλιάδες μνήμες για την Θράκη», την οποία οργάνωσε και επιμελήθηκε εξ ολοκλήρου η συγγραφέας Αθηνά Νικολίδου, έγινε η παρουσίαση των δύο βιβλίων του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη «Η έξοδος των Θρακών» και της Αθήνας Νικολίδου «Κάθε φορά ουρανός».
«Οι Θρακιώτες όπου κι αν βρίσκονται, ενωμένοι δημιουργούν και μεγαλουργούν. Ευχαριστώ τον σύλλογο Θρακών Βόλου, για την αναγνώριση και την ηθική ανταμοιβή με μια συγκινητική αναμνηστική πλακέτα!» έγραψε ο Ευριπίδης Νικολίδης στην προσωπική του σελίδα στο facebook.
Δείτε το βίντεο με τον Ευριπίδη Νικολίδη και το καινούργιο του τραγούδι:
Ακόμη ο διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη βράβευση του έκανε την παρακάτω ανάρτηση στον προσωπική του σελίδα στο facebook
Ευγνώμων για τη βράβευση μου και για όλα όσα έζησα! Δεν θα μπορούσε βέβαια κανείς να περιγράψει,να αποτυπώσει καλύτερα τα συναισθήματα και τη συγκίνηση όλων, από τον ίδιο τον συγγραφέα,τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη που μας συγκίνησε γράφοντας τα παρακάτω…
«Εμείς οι Ρίζες οι Παλιές και των Νεκρών οι Κλώνοι*…»
Ήθελα να περάσουν κάποιες μέρες για να γράψω…
Αυτό που ζήσαμε την περασμένη Δευτέρα στη Νέα Ιωνία Βόλου, δεν περιγράφεται με λόγια. Δεν υπάρχουν λόγια…
Όταν βλέπεις τον Πρόεδρο του Συλλόγου Θρακιωτών Βόλου, Θωμά Μαλαμίδη, με την παραδοσιακή Θρακιώτικη φορεσιά, να μιλάει με βουρκωμένα μάτια και φωνή ραγισμένη..
Δεν χρειάζονται λόγια…
Όταν ακούς την Αθηνά Νικολίδου, να τραγουδάει
“Μάνες, γερόντοι και παιδιά με την ψυχή καμένη
στα κάρα φορτωθήκαμε όλοι κυνηγημένοι.
Τα σπίτια μας θρηνούσαμε τις εκκλησιές, τους τάφους
και τους νεκρούς που αφήσαμε στους κάμπους μας μονάχους..”
Δεν χρειάζονται λόγια
Όταν ακούς μια χορωδία “αγγέλων” από “μικρά και μεγάλα παιδιά”, να επαναλαμβάνουν, υπό τους μελωδικούς ήχους του Ευριπίδη Νικολίδη “Πόσα τραγούδια να σού πω Θράκη βασανισμένη; Τόσα χωριά σού πήρανε κι είσαι ορφανεμένη..”
Δεν χρειάζονται λόγια…
Όταν ακούς την Αγγελική και την Έλενα να αφηγούνται ιστορίες, από τα πάθη των Θρακών, τόσο παραστατικά, τόσο συγκινητικά, λές και ήταν οι δικές τους ιστορίες…
Δεν χρειάζονται λόγια…
Όταν βλέπεις λεβεντόκορμες Θρακιώτισσες, παληκάρια και λεβέντες να σέρνουν το χορό..
Δεν χρειάζονται λόγια…
Όταν, κυρίως, βλέπεις μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, δισέγγονα και τρισέγγονα των ξεριζωμένων Προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, να φοράνε τις στολές τους, να λένε τα τραγούδια τους και χορεύουν τους χορούς τους, ε τότε:
σκουπίζεις ένα δάκρυ, σηκώνεις ψηλά το κεφάλι και μονολογείς: υπάρχει ελπίδα!
Η ράτσα μας δεν θα σβήσει, οι μνήμες ζούν!
Και θα ζούν!
Η πολυτάλαντη Αθηνά Νικολίδου έστησε μια παράσταση, που είχε αφηγήσεις, δρώμενα, χορούς και τραγούδια!
Μια παράσταση για τη Θράκη.
Με τίμησαν, υπέρ το δέον, διαλέγοντας να αφηγηθούν, αλλά και να δραματοποιήσουν αποσπάσματα από το βιβλίο μου «Η Εξοδος των Θρακών».
Η Αθηνά έκανε και μια συγκινητική παρουσίαση του βιβλίου μου.
Έχει γράψει και η Αθηνά ένα συγκλονιστικό βιβλίο με διηγήματα και ποιήματα με τίτλο «Κάθε φορά Ουρανός», το οποίο θα παρουσιάσουμε στην Αθήνα, στο προσεχές μέλλον.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον πιο συγκινητικό τρόπο, ένα πραγματικό αριστούργημα, σε ποίηση της Αθηνάς και μουσική του Ευριπίδη, που τραγούδησαν άντρες, γυναίκες και παιδιά, ντυμένοι όλοι με Θρακιώτικες φορεσιές. Θα βάλω το τραγούδι σε άλλη ανάρτηση.
Τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν, αν ο συμμαθητής μου από το Γυμνάσιο Διδυμοτείχου, Σταύρος Τερζάκης, δεν έδινε το βιβλίο μου στον Πρόεδρο των Θρακών Βόλου Θωμά Μαλαμίδη και ο Θωμάς, από το γειτονικό χωριό Θούριο, δεν είχε την ιδέα να κάνει κάτι για την Ανατολική Θράκη.
Για να έρθει η Αθηνά να οργανώσει αυτήν τη συγκλονιστική παράσταση.
Προσωπικά, τους είμαι ΕΥΓΝΩΜΩΝ για αυτά που έζησα.
Συνεχίζουμε και όσο συνεχίζουμε γινόμαστε περισσότεροι και η φωνή μας δυναμώνει!
Θα λέμε την ιστορία μας!
Για τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας…
Για την Ανατολική μας Θράκη.
Την πιο όμορφη Πατρίδα!!!
Συμμετείχαν στην εκδήλωση:
Τα χορευτικά του Συλλόγου Θρακών Μαγνησίας (ενηλίκων και παιδικό)
Χοροδιδάσκαλοι:
Αντώνης Τζαφέτας και Μαρία Μάντζαρη
Αφηγήσεις: Αγγελική Θάνου και Έλενα Ψαραλίδου
Μουσική: Νίκος Μούτσελος, Θ. Δραγάνης, Β. Σαραντινός, Γ.Σκαμπαρδώνης, Βαρβάρα Χατζητρακόσια