Οι «μαγικές σβούρες» και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης συναντιούνται με τον Παπαδιαμάντη σε μια παράσταση στο θέατρο Ιλίσια που αναζητά να φέρει μέσα από τον λόγο του σπουδαίου λογοτέχνη τους
μαθητές σε μια συνάντηση απρόσμενη με τα πιο βαθιά πάθη του ανθρώπου με χιούμορ, νοσταλγία και
συγκίνηση.

Ο γνωστός σκηνοθέτης εξηγεί τους λόγους της ενασχόλησης του με το παιδικό θέατρο καθώς και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου κειμένου του Παπαδιαμάντη και μιλάει για την επιτυχημένη συνεργασία του με τον Χρήστο Θηβαίο.

Τα τελευταία χρόνια γράφετε και σκηνοθετείτε θεατρικά έργα για παιδιά.Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο;


Δημήτρης Αδάμης: Η αρχική μου ώθηση και ευτυχώς αυτή που ακόμα και τώρα με κινεί, είναι μία αναζήτηση να ειπωθούν όσα έχουμε ανάγκη να ειπωθούν με τον πιο λιτό και ακριβή τρόπο. Αυτόν τον τρόπο τον ξέρουν καλύτερα απ ‘όλους μας τα παιδιά. Παίζουν τα παιχνίδια τους χωρίς τίποτα περιττό και με ακρίβεια. Έτσι, έμαθα να αντιμετωπίζω το θέατρο για παιδιά ως ένα παιχνίδι που μας οδηγεί στην αθωότητα και την βαθύτατη ουσία.

Η παράσταση σας «Αγαπητέ κυρ Αλέξανδρε» βασίζεται σε μια ανθολογία διηγημάτων του Παπαδιαμάντη. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κείμενο και πόσο δύσκολη ήταν η προσέγγιση του σκηνοθετικά;

Έγινε μια συρραφή 5 κειμένων από εμένα και τους τρεις ηθοποιούς. Επιλέξαμε Παπαδιαμάντη για να επικοινωνήσουμε θεατρικά κυρίως με τους εφήβους για τους εξής λόγους: Ο Παπαδιαμάντης παρατηρεί μια μικρή κοινωνία στη Σκιάθο. Κι όμως αυτή η παρατήρηση γίνεται συμπαντική. Από το μικρό και το ελάχιστο πέρασε σε αλήθειες για τη ζωή που αφορούν όλους μας και κυρίως τους νέους ανθρώπους: ο αγώνας για την επιβίωση, οι οικονομικές αντιξοότητες, οι πρώτοι έρωτες, η καταπίεση, οι σχέσεις με την οικογένεια. Θελήσαμε να ακούσουν οι νέοι άνθρωποι ζωντανά την αυθεντική γλώσσα του Παπαδιαμάντη και να αντιληφθούν πόσο η ιστορία της γλώσσας μας είναι η ίδια η ιστορία αυτού του τόπου. Στην εποχή μας χρειαζόμαστε ήρωες, αλλά καινούριους, σαν τον ίδιο τον Παπαδιαμάντη. Αυτόν τον άνθρωπο που κατάφερε μέσα σε δύσκολες συνθήκες οικονομικά και κοινωνικά, να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Το κείμενο δε μας δυσκόλεψε σκηνοθετικά. Ο Παπαδιαμάντης είναι σαν να σε οδηγεί μαγικά στο ελάχιστο, που γίνεται όμως πάνω στη σκηνή πλούσιο σε εικόνες και φωτεινό.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται το κείμενο;

Τα παιδιά το αντιλαμβάνονται πλήρως, μιας και η παράσταση, μεταφέρει ανάγλυφα τον λόγο του Παπαδιαμάντη. Και όπου υπάρχει δυσκολία για τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και τις πρώτες του Γυμνασίου, λειτουργούν εξαιρετικά τα συμφραζόμενα και η κίνηση των ηθοποιών. Άλλωστε αυτή είναι η γλώσσα μας λίγο πριν!

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η παράσταση;

Σε εφήβους και σε ενήλικες. Παρ ‘όλα αυτά κάποιοι εκπαιδευτικοί της δ’ δημοτικού, για παράδειγμα, τολμούν να φέρουν τους μαθητές τους. Τα παιδιά πολλές φορές ξεπερνούν την εικόνα που έχουν οι ενήλικες για εκείνα.

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Χρήστος Θηβαίος. Ποιος ο ρόλος της στην παράσταση;

Πρότεινα από ένστικτο στον Χρήστο να δουλέψουμε μαζί, θεωρώντας πως το χιούμορ του και η ζωντανή του πάντα αντίδραση, θα συναντηθούν με το χιούμορ και την νεανική επανασταστικότητα του Παπαδιαμάντη. Και έτσι έγινε. Η μουσική του δεν υπογραμμίζει, δεν περιγράφει το κείμενο. Μεγεθύνει και φωτίζει τη σιωπή , μας ταξιδεύει σε τόπους και στιγμές, πέρα από όσα ο λόγος λέει. Άλλωστε όταν μεταφέρεις λογοτεχνία στο θέατρο, σκηνοθετικά και μουσικά, το στοίχημα είναι να πεις αυτά που δεν λέγονται στο κείμενο, να υπαινιχθούν όσα δεν ακούγονται στη σκηνή. Ο Θηβαίος, όπως άλλωστε ξέρουμε, είναι σπουδαίος μουσικός και μας χάρισε την μοναδική του έμπνευση για τον κόσμο τού Παπαδιαμάντη.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο αυτή την περίοδο;

Υπάρχει κάτι που με κάνει πραγματικά ανυπόμονο και ενθουσιασμένο καθώς θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες να προετοιμάζεται αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμη. Θα γίνει σε μεγάλο και σπουδαίο χώρο και θα έχει άμεση σχέση με την εικονοποίηση μουσικής.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία : Δημήτρης Αδάμης
Μουσική : Χρήστος Θηβαίος
Σκηνικό : Νίκος Δεντάκης
Φωτισμοί : Γιώργος Ανεστόπουλος
Ενορχήστρωση-
Σχεδιασμός ήχων : Μάξιμος Δράκος
Βοηθός σκηνοθέτη : Κωνσταντίνος Παππάς
Επεξεργασία κειμένου : Ο θίασος & ο σκηνοθέτης
Παραγωγή : μαγικές σβούρες

Παίζουν: Έλενα Αρβανίτη, Δόμνα Ζαφειροπούλου, Τάσος Ράπτης
Από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου

Παραστάσεις : Δευτέρα 7:30 μ.μ., Τρίτη 9:00 μ.μ.
Οργανωμένες για τα σχολεία μετά από συνεννόηση

Θέατρο Ιλίσια: Παπαδιαμαντοπούλου 4.
Στάση μετρό: Μέγαρο Μουσικής

Γενική είσοδος : 10 ευρώ, μαθητικά , ομαδικά και άνεργοι 5 ευρώ
Διάρκεια :60΄ ( χωρίς διάλειμμα )
Κρατήσεις-Πληροφορίες στο τηλ. 210-9853609