ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΙΝΕ ΦΙΛΙΠ
7ο ΕΤΟΣ (Νοέμβριος 2009 – Μάιος 2010)

Το αγαπημένο πρόγραμμα παιδιών και νέων, σχεδιασμένο από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συνεχίζεται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Η παραγωγή είναι του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΙΝΕ ΦΙΛΙΠ από 15 Νοεμβρίου 2009 έως 16 Μαΐου 2010 στις 4 το απόγευμα και με εισιτήριο μόνο 2,50 ευρώ για τα παιδιά και τους συνοδούς τους, στο κινηματογραφικό στέκι των πιτσιρικάδων της πρωτεύουσας, στο Cine ΦΙΛΙΠ (Θάσου 11 – Πλ. Αμερικής, τηλ. 210-8612476).

Παράλληλα: εργαστήρια, σεμινάρια, μουσική, συζητήσεις.

Την Κυριακή 2 Μαΐου και ώρα 16:00 η ταινία «Ο Ψύλλος – The Flea» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Σπύρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία…

«Ψύλλος» είναι o τίτλος μιας χειρόγραφης εφημεριδoύλας, που συντάσσει και εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Ολυμπίας, o Ηλίας Σειλαϊδής.

«Ψύλλος» είναι όμως κι o ίδιος o μικρός Ηλίας, γιατί είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την εφημερίδα του, ώστε κανείς πια δεν τον φωνάζει με το πραγματικό του όνομα!
Κι όπως γράφει o ίδιος σ’ ένα φύλλο της εφημερίδας του…

«ο Ψύλλος είναι ένα όνειρο…
είναι τα ταξίδια που θέλω να κάνω,
το σπάσιμο των συνόρων του μικρού χωριού μου…
είναι τα φτερά που με βοηθούν να πετάξω μακριά»

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σπύρου
Σενάριο: Δημήτρης Σπύρου
Φωτογραφία: Προκόπης Δάφνος
Μουσική: Μιχάλης Τερζής
Montaz: Χρήστος Σαντατσόγλου
Ηθοποιοί: Παντελής Τριβιζάς, Βασίλης Κoλoβός, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρης Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ
Παραγωγή: Δημήτρης Σπύρου-Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Σπύρου γεννήθηκε το 1954 στα Διάσελλα Ολυμπίας. Τέλειωσε τη Δραματική Σχολή και σπούδασε Κινηματογράφο. Αρχικά εργάστηκε στο θέατρο ως ηθοποιός αλλά από το 1982 στράφηκε στον κινηματογράφο όπου στα χρόνια της «μαθητείας» εργάστηκε σαν ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, σεναριογράφος και διευθυντής παραγωγής.

Το 1985 άρχισε να σκηνοθετεί , δημιουργώντας ταυτόχρονα και την ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής ΦΑΟΣ ΦΙΛΜ η οποία λειτουργεί ως σήμερα με σημαντικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς και τηλεοπτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ.

Από το 1989, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα του κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, κάνοντας αρχικά την ταινία «Ο ΨΥΛΛΟΣ» η οποία γνώρισε διεθνή επιτυχία, και κατόπιν εκπαιδευτικά προγράμματα και τηλεοπτικές παραγωγές.

Από το 1995 διευθύνει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ, η οποία ασχολείται με: διανομή ταινιών, παραγωγή ταινιών, εκδόσεις βιβλίων, διαχειρίζεται το cine ΦΙΛΙΠ στην Αθήνα, διοργανώνει Φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, παράγει και διανέμει εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το 1997 σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Παράλληλα ασχολείται και με τη λογοτεχνία (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα) και είναι συνεργάτης περιοδικών τέχνης και πολιτισμού.

Το 1981 πήρε το 1ο Βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό για ποιητές κάτω των 35 ετών. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν τρεις κορυφαίοι έλληνες ποιητές : Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος και Τάκης Σινόπουλος.

Αυτό το διάστημα ξεκινά τα γυρίσματα της ταινίας μεγάλου μήκους «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» – βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη, της οποίας έχει γράψει και το σενάριο.

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

-«Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ» (1985), ταινία μικρού μήκους
-«Ο ΨΥΛΛΟΣ» (1990), ταινία μεγάλου μήκους (Σενάριο-Σκηνοθεσία-Παραγωγή).
Η ταινία πήρε έξι Α΄ Βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Ευρωπαϊκά βραβεία FELIX.
-«Η ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ» (1995), ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
-«ΟΝΕΙΡΟ ΣΕ ΑΣΠΡΟ ΦΟΝΤΟ» (1996), ταινία μεγάλου μήκους (Σενάριο-Σκηνοθεσία-Συμπαραγωγή).
-«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ» (1999-2000).
Βραβευμένη διεθνής τηλεοπτική συμπαραγωγή 12 χωρών.
-«Υποχρεωτική Έξοδος…» (1982), ποίηση.
-«Φώτα πορείας» (1987), ποίηση.
-«Ο Ψύλλος», μυθιστόρημα 1η έκδοση 1993, 10η έκδοση 2004.
-«Το παιδί στον ελληνικό κινηματογράφο» (2001), μελέτη.
-«Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό» (2004), μελέτη.

Βραβεία – Διακρίσεις:
• 1o βραβείο στο Φεστιβάλ «Du grain α` de΄moudre», Χάβρη 2001.
• 1o βραβείο στο Βαλκανικό Φεστιβάλ Σόφιας, 2000.
• Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου από την Ένωση Ιρλανδών Σεναριογράφων στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπέλφαστ, 1992.
• 1o βραβείο στο 8o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο, 1991.
• 1o βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους στο 41o Φεστιβάλ Βερολίνου, 1991.
• Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για Παιδιά και Νέους τη διετία 1989-1990.

Κριτικές

Ένα νέο ταλέντο του ελληνικού κινηματογράφου είναι ο Δημήτρης Σπύρου, που με καθαρά προσωπικό στυλ σκηνοθέτησε τον «Ψύλλο». Η ταινία μας δείχνει με πόση ακλόνητη πίστη πραγματοποιεί ένα δωδεκάχρονο αγόρι το όνειρό του..
Deutshe Tagespost

H νότια Ευρώπη, εκπροσωπείται φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου από την ελληνική ταινία «Ο Ψύλλος». Ταινία-ντεμπούτο του σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου! Σινεμά σε υψηλό αισθητικό επίπεδο, που συλλαμβάνει την πνιγηρή στενότητα ενός ελληνικού χωριού, στα τέλη της δεκαετίας του ‘60.
Film-Dienst

Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχία. H ταινία συμπεριλαμβάνει οικουμενικά θέματα σ’ ένα απολαυστικό, εκπληκτικά κινηματογραφημένο δράμα, για ένα αποφασιστικό δωδεκάχρονο αγόρι, που εκδίδει τη δικιά του εφημερίδα σ’ ένα μικρό ορεινό χωριό. Η ταινία είναι άψογη από τεχνικής πλευράς, με εξαίρετη φωτογραφία των γραφικών πέτρινων σπιτιών και των ορεινών τοπίων.

H πρωτότυπη και φολκλορική μουσική εντάσσεται απαλά στη δράση.  Οι ερμηνείες είναι απολαυστικές προπάντων αυτές των παιδιών.
Variety

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης