Ολοκληρώνεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο κύκλος εκδηλώσεων «Λόγος 6», τις οποίες επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019, από 19:30 έως 21:30 (Πύργος Βιβλίων) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Πρίμο Λέβι (1919-1987), με είσοδο ελεύθερη στο κοινό.

Ο Πρίμο Λέβι, ιταλοεβραϊκής καταγωγής, σπούδασε χημικός. Το 1943 συλλαμβάνεται ως μέλος αντάρτικης αντιφασιστικής ομάδας και το Φεβρουάριο του 1944 εκτοπίζεται στο Άουσβιτς, όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1945. Ο Λέβι αφηγείται στο διάσημο σήμερα βιβλίο του «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος» (1947) για λογαριασμό όλων όσοι έζησαν την εμπειρία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Μολονότι τότε δυσκολεύτηκε πολύ να βρει εκδότη για το βιβλίο του, σήμερα αυτό θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα κείμενα παγκοσμίως για τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Λέβι εργάστηκε ξανά ως χημικός, ενώ παράλληλα συνέχισε και τη συγγραφική του δραστηριότητα με ποικίλα έργα, πολλά από τα οποία αναφέρονται σε όσα βίωσε και παρατήρησε στο Άουσβιτς. Ο Ίταλο Καλβίνο τον χαρακτήρισε ως «έναν από τους πιο προικισμένους συγγραφείς του καιρού μας». Γεγονός είναι ότι με το έργο του ο Λέβι περιγράφει και αναλύει το κακό με έναν τρόπο που συμβάλλει τελικά στην προαγωγή του καλού. Ενώ είχε βιώσει τη βία και τη σκληρότητα των ανθρώπων, δεν έπαψε να πιστεύει στις ανθρωπιστικές αξίες, στη δύναμη της αγάπης και της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Η μεγάλη αξία του έργου του έγκειται και στο ότι μπόρεσε να αντλήσει από τη φρίκη της κόλασης των ναζιστικών στρατοπέδων ένα πολύτιμο και αθάνατο μάθημα ανθρωπιάς.   

Ομιλητές

Θανάσης Γιαλκέτσης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας: Η μαρτυρία ενός δίκαιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σταύρος Ζουμπουλάκης: Πώς έζησαν αυτοί που σώθηκαν;

INFO

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πύργος Βιβλίων ΕΒΕ

Παρασκευή 19 Απριλίου, ώρα 19:30-21:30

Είσοδος ελεύθερη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης