Εγκαινιάστηκε χθες ο νέος ανανεωμένος χώρος του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» στην Αθήνα (Μαυροκορδάτου 3). Η λειτουργία του ανανεωμένου χώρου του βιβλιοπωλείου εντάσσεται στις πολύμορφες πρωτοβουλίες που θα πάρει το εκδοτικό της «Σύγχρονης Εποχής» μέσα στο 2022, χρονιά συμπλήρωσης 50 χρόνων αδιάκοπης λειτουργίας και παρουσίας.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που σε δήλωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» είναι «μια όαση στην καρδιά της Αθήνας για να μας φέρνει σε επαφή με το βιβλίο».
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υπεύθυνος των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής». Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ, ο οποίος τόνισε ότι «φιλοδοξούμε ο ζεστός και φιλόξενος, ανανεωμένος χώρος, στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» να γίνει στέκι κάθε νέου και νέας που προβληματίζεται για τον πλούτο ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις ζωές μας, την ιστορία ιδιαίτερα της ταξικής πάλης στη χώρα μας και διεθνώς την καθημερινή δράση για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος. Να γίνει χώρος μελέτης για μαθητές, φοιτητές, νέους ερευνητές που έχουν την ευγενή επιδίωξη να συμβάλουν και μέσα από το αντικείμενό τους σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα». «Θέλουμε και με αυτήν τη νέα προσπάθεια να σηματοδοτήσουμε πως το πολιτικό, το μαρξιστικό – λενινιστικό βιβλίο, η προοδευτική λογοτεχνία και ποίηση είναι συστατικά στοιχεία στη διαμόρφωση των νέων επαναστατών. Είναι τελικά προϋποθέσεις για να πατάει γερά στα πόδια της η ιδεολογική – μορφωτική αντεπίθεση των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους χώρους που ζει, εργάζεται, σπουδάζει η νεολαία. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», από την ίδρυσή της το 1972 μέχρι και σήμερα, 50 χρόνια τώρα, είναι τα μόνιμα όπλα μας για τη βελτίωση της καθημερινής επαναστατικής δράσης» πρόσθεσε.
Ο Ν. Αμπατιέλος αναφέρθηκε στη «σύγχρονη επαναστατική πολιτική του ΚΚΕ που κατακτήθηκε και με τη μελέτη και επεξεργασία τόσο της θετικής, όσο και αρνητικής πείρας δεκαετιών δράσης των κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο και είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλο τον λαό» και τόνισε στη συνέχεια: «Στα ράφια αυτού του χώρου που βρισκόμαστε, βρίσκεται αυτός ο πλούτος: Βρίσκονται οι σύγχρονες επεξεργασίες του κόμματος και για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για πολλά κρίσιμα θέματα που απασχολούν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και μπορεί να μη γνωρίζουν καν ότι το ΚΚΕ έχει θέση, πόσο μάλλον να την μάθουν. Θέσεις και επεξεργασίες του ΚΚΕ που μπορούν να δώσουν απαντήσεις και προσανατολισμό στη σκέψη και τη στάση τους, εφόσον γίνουν κτήμα πρώτα και κύρια των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».
Τονίζοντας ότι «την κίνηση της Ιστορίας προς τα μπρος, την ταξική πάλη ως κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης δεν μπορεί να τη σταματήσει κανείς επειδή “απλά έτσι θέλει…”» επισήμανε ότι «αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν παίζει ρόλο σε κάθε φάση η μάχη των ιδεών, η αντιπαράθεση με όλα τα όρια που θέτει το σύστημα στη σκέψη των εργαζομένων, της νεολαίας, που κάτω από το βάρος της αστικής ιδεολογίας και των πολυπλόκαμων μηχανισμών αναπαραγωγής της, χρειάζεται αποφασιστική δουλειά για να σπάσουν, χρειάζεται αποφασισμένους πρωτοπόρους εργάτες και νέους να δώσουν αυτή τη μάχη».
«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν πλήρη συνείδηση των απαιτήσεων αυτών και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε σαλπίσει καιρό τώρα το σύνθημα της “ιδεολογικής – μορφωτικής αντεπίθεσης”» πρόσθεσε. «Η ιδεολογική – μορφωτική αντεπίθεση, δεν είναι ένα σύνθημα, αλλά στην πράξη είναι το περιεχόμενο της κάθε μας δράσης, προβληματισμού, με πυρήνα το πώς θα φωτίζεται συνεχώς η διέξοδος του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, άρα θα συσπειρώνονται νέες δυνάμεις στην πάλη για αυτή» είπε ο Ν. Αμπατιέλος, υπογραμμίζοντας επίσης την σημασία, για τον σκοπό αυτό, της προοδευτικής λογοτεχνίας.
Αναφέρθηκε επίσης στην εκδοτική προσπάθεια της «Σύγχρονης Εποχής» με εκδόσεις για παιδιά, για μικρότερες ηλικίες.
Κατά την ομιλία του ο Ν. Αμπατιέλος αναφέρθηκε και «στο συλλογικό μας καθήκον να ανταποκριθούμε στη δημιουργική ανάπτυξη της μαρξιστικής επαναστατικής θεωρίας. Γιατί δεν μας επιτρέπεται να αντιμετωπίζουμε τη θεωρία μας στατικά. Αντίθετα, έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να σκύψουμε και να ερευνήσουμε κάθε νέο γνωστικό αντικείμενο το οποίο γεννά η επιστημονική εξέλιξη και η ιστορική εξέταση της ταξικής πάλης και γενικότερα η εξέλιξη της κοινωνίας».
«Η όποια ανάπτυξη της κοσμοθεωρίας και πολιτικής μας μπορεί να μετουσιωθεί σε δράση στην ταξική πάλη όταν γίνει κτήμα του συνόλου του Κόμματος και της ΚΝΕ, των νέων που παλεύουν δίπλα μας» κατέληξε στην ομιλία του ο γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ