Η καλλιτεχνική κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Πιετ Μοντριάν απαντάται, πλέον, παντού. Από το εμβληματικό φόρεμα του Υβ Σαιν Λοράν, το 1965, έως πολυάριθμες τσάντες, αθλητικά παπούτσια, κάλτσες, τούρτες, έπιπλα, μανικιούρ, εξώφυλλα δίσκων του σήμερα.
Αλλά και σε κτήρια. Το να προσθέσεις μπλοκ βασικών χρωμάτων σε εξωτερικές επιφάνειες δίνει ζωή σε κάτι που πριν έμοιαζε αφημένο στη φθορά. Είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για καφέ, για κλουβί για πτηνά, ακόμη και για ένα γκαράζ ή υπόστεγο απόθεσης κάδων σκουπιδιών.
Σε ένα πιο αποδεκτό – πιο σοβαρό θα έλεγε κανείς – επίπεδο, για τα περσινά εκατοστά γενέθλια του De Stijl, του καλλιτεχνικού κινήματος του οποίου συνιδρυτής ήταν ο Μοντριάν, στον Βοτανικό Κήπο Keunkenhof στο Λίσε της Ολλανδίας, φύτεψαν τετράγωνα, όχι ισομεγέθη, παρτέρια με 80.000 κόκκινα, κίτρινα, μπλε και λευκά λουλούδια. Η Χάγη μετέτρεψε το δημαρχείο της στον πλέον υπερμεγέθη πίνακα του Μοντριάν που υπάρχει στον πλανήτη. Και στο ντιζάιν του καινούργιου σταθμού του μετρό της Μόσχας, του σταθμού Rumyantsevo, η επιρροή είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Υπάρχουν πάμπολλα ξενοδοχεία και συγκροτήματα κατοικιών στο Λος Άντζελες, στην Ουάσινκγτον, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας στα οποία έχει δοθεί η επωνυμία «Mondrian».
Μια «βόλτα» στο Instagram βεβαιώνει ότι λίγες στρώσεις μπλε, κίτρινου, κόκκινου, μαύρου χρώματος κάνει τη διαφορά!
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ