Στο μακρινό Μπουένος Άιρες, το επονομαζόμενο «Παρίσι του νότου», την πόλη των χρωμάτων, του ποδοσφαίρου και του τάνγκο, οι Έλληνες που ζουν εκεί από δεκαετίες κρατούν ψηλά το λάβαρο του Ελληνισμού, θυμούνται και τιμούν τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 και συμμετέχουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στους εορτασμούς της επετείου των 200 χρόνων από το μεγάλο ιστορικό γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Επανάσταση παραπέμπει άλλωστε και το όνομα της Ελληνικής Ένωσης Πελοποννήσου «Ο Γέρος της Μοριάς», η οποία όχι μόνο διοργάνωσε γιορτή για την 25η Μαρτίου στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, αλλά έχει σχεδιάσει και μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, με ομιλητές -Έλληνες και μη- για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, ο τρόπος διοργάνωσης των οποίων -ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία- θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Με φωτισμένο το κτήριο της Ένωσης και την ελληνική σημαία ψηλά, η εθνική επέτειος γιορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα στη μακρινή Αργεντινή, με τον πρόεδρο του συλλόγου Όσκαρ Μελετίου ν’ αναφέρεται με βαθιά συγκίνηση σε όλους τους Έλληνες που πολέμησαν και χάραξαν τον δρόμο προς την ελευθερία. Αυτούς που είτε ορμώμενοι από την Πελοπόννησο, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα, είτε από κάθε άλλη γωνιά της γης συνεισέφεραν με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στην Επανάσταση, που απάλλαξε τον Ελληνισμό από τον οθωμανικό ζυγό.

Στην εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το «παρών» η πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή Ελισάβετ Φωτιάδου, ο πρόξενος Φώτης Φιλέντας, εκπρόσωποι των αρχών του Μπουένος Άιρες, η γενική διευθύντρια Κοινοτήτων του Μπουένος Άιρες Μερσέντες Μπάρμπαρα και μέλη αδελφών σωματείων, ο κ. Μελετίου αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να συνεχιστεί η παράδοση, η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, στόχος της Ελληνικής Πελοποννησιακής Ένωσης, της μοναδικής ένωσης Πελοποννησίων όχι μόνο στο Μπουένος Άιρες αλλά σε όλη την Αργεντινή, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος και μέλος της Μάριος Παναγόπουλος, είναι να καλλιεργήσει και να διατηρήσει ζωντανό τον ελληνικό πολιτισμό, μέσω της γλώσσας, των χορών, της γαστρονομίας και των εθίμων του, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους φιλέλληνες.

Η Ελληνική Ένωση Πελοποννήσου «Ο Γέρος του Μοριά» ιδρύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1962 από περίπου 500 οικογένειες με κοινό χαρακτηριστικό την καταγωγή τους: ήταν Πελοποννήσιοι! Άλλωστε, το γεγονός ότι το 80% των Ελλήνων που ζούσαν τότε στην περιοχή ήταν Πελοποννήσιοι ήταν το χαρακτηριστικό εκείνο που «γέννησε» την ιδέα ενός συλλόγου εμπνευσμένου από το έργο του μεγάλου ήρωα του ’21 Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ένωσης, τη στιγμή της ίδρυσής της, η κοινότητα είχε 1800 μέλη και μέχρι το 1965, η ομάδα νεολαίας της αποτελούνταν από 170 νέες και νέους. Μέχρι το 1965, οι συναντήσεις είχαν μάλλον …οικογενειακό χαρακτήρα, αφού γίνονταν στα σπίτια των μελών της κοινότητας ή σε διάφορους άλλους χώρους. Ωστόσο, «ο Γέρος του Μοριά» απέκτησε έδρα τη χρονιά εκείνη, αγοράζοντας το κτίριο όπου στεγάζεται έως σήμερα, εκεί που πραγματοποιήθηκε και ο επετειακός εορτασμός της 25ης Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από μικρό παιδί στην Αργεντινή και διαβαίνοντας ήδη την έκτη δεκαετία της ζωής του, ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2005-2017, θυμάται πως η Ένωση απέκτησε με μικρά και σταθερά βήματα σημαντική παρουσία στο Μπουένος Άιρες, διοργανώνοντας πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων στα 59 χρόνια ζωής της όχι μόνο για τον Ελληνισμό του Μπουένος Άιρες αλλά και για τους πολλούς φιλέλληνες, αφού, όπως λέει χαρακτηριστικά, οι Αργεντινοί αγαπούν πολύ την Ελλάδα!

Μαθήματα γλώσσας και χορού, εκδηλώσεις με γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα, αλλά και ένα σχολείο, κάθε Σάββατο, για μικρά παιδιά μέχρι 12 ετών που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα είναι μερικές μόνο από τις δράσεις του δραστήριου ελληνικού συλλόγου, που ακόμη κι εν μέσω πανδημίας δεν ξεχνά να στήνει «γέφυρες» επικοινωνίας με την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης