Το φετινό Athens Open Air Film Festival, ρίχνει την αυλαία του το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, με μία ξεχωριστή προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Ο βραβευμένος με OSCAR, Ελληνικής καταγωγής, Γάλλος συνθέτης Alexandre Desplat, λίγες μέρες πριν την συναυλία του στο Ηρώδειο, θα δώσει το παρών στην προβολή της ταινίας του Γουές Άντερσον «Ο απίθανος κύριος Φοξ» (2009), στην οποία έχει υπογράψει τη μουσική επένδυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την MINOS EMI UNIVERSAL.

Η ταινία είναι μια ευγενική παραχώρηση της TWENTIETH CENTURY FOX και της ODEON.

Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, η είσοδος στην προβολή θα γίνει μέσω Ατομικών Δελτίων Εισόδου, τα οποία θα διανεμηθούν από το ταμείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, την Δευτέρα 31/8 από τις 18.00 έως και τις 20.00 ή μέχρι εξαντλήσεώς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε άτομο μπορεί να προμηθεύεται μέχρι δύο (2) ατομικά Δελτία Εισόδου.

Λίγα λόγια για την ταινία

Ο Απίθανος Κος Φοξ (Fantastic Mr Fox)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κύριος Φοξ μαζί με την κυρία Φοξ και τα μικρά αλεπουδάκια τους ζουν μέσα σε ένα τεράστιο δέντρο. Με σκοπό να φροντίσει την οικογένειά του, ο Φοξ κάθε βράδυ επισκέπτεται τη γειτονική φάρμα τριών αγροτών και κλέβει γεύματα. Όταν οι τρεις αγρότες αποφασίζουν να δώσουν ένα τέλος και να κυνηγήσουν τον ανελέητο κλεφτοκοτά, ο κύριος Φοξ αποδεικνύεται πραγματική…αλεπού και αποκαλύπτει τον απροσδόκητα πολυμήχανο χαρακτήρα του!

Ο «Απίθανος Κύριος Φοξ», η πολυαγαπημένη ιστορία του Ρόαλντ Νταλ («Ματίλντα», «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας») γίνεται στα επιδέξια χέρια του πανούργου στυλίστα Γουές Άντερσον μία ακαταμάχητη ταινία. Η τεχνική του stop-motion συναντά τη ντελικάτη και ιδιόμορφη αισθητική του σκηνοθέτη, που μεταμορφώνει την εκκεντρική ιστορία του Νταλ σε ένα μαγευτικό ενήλικο παραμύθι.

Επιμένοντας σε ένα χειροποίητο, παραδοσιακό κινούμενο σχέδιο με κούκλες, ο Άντερσον αμφισβητεί το «ξεπερασμένο» και το ανανεώνει με τα πιο αγνά αισθήματα. Ισορροπώντας τη συγκίνηση και την κωμωδία ενορχηστρώνει ένα συναρπαστικό ταξίδι στα κινηματογραφικά είδη (από τις ταινίες δράσης και την ρομαντική κομεντί φτάνει στα κόμικς και το γουέστερν), δίνει την ευκαιρία στον Αλεξάντρ Ντεσπλά να παραδώσει τις πιο ευρηματικές μελωδίες του και μέσα από μία εκθαμβωτική οπτικά ταινία εμπνέεται για άλλη μια φορά από μία οικογενειακή ιστορία για να μιλήσει πολύχρωμα, ζωηρά και κεφάτα για το ζώο μέσα μας.
Σκηνοθεσία: Γουές Άντερσον
Με τις φωνές των: Τζορτζ Κλούνεϊ, Μέριλ Στριπ, Μπιλ Μάρεϊ, Τζέισον Σβάρτσμαν, Γουίλεμ Νταφόε
Έτος παραγωγής: 2009
Διάρκεια: 87’

Λίγα λόγια για τον συνθέτη

Ο ALEXANDRE DESPLAT είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής.

Φέτος, την 8η φορά που προτάθηκε για Oscar, η Ακαδημία του απένειμε το «χρυσό αγαλματίδιο», για την εκπληκτική μουσική του στη ταινία The Grand Budapest Hotel του Γουές Άντερσον.

Ο Desplat, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961 από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 5 ετών και μεγάλωσε ακούγοντας μεγάλους Γάλλους μουσουργούς, όπως οι Ravel και Debussy, καθώς και jazz μουσική. Φανατικός σινεφίλ ο ίδιος, σπούδασε δίπλα σε πολύ σημαντικούς συνθέτες με κορυφαίο τον μεγάλο Έλληνα, Ιάννη Ξενάκη!

Η κατάκτηση του Hollywood ξεκίνησε το 2003, όταν έγραψε την μουσική της ταινίας «Το κορίτσι με το μαργαριτένιο σκουλαρίκι» (με την Scarlett Johansson και τον Colin Firth), που αμέσως προτάθηκε για τα 3 πιο σημαντικά βραβεία: Golden Globe, British Academy of Film and Television Arts και European Film Awards!

Η συνέχεια είναι πραγματικά καταιγιστική! Παραθέτουμε μερικές απο τις πιό γνωστές ταινίες που έντυσε με την μουσική του:

Syriana, The Curious Case of Benjamin Button, Harry Potter and the deathly hallows, The Ides of March, Argo, Godzilla, The Imitation Game.

Συνολικά ο Desplat έχει γράψει την μουσική για περισσότερες απο 40 ταινίες και έχει κερδίσει 9 βραβεία. Φέτος, έρχεται για πρώτη φορά στη δεύτερη πατρίδα του, για μια μεγάλη «best of» συναυλία στο Ηρώδειο, με τη συνοδεία της 100μελούς Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης