Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανέγερση Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκάδα, σε χώρο που παραχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά την έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος, που εκπονήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να στεγάσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού από τη μέση παλαιολιθική εποχή μέχρι το 1864, οπότε ενσωματώθηκε η Λευκάδα με το ελληνικό κράτος, όπως πληροφορεί ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα Μουσεία δεν είναι μόνον χώροι έκθεσης θησαυρών που έρχονται στο φως από το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα κάθε περιοχής της πατρίδας μας. Είναι εστίες παιδείας και ψυχαγωγίας, χώροι μελέτης και προβολής της ιστορίας μας, αλλά και αυτογνωσίας για τους εντόπιους και γνώσης για τους επισκέπτες τους. Είναι, συγχρόνως, θύλακες κοινωνικής συνοχής, αλλά και καθοριστικοί παράγοντες ανάπτυξης για κάθε περιοχή. Η Λευκάδα, ένα νησί με σημαντικό μνημειακό πλούτο, που ωστόσο σήμερα αναδεικνύεται πλημμελώς, αποκτά ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, με σύγχρονη μουσειακή αντίληψη, ανοικτή και προσβάσιμη όχι μόνον στους ειδικούς αλλά και στην κοινωνία. Στόχος μας, στο πλαίσιο της μουσειακής μας πολιτικής, είναι τόσο η δημιουργία νέων μουσείων, όπου χρειάζεται, όσο και η αναβάθμιση των υπαρχόντων, ώστε με κάθε νέο, που προστίθεται στη μεγάλη αλυσίδα των μουσείων μας, να προβάλλεται η ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε τόπου και να αξιοποιείται η αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργεί η λειτουργία χώρων πολιτισμού. Ένα όνειρο πολλών χρόνων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων μπαίνει πλέον στις ράγες για την υλοποίησή του», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες μουσειακές απαιτήσεις, το κτηριολογικό πρόγραμμα του νέου Μουσείου αναπτύσσεται σε ένα συνολικό εμβαδόν 2.460 τ.μ. και διαρθρώνεται σε χώρους της μόνιμης έκθεσης, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα πολυμεσικών και διαδραστικών εφαρμογών, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρο υποδοχής, αποθήκες αρχαιοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, βιβλιοθήκη-αρχείο, αναψυκτήριο, χώρους εξυπηρέτησης του κοινού και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Στον αύλειο χώρο αναπτύσσεται υπαίθρια έκθεση λίθινων αρχιτεκτονικών μελών, που σήμερα φυλάσσονται σε αποθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οικόπεδο εμβαδού 3.812 τ.μ. παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας, με παράλληλη μεταβολή της χρήσης γης του οικοπέδου σε «Εγκαταστάσεις Πολιτιστικών Λειτουργιών – Αρχαιολογικό Μουσείο». Το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται εντός του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης της Λευκάδας, πλησίον του Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων-ΚΤΕΛ, του Διοικητηρίου και της μαρίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας φιλοξενείται σήμερα σε πτέρυγα του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, σε έναν περιορισμένο σε έκταση χώρο. Η δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου με διαχρονικό χαρακτήρα θα συντελέσει στην πληρέστερη εποπτεία της ιστορίας της Λευκάδας και των γύρω νήσων διαχρονικά, πληροφορεί μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης