Ένα από τα εμβληματικά σχέδια του οίκου Cartier, ένα μπρασελέ Tutti Frutti, συνδυασμός διαμαντιών και σμάλτου πουλήθηκε έναντι 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.
Η εκτιμώμενη τιμή για το πολυτελές κόσμημα ήταν 600.000-800.000 δολάρια.
Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει σπουδαία ιστορία, σηματοδοτεί την ανταλλαγή ιδεών και έμπνευσης μεταξύ του γαλλικού οίκου κοσμημάτων Cartier και Ινδών μοναρχών και το πάντρεμα Δύσης και Ανατολής, στη δημιουργία κοσμημάτων-έργων τέχνης.
Δεν υπήρχαν πολλά πολύχρωμα σχέδια στον Cartier προτού o εγγονός του ιδρυτή του οίκου, Jacques-Théodule Cartier ταξιδέψει στην Ινδία το 1911 για να παραστεί στην ενθρόνιση του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Γεωργίου Ε’ ως Αυτοκράτορα των Ινδιών, το ταξίδι όμως ήταν ένα ορόσημο για την κοσμηματοποιία. O Jacques Cartier γνώρισε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ινδίας που παρήγγειλαν αριστουργήματα από τον οίκο και από την άλλη o Cartier υιοθέτησε τεχνικές της ινδικής παραδοσιακής κοσμηματοποιίας.
Στο εργαστήριο του Cartier άρχισαν να εμφανίζονται κολιέ και καρφίτσες με σκαλιστά ρουμπίνια, σμαράγδια και ζαφείρια, σε σχήματα όπως φύλλα, μούρα και άνθη. Ήταν μια απομάκρυνση από τις γιρλάντες από λευκά διαμάντια και τους φιόγκους που κυριάρχησαν στα σχέδια του οίκου, αλλά και από τις αυστηρές γεωμετρικές γραμμές των κοσμημάτων της Art Deco που επικρατούσαν στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1920.
Τα κομμάτια Cartier εμπνευσμένα από την Ινδία αποκτούσαν συνήθως πραγματικοί γνώστες των πολύτιμων κοσμημάτων.
Η σειρά κοσμημάτων που ονομάστηκε «Tutti Frutti» τη δεκαετία του 1970 είναι εμπνευσμένη από τις χρωματιστές δημιουργίες με μοτίβα από τη φύση, άνθη, φύλλα και φρούτα της δεκαετίας του 1920-30.
Το μπρασελέ που πουλήθηκε στη δημοπρασία που διεξήχθη online από τις 24 έως τις 28 Απριλίου ανήκε σε ιδιωτική οικογενειακή συλλογή από το 1980.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ