ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Σεργκέι Προκόφιεφ
Η ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ
Μπαλέτο σε 3 πράξεις

19, 20, 21, 22, 23, 25, 26, 27 Δεκεμβρίου
13 παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Για πρώτη φορά σε σύμπραξη με τους principal dancers του American Ballet Theater της Νέας Υόρκης Gillian Murphy & David Hallberg.

Το μπαλέτο του Σεργκέι Προκόφιεφ, με ηρωίδα την ταπεινή και γεμάτη χάρη κοπέλα που, σε αντίθεση με τις δύο ετεροθαλείς αδελφές της, δεν κυνηγά την τύχη της κι όμως στο τέλος κερδίζει την αγάπη του όμορφου πρίγκιπα, αποτελεί μια από τις γοητευτικότερες παρουσιάσεις του παραμυθιού του Σαρλ Περρώ.

Τα Χριστούγεννα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι 13 πρωινές, απογευματινές και βραδινές παραστάσεις θα μας ταξιδέψουν με το όμορφο και αγαπημένο παραμύθι των παιδικών μας χρόνων σε έναν μαγικό και ονειρικό κόσμο….. μέσα από την απαράμιλλη τέχνη του κλασικού χορού και με φόντο τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια που πλαισιώνουν την παραγωγή, η Σταχτοπούτα θα αγγίξει, με την ιστορία της αγάπη της, την ψυχή όλων μας τις γιορτινές ημέρες.

Η Σταχτοπούτα σε μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ θα παρουσιαστεί από το εξαιρετικό Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου – τη χορογραφία του οποίου υπογράφει ο Βίκτορ Λίτβινοφ – σε σκηνικά και κοστούμια της Μαρία Λεβίτσκα. Οι κύριοι ρόλοι της Σταχτοπούτας και του Πρίγκηπα θα ερμηνευτούν από δύο διανομές, με την συμμετοχή των κορυφαίων χορευτών του American Ballet Theatre, την Gillian Murphy και τον David Hallberg και με τους πρώτους σολίστ του Μπαλέτου της Εθνικής Οπερας του Κιέβου την Ναταλία Ντομράτσεβα και τον Βίκτωρ Ιστσούκ.

Gillian Murphy – David Hallberg

ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ

Το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου στην Ουκρανία ιδρύθηκε το 1860 και πολύ γρήγορα καθιερώθηκε διεθνώς ως ένα από τα φημισμένα συγκροτήματα χορού όλου του κόσμου.

Από τις πρώτες επιτυχιες του Συγκροτήματος ήταν η πρεμιέρα του μπαλέτου Οπρίτσνικ του Τσαϊκόφσκι που παρουσιάστηκε το 1874, παρουσία του ίδιου του συνθέτη ο οποίος τους συνεχάρη για την εξαιρετική ερμηνεία. Μάλιστα, ο Τσαϊκόφσκι επέμενε όλες οι όπερες και τα μπαλέτα του να παρουσιάζονται στην Εθνική Όπερα της Ουκρανίας στο Κίεβο, καθώς θεωρούσε αυτό το θέατρο εφάμιλλο και ισάξιο με της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Σήμερα το Συγκρότημα έχει 24 ολοκληρωμένα μπαλέτα στο ρεπερτόριό του, γεγονός που το καθιστά το συγκρότημα με το πλουσιότερο ρεπερτόριο στον κλασικό χορό.

Με την πλούσια αυτή κληρονομιά έχει περιοδεύσει στις περισσότερες χώρες του κόσμου και το έχουν απολαύσει περισσότεροι από 40 εκατομμύρια θεατές, οι οποίοι έχουν μαγευτεί από την καλλιτεχνική και τεχνική αρτιότητα των χορευτών του, που συγκαταλέγονται στους καλύτερους στον κόσμο.

Ας σημειωθεί πως διάσημα ονόματα της χορευτικής τέχνης του 20ού αιώνα, όπως ο Βάσλαβ Νιζίνσκι και ο Σερζ Λιφάρ, γεννήθηκαν στο Κίεβο. Μετά το 1950 η ‘Οπερα του Κιέβου και το μπαλέτο της γνωρίζουν νέα ακμή, καθώς πλαισιώνονται από νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Το 1964 το μπαλέτο του Κιέβου συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Χορού στο Παρίσι, και αρκετοί σολίστ του αποσπούν διακρίσεις.

Μερικοί από τους πλέον διάσημους χορευτές έχουν συνεργαστεί με το μπαλέτο του Κιέβου: Σερζ Λιφάρ, Μάγια Πλισέτσκαγια, Άννα Πάβλοβα, Μαρίνα Τιμοφέεβα από το θέατρο Μπολσόι, Ιρίνα Κολπάκοβα, Άλλα Οσιπένκο, Μπόρις Μπρεγκβάτζε από τα μπαλέτα Κίροφ όπως και ο σημερινός μοναδικός χορευτής των μεγαλύτερων θεάτρων του κόσμου Βλαντίμιρ Μάλαχοφ. Πληθώρα νέων ταλέντων συνεχίζουν να «γεννιώνται» μέσα από αυτό το ιστορικό συγκρότημα και να κατακτούν τις διεθνείς σκηνές.