Με ένα αφιέρωμα στην Ινδία, σε Ινδούς σκηνοθέτες, χορογράφους και χορευτές που επιμελήθηκε η Rajyashree Ramamurthi ειδικά για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συνεχίζονται στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη οι προβολές της τέχνης του videodance.
Από την Τρίτη 16 ως και την Πέμπτη 25 Αυγούστου, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το ειδικό αφιέρωμα που περιλαμβάνει 8 ολιγόλεπτα έργα της τέχνης του videodance, με συμμετέχοντες την Rajyashree Ramamurthi και τους Desmond Roberts (IN), Parimal Phadke (IN), Dhanya Pilo (IN), Surjit Nongmeikapam (IN), Preethi Athreya (IN), Yashaswini R (IN), Rakesh MPS (IN), Asim Waqif (IN), Chaoba Thiyam (IN), Mayuka Ueno Gayer (JP), Frederic Lombard (CH).
Λίγα λόγια για τα έργα:
Με κεντρικά θέματα το χρόνο και τον τόπο, η Rajyashree Ramamurthi προτείνει μία επιλογή έργων που αφορούν στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στο χορό, τον κινηματογράφο και την πόλη, την ταυτότητα και τη μνήμη:
Στο Black Pot and Movement η Γιαπωνέζα χορεύτρια Mayuka Ueno Gayer και ο Ινδός χορευτής Surjit Nongmeikapam από το Manipur, εμπνεόμενοι από την ιδιαίτερη περιοχή του Longpi της Ινδίας (περιοχή στάθμευσης μεταναστών και πληθυσμιακών ομάδων), επιχειρούν νεωτερισμούς που συνδέουν τη χορογραφία τους με το ρόλο που διαδραματίζει η συγκεκριμένη περιοχή. Αντίστοιχα, στα Underline, Dudro, Tarq, Site Mapping και Nehru Place τα οποία εντάσσονται στο Yellow Line Project που υλοποιήθηκε στο Δελχί, τα επιλεγμένα βίντεο έχουν κεντρική αναφορά τους την πρώτη γραμμή του μετρό της πόλης.
Σε άλλα έργα όπως στο The Incomplete Autobiography (σε σκηνοθεσία της Rajyashree Ramamurthi σε συνεργασία με την Silke Mansholt, έργο βραβευμένο με το The Place Screen Dance Award το 2004 και επιλεγμένο ως μέρος της συλλογής British Council Forward Motion Screen Dance), η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο οδηγεί σε μία διαδρομή στην παιδική ηλικία με θέμα τη νοσταλγική ανάμνηση και την αποσπασματική μνήμη.
Τέλος, στο Traced η Rajyashree Ramamurthi παρουσιάζει έναν πειραματισμό με σταθερή κάμερα που προκαλεί το ενδιαφέρον.
Η Rajyashree Ramamurthi σκηνοθέτης, performer και χορογράφος, ζει σήμερα στο Pune της Ινδίας.
Πέρα από το προσωπικό της έργο από το 2009 επιμελείται και οργανώνει φεστιβάλ video dance (the Attakalari Biennial Bangalore, India, Ignite! Festival of Contemporary Dance Delhi, India).
Κλείνοντας το αφιέρωμα στην τέχνη του videodance, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (26-31 Αυγούστου), θα προβληθούν τα έργα της Αλίκης Χιωτάκη.
Οι προβολές γίνονται κατά τη διάρκεια του ωραρίου του Μουσείου: Δευτέρα-Σάββατο 9.00 -17.00, και η είσοδος στις προβολές περιλαμβάνεται στο εισιτήριο του Ιστορικού Μουσείου.