Σε μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης αφροαμερικανικής μουσικής, τον Τζούλιους Ήστμαν, είναι αφιερωμένη η συναυλία που φιλοξενείται στο πλαίσιο της documenta 14 την Τρίτη 4 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στο Φουαγιέ της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το Κukuruz Piano Quartet, το οποίο αποτελείται από τους Philip Bartels, Simone Keller, Duri Collenberg και Lukas Rickli, θα ερμηνεύσει αντιπροσωπευτικές σελίδες της εργογραφίας του Ήστμαν, όπως οι συνθέσεις «Stay On It», «Evil Nigger», «Buddha» και «Gay Guerilla».

Ο Τζούλιους Ήστμαν (1940-1990) ήταν ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης –συνθέτης, πιανίστας, φωνητικός ερμηνευτής και χορευτής– και υπήρξε ένας από τους πρώτους μουσικούς που συνδύασε στοιχεία του μινιμαλισμού και της ποπ στις δημιουργίες του, στις οποίες έδινε συχνά τίτλους με προκλητικό πολιτικό περιεχόμενο.

 Τζούλιους Ήστμαν – Ερμηνείες σε πιάνο

Τα έργα της Νέγρικης Τριλογίας, που συνέθεσε ο Τζούλιους Ήστμαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. «Υπνωτικά» ηχοχρώματα επιφέρουν ρήξη με την καθιερωμένη μινιμαλιστική τάση της εποχής κατά την οποία γράφτηκε το έργο, ενσωματώνοντας ποικίλα αυτοσχεδιαστικά και εκφραστικά στοιχεία του συνθέτη. Ωστόσο, η συνθετική σφραγίδα του Ήστμαν δεν εξαντλείται στη χρήση ιδιαίτερων στιλιστικών μεθόδων, προχωρεί πιο μακριά, σε μια ιδιάζουσα, εντελώς προσωπική ανάπτυξη της μορφής και της αρμονίας.

Όλα αυτά τα συστατικά των έργων του αναδεικνύονται κατά τη ζωντανή εκτέλεσή τους από το Kukuruz Piano Quartet. Στην εμφάνισή του στο Μέγαρο, το Kουαρτέτο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις άπειρες εκφραστικές δυνατότητες του πιάνου ως μουσικού οργάνου, τις οποίες και διεύρυνε σημαντικά ο Τζούλιους Ήστμαν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέρος της «νέγρικης σειράς» αλλά και την πιανιστική εκδοχή του έργου «Stay On It» καθώς και άλλες ερμηνείες σε πιάνο.

documenta 14

Είναι η πιο πολυσυζητημένη διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης, η οποία παρουσιάζει κάθε πέντε χρόνια νέες κατευθύνσεις σε ένα διεθνές κοινό και πραγματοποιείται εφέτος για πρώτη φορά και στην Αθήνα (8/4-16/7), εκτός από στο Κάσσελ της Γερμανίας (10/6-17/9). Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί συναυλίες – οι περισσότερες στο ΜΜΑ –, οι οποίες δεν αποτελούν απλώς μια εισαγωγή στα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την documenta 14, αλλά και προέκταση τόσο του προγράμματός της όσο και του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου.

Πληροφορίες
www.megaron.gr
210 72 82 333