Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μια μεγαλειώδη συναυλία για τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, με τον μαέστρο-μύθο Ζούμπιν Μέτα, τον διεθνώς καταξιωμένο βιολονίστα Πίνχας Ζούκερμαν και την περίφημη Ορχήστρα του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου (Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino) σε έργα Γιοχάννες Μπραμς. Πρόκειται για μια παραγωγή που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 21:00 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ είναι η πρώτη φορά που το ΜΜΑ συμμετέχει στο Φεστιβάλ με συναυλία κλασικής μουσικής. Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό αρχιμουσικός και η κορυφαία συμφωνική ορχήστρα θα ερμηνεύσουν τη Συμφωνία αρ. 2 σε ρε μείζονα, έργο 73, τη δεύτερη από τις τέσσερις που συνέθεσε ο λαμπρός Γερμανός μουσουργός, ενώ ο διάσημος βιρτουόζος βιολονίστας θα παίξει το Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 77, το μοναδικό που έγραψε ο Μπραμς σε όλη του τη ζωή.
Ζούμπιν Μέτα, ο μάγος του πόντιουμ
H λέξη «φαινόμενο» ταιριάζει απόλυτα στον Ζούμπιν Μέτα: «Δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικός όρος για να περιγράψουμε το επίπεδο της τέχνης του». Την παραπάνω άποψη της διεθνούς κριτικής έχουν δείξει να συμμερίζονται πλήρως οι Έλληνες θεατές, κάθε φορά που ο πολυβραβευμένος μαέστρος επισκέπτεται τη χώρα μας.
Ο μάγος του πόντιουμ έχει τη μακροβιότερη και λαμπερότερη καριέρα: στην 50χρονη πορεία του στις μουσικές σκηνές έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.000 συναυλίες και στις πέντε ηπείρους, ενώ έχει διευθύνει πάμπολλες όπερες στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Με φανατικό κοινό που τον ακολουθεί πιστά σε όλες του τις εμφανίσεις, ξεχώρισε, ήδη από την αρχή της καριέρας του, διατελώντας μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μόντρεαλ (1961-1967), της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λος Άντζελες (1962-1978) και της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης (1978-1991). Στη συνείδηση του παγκόσμιου κοινού, ο Ζούμπιν Μέτα έχει συνδέσει για πάντα το όνομά του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, επικεφαλής της οποίας ήταν από το 1977 μέχρι και το 2019. Στο Μέγαρο έχουμε απολαύσει πολλές sold-out βραδιές του γνωστού ισραηλινού συνόλου υπό τη δική του διεύθυνση.
Ο Ζούμπιν Μέτα έχει σημαντική μουσικοπαιδαγωγική δράση σε όλο τον κόσμο και υποστηρίζει ενεργά την ανακάλυψη νεαρών ταλέντων, συμμετέχοντας σε ιδρύματα στη Βομβάη (Mehli Mehta Music Foundation) και στο Τελ Αβίβ (Buchmann-Mehta School of Music), τα οποία προωθούν προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης παιδιών και νέων.
Πίνχας Ζούκερμαν, ένας πολυδιάστατος βιολονίστας
Σολίστ του βιολιού και της βιόλας, μαέστρος αλλά και μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου, ο Πίνχας Ζούκερμαν είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο περιζήτητους και πολυδιάστατους σολίστ της εποχής μας. Με ζηλευτή καριέρα πέντε δεκαετιών, φημίζεται για τον εκφραστικό λυρισμό των ερμηνειών του και την αψεγάδιαστη μουσικότητά του. Με μια εντυπωσιακή δισκογραφία (πάνω από 100 άλμπουμ), ο Ζούκερμαν έχει κερδίσει 2 Grammy, ενώ υπήρξε 21 φορές υποψήφιος για το ίδιο βραβείο.
Από τις φετινές του εμφανίσεις ξεχωρίζουν οι συναυλίες του με γνωστές ορχήστρες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, αλλά και τα ρεσιτάλ του με το Zukerman Trio στις ΗΠΑ και την Ισπανία. Στις πρόσφατες συνεργασίες του (2019-2020) συγκαταλέγονται η σύμπραξη με τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, τις Συμφωνικές της Βοστώνης, του Ντάλας και της Πράγας καθώς και με τη Staatskapelle (Στάατσκαπελλε) του Βερολίνου. Επίσης, ως σολίστ, περιόδευσε με τη Συμφωνική της Αδελαΐδας στην ‘Απω Αντατολή, ενώ εμφανίστηκε στον Καναδά ως επίτιμος αρχιμουσικός της Ορχήστρας του Εθνικού Κέντρου Τεχνών. Έδωσε συναυλίες με το Zukerman Trio σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη και Ασία, ενώ ερμήνευσε με τον παλιό του φίλο και συνεργάτη Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ όλες σονάτες για βιολί και πιάνο του Μπετόβεν στο πλαίσιο ειδικού κύκλου ρεσιτάλ στο Βερολίνο.
Είναι αποδέκτης σημαντικών εθνικών και διεθνών βραβείων και διακρίσεων, ενώ έχει πλούσια μουσικοπαιδαγωγική δραστηριότητα σε πολλές χώρες.
Ορχήστρα του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου
Ιδρύθηκε το 1928 από τον διακεκριμένο αρχιμουσικό Βιττόριο Γκούι με το όνομα «Stabile Orchestrale Fiorentina». Από το ξεκίνημά της είχε έντονη συναυλιακή δραστηριότητα, πλαισιώνοντας ορχηστρικά πολλές παραγωγές όπερας στο Teatro Comunale της Φλωρεντίας. Το 1933, η Ορχήστρα συνέβαλε στη δημιουργία του υψηλού κύριους Φεστιβάλ του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου, μιας από τις παλαιότερες καλλιτεχνικές διοργανώσεις της Ευρώπης, από το οποίο και προέρχεται το όνομά της. Σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας της υπήρξαν η θητεία του Ρικκάρντο Μούτι ως Επικεφαλής Διευθυντή Ορχήστρας και του Ζούμπιν Μέτα που σφράγισε κάθε σεζόν με σημαντικές συναυλίες και οπερατικές παραγωγές αλλά και με μεγάλες περιοδείες. Πρόσφατα, ο Μέτα, ως διά βίου Επίτιμος Διευθυντής της Ορχήστρας (από το 2006), πραγματοποίησε μαζί της μια ιδιαίτερα επιτυχημένη τρίτη περιοδεία στην Ιαπωνία.
Η Ορχήστρα χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στον διεθνή μουσικό κόσμο και, κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, είχε ως μαέστρους μερικούς από τους πλέον γνωστούς του είδους, ενώ την έχουν διευθύνει λαμπροί συνθέτες σε δικά τους έργα, συχνά σε παγκόσμια πρώτη.
Αρκετές από τις πολυάριθμες ηχογραφήσεις της έχουν αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και ένα βραβείο Grammy (1990). Η Ορχήστρα του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έχει τιμηθεί και με το μετάλλιο Fiorino d’Oro της πόλης της Φλωρεντίας.