Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν στη Θεσσαλονίκη οι επισκέπτες του ανεξάρτητου Φεστιβάλ Thessaloniki Cinedance International, που προβάλλει στην οθόνη έργα σύγχρονου χορού από όλο τον κόσμο. Αφού έκλεισαν το απαραίτητο ραντεβού, κάθισαν στην περιστρεφόμενη καρέκλα, φόρεσαν την κάσκα εικονικής πραγματικότητας (VR) και παρακολούθησαν την ταινία «Threshold» των Malia Bruker και Ilana Goldman.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ Dani Joss, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι «ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που προσφέρθηκε μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας για μια ταινία χορού», ενώ περιγράφει τις εμπειρίες των πενήντα περίπου ανθρώπων που συμμετείχαν στη δράση. «Ο κόσμος φάνηκε να σοκάρεται θετικά. Οι περισσότεροι δεν είχαν ξαναδεί κάτι τέτοιο, πολλοί απ’ αυτούς δεν είχαν καν φορέσει στο παρελθόν κάσκα εικονικής πραγματικότητας. Μόλις ξεκινούσε η ταινία έσβηναν όλα, ο χρήστης δεν έβλεπε πια το πραγματικό περιβάλλον και οι σκηνές της ταινίας άρχισαν να εκτυλίσσονται γύρω του. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος είχε τη δυνατότητα να περιστρέψει το σώμα του με τη βοήθεια της καρέκλας ώστε να δει το σημείο, όπου εκτυλισσόταν η δράση, και να παρακολουθήσει την εξέλιξή της. Όσο για τον χορό, είναι λογικό ότι δεν είχε κανείς τη δυνατότητα να χορέψει, αφού λόγω της κάσκας δεν έχει επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον και κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο», σημειώνει ο κ. Joss.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε ένα τέτοιο φεστιβάλ, που συνδυάζει την ταινία με τον χορό, αναφέρει ότι αυτό προέκυψε μέσα από τα ενδιαφέροντα της ομάδας παραστατικών τεχνών Die Wolke Art Group και υπογραμμίζει ότι ουσιαστικά συμπληρώνει το φεστιβαλικό τοπίο της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρει ακόμη ότι υπήρξε μεγάλη αποδοχή στη διοργάνωση αυτή που έγινε το περασμένο τριήμερο, για 4η συνεχή χρονιά και μέσω αυτής προβλήθηκαν 68 ταινίες από 30 χώρες σε τρεις συνεδρίες προβολών και τέσσερις συλλογές με συγκεκριμένους θεματικούς άξονες. Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους οι κινηματογραφιστές Sam Asaert (Βέλγιο), Fesih Alpagu, Andrea Hackl (Αυστρία), και Ελένη Χρυσομάλλη, Ανέτα Παρπούλη, Νατάσα Βακουφτσή (Ελλάδα). Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε επίσης συζήτηση με τους δημιουργούς με ζωντανό κοινό και μετάδοση μέσω διαδικτύου.

Το φεστιβάλ, που έχει την επικοινωνιακή υποστήριξη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζεται online on demand, και μπορεί όποιος θέλει να αποκτήσει μία εβδομάδα πρόσβαση στις ταινίες (εκτός του VR που απαιτεί εξοπλισμό), ως τις 3 Οκτωβρίου, στον σύνδεσμο https://vimeo.com/ondemand/tci4.

Ο κ. Joss αναφέρει ακόμη ότι αντίστοιχες διοργανώσεις γίνονται στο εξωτερικό -κάποιες απ’ αυτές παρακολούθησε στη Γερμανία και η συνδιοργανώτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Δροσιά Τριαντάκη- ενώ πρόθεση των διοργανωτών του Thessaloniki Cinedance International είναι στην επόμενη διοργάνωση, του χρόνου, να διευρυνθεί και η δράση της εμπειρίας εικονικής πραγματικότητας ώστε να είναι διαθέσιμες περισσότερες κάσκες και να βλέπουν τις ταινίες περισσότερα από ένα άτομο τη φορά, ακόμη και παρέες που θα θέλουν να δουν μαζί την ίδια ταινία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης