Πολλές κιθάρες αλλά και πιάνα, χάλκινα πνευστά και ντραμς, συνθεσάιζερ, που ηχούσαν στον ρυθμό του ροκ εν ρολ όταν βρίσκονταν στα έμπειρα χέρια των μεγαλύτερων καλλιτεχνών, εκτίθενται από τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Η έκθεση, που αναμένεται να διαρκέσει έως την 1η Οκτωβρίου, θέλει να παρουσιάσει αυτά τα αντικείμενα που έγιναν θρυλικά ως «φορείς καλλιτεχνικής καινοτομίας», εξήγησε ο Μαξ Χόλαϊν, διευθυντής του Met στους δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα μουσικά όργανα είναι από τα πιο προσωπικά αντικείμενα που συνδέονται με τους μουσικούς, αλλά ως θεατές πάντα τα βλέπαμε από πολύ μακριά, πάνω σε μια σκηνή, στη διάρκεια μιας συναυλίας», υπογράμμισε ο Τζέισον Κερ Ντόμπνι, ο επιμελητής της έκθεσης. Η έκθεση «δίνει τη σπάνια ευκαιρία να εξετάσει κανείς από πολύ κοντά μερικά από τα πιο εμβληματικά αντικείμενα της ροκ».

Για να στηθεί η έκθεση, το νεοϋορκέζικο μουσείο στηρίχτηκε στη συνεργασία του με το πάνθεον της μουσικής ροκ, το Rock and Roll Hall of Fame, που βρίσκεται στο Κλίβελαντ του Οχάιο, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, και που φυλάσσει μια σημαντική τράπεζα μουσικών οργάνων.

Το μουσείο επωφελήθηκε από μουσικά όργανα που του δάνεισαν ειδικά για την έκθεση μουσικοί, οι οποίοι συμμετέχουν στο όραμα του Met αλλά επίσης –και το πιο απροσδόκητο– είναι γοητευμένοι από το ίδιο το μουσείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Στιβ Μίλερ, ο διάσημος ερμηνευτής του τραγουδιού «The Joker» και αρχηγός των Steve Miller Band, του αμερικανικού ροκ συγκροτήματος από το Σικάγο, χαιρέτισε έτσι το έργο των επιμελητών της έκθεσης που «σταμάτησαν παραλογισμούς ετών οι οποίοι συνέτειναν στην υποβάθμιση της σοβαρότητας των μουσικών αυτών οργάνων». Ο ίδιος εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι «έμεινε κατάπληκτος από τη δύναμη, την κομψότητα και την ευφυία» της έκθεσης, στην οποία δάνεισε αρκετές κιθάρες.

Η έκθεση παρουσιάζει επίσης κιθάρες με έξι ζεύγη χορδών – δηλαδή δωδεκάχορδες όπως αυτή του Ντον Φέλντερ των Eagles, του Τσακ Μπέρι, του ‘Ερικ Κλάπτον, του Μπομπ Ντίλαν, της Τζόαν Τζετ, του ‘Έλβις Πρίσλεϊ.

«Ουδέποτε τόλμησα να ονειρευτώ ότι θα βρεθώ εδώ, ακόμη κι όταν ήμουν παιδί», δήλωσε ο κιθαρίστας του βρετανικού συγκροτήματος Led Zeppelin, ο Τζίμι Πέιτζ. «Ήμουν έτοιμος να δανείσω οτιδήποτε ώστε να στηθεί αυτή η έκθεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά το Met παρουσιάζει 185 κομμάτια, από τα οποία περισσότερα από 130 είναι μουσικά όργανα, που η ιστορία τους χρονολογείται από το 1939 έως το 2017.

Εξάλλου, το μουσείο διαθέτει από παλιά μια σπουδαία συλλογή μουσικών οργάνων από τις πέντε ηπείρους, όπως μια σειρά τεσσάρων προ-κολομβιανών τρομπετών του Περού, από κεραμικό.

Αρχικά η έκθεση επικρίθηκε όταν ανακοινώθηκε ο πρώτος κατάλογος των καλλιτεχνών που μετείχαν σε αυτή, στον οποίο υπήρχε μόνο μια γυναίκα, η ρόκερ St. Vincent ανάμεσα σε περισσότερα από 80 ονόματα. Αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ισορροπημένο καθώς στον κατάλογο περιλαμβάνονται πλέον διάσημες μουσικοί όπως η Τζόνι Μίτσελ, η Τζόαν Τζετ, η Πάτι Σμιθ, η Lady Gaga, της οποίας το φουτουριστικό πιάνο δεσπόζει στον χώρο της έκθεσης.

«Το ροκ εν ρολ ήταν εδώ και πολύ καιρό ένας ανδρικός χώρος», γράφει ο Τζέισον Κερ Ντόμπνι στον κατάλογο της έκθεσης. «Στις δεκαετίες του 1950, του 1960 και αργότερα, οι γυναίκες μετείχαν στα ροκ συγκροτήματα μόνο ως τραγουδίστριες, κάτι που εξηγεί γιατί υποεκπροσωπούνται σε αυτές τις σελίδες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης