Το πολυθεματικό φεστιβάλ πολιτισμού «Η πόλη γιορτάΖΕΙ» ξεκίνησε δειλά- δειλά το 2017 ως μια εβδομάδα εκδηλώσεων και σήμερα, τρία χρόνια μετά, συνεχίζεται με την ίδια ορμή: από τις 5 έως τις 21 Απριλίου, η Πτολεμαΐδα θα γιορτάζει στις πλατείες, στους δρόμους, στα καφέ, σε όλες τις δημόσιες και δημοτικές αίθουσες, όπου θα παίζεται Θέατρο, θα γίνονται συναυλίες, θα ακούγονται αισθαντικές μουσικές του δρόμου, θα γίνουν εκθέσεις εικαστικών, θα προβληθούν ταινίες και θα λάβουν χώρα παρουσιάσεις βιβλίων, που το προηγούμενο διάστημα βράβευσε με τις επιλογές του το αναγνωστικό κοινό. Για τους πιο «ψαγμένους» θα υπάρχουν σεμινάρια για το θέατρο, τη μουσική, την απόδοση και έκφραση του λόγου από θεατρικό κείμενο, τη χαρακτική, καθώς και δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά της πόλης.
Ο πολιτιστικός σύλλογος «Υψικάμινος», σαν αυτές τις παρέες που στο τέλος μπορεί να γράφουν ιστορία, ήταν αυτός που είχε την αρχική ιδέα της γιορτής στην Πτολεμαΐδα. Τα μέλη του φιλοδοξούν για 16 ημέρες να “σηκώσουν” την πόλη στο πόδι, να βγάλουν τους κατοίκους στις πλατείες, στους δρόμους, στα καφέ, στις αίθουσες συναυλιών και θεάτρου, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γιορτής και δημιουργίας.
Οι περσινές εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στην προσφορά και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, φέτος οι διοργανωτές τιμούν εάν βασικό συνοδοιπόρο του νεοσύστατου πολιτιστικού θεσμού της πόλης, έναν επιστήμονα και άνθρωπο με κοινωνική προσφορά στην πόλη και τους ανθρώπους της, τον Χρήστο Κατσίνα, που πρόσφατα έφυγε αιφνίδια από την ζωή.
Από τις μουσικές βραδιές ξεχωρίζουν, το Σάββατο 6 Απριλίου η ζωντανή εμφάνιση του Δημήτρη Ζερβουδάκη και την Τρίτη 16 Απριλίου η συναυλία του Χρήστου Θηβαίου, στη διάρκεια της οποίας θα αναβιώσει την ατμόσφαιρα και τους ήχους της πλατείας Εξαρχείων, μέσα από μουσικές αναφορές στον Παύλο Σιδηρόπουλο και τον Νικόλα Άσιμο. Επίσης το Σάββατο 20 Απριλίου η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, μέσα από τη μουσική παράσταση «Σε απευθείας σύνδεση», θα ξεδιπλώσει, με κέφι, ευαισθησία και με πολλές δόσεις νοσταλγίας σε μικρούς και μεγάλους, όλα τα αγαπημένα δικά της τραγούδια.
Η Πτολεμαΐδα είναι αμιγώς προσφυγική πόλη και με τα δεκάδες χωριά, που περιμετρικά αποτελούν το περιαστικό της ιστό, φέρει όχι μόνο τα τραύματα της προσφυγιάς, αλλά και τα τραύματα ορισμένων από τις μεγαλύτερες θηριωδίες που διέπραξαν οι Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στα χωριά Μεσόβουνο, Πύργοι και Ερμακιά Εορδαίας. Έτσι οι Εικαστικοί Σάββας Πουρσανίδης και ο Παναγιώτης Τανιμανίδης με τα έργα τους, αναψηλαφούν το παρελθόν και σκαλίζουν την τραυματισμένη μνήμη, προσκαλώντας τον επισκέπτη σε αναστοχασμό για την κατανόηση του παρελθόντος. Με το έργο των δύο εικαστικών αλληλοεπιδρά μια ομάδα επτά καλλιτεχνών σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη και της Αλεξάνδρας Τσιτσιντά.
Στην ανακαινισμένη αίθουσα του πνευματικού κέντρου της πόλης, το θεατρόφιλο κοινό θα ‘χει την τύχη να παρακολουθήσει δύο σημαντικές παραστάσεις, που συζητήθηκαν έντονα την προηγούμενη περίοδο. Ο συνταρακτικός μονόλογος του Τάσου Ιορδανίδη σε σκηνοθεσία Σοφίας Αδαμίδου, από το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο, «Ο Johnny πήρε το όπλο του», θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 10 Απριλίου. Το έργο συγκλονίζει με τη δύναμη και την αμεσότητά του, θέτοντας τον άνθρωπο απέναντι στην προαιώνια πρόκληση, δηλαδή να στέκεται αντιμέτωπος με την ευθύνη του.
Επίσης, την Κυριακή 14 Απριλίου θα παρουσιαστεί το βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Άριστος», με κεντρικό θέμα τη ζωή του φερόμενου ως δράκου του Σέϊχ Σου, Θόδωρου Παγκρατίδη, που μεταφέρθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην θεατρική σκηνή σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου.
Σε ό,τι αφορά το βιβλίο, ξεχωρίζει η παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Το αίμα αθώων» του ιστορικού και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Στράτου Δαρδανά, που ερευνά με διεξοδικό τρόπο το θέμα των αντιποίνων που εφάρμοζαν οι Ναζί κατά τη Γερμανική κατοχή στους πληθυσμούς της Μακεδονίας, αλλά ο τίτλος του βιβλίου «Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν» του Θωμά Κοροβίνη, όπου μέσα από τον θυελλώδη έρωτα ενός Τουρκαλβανού και μιας Ισπανοεβραίας, ο συγγραφέας ανασυνθέτει το πολυπολιτισμικό και πολυεθνικό μωσαϊκό της Θεσσαλονίκης, παραμονές του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.
Ταλαντούχοι ηθοποιοί, όπως η Φιλαρέτη Κομνηνού και Γρηγόρης Βαλτινός, θα μιλήσουν για το θέατρο, την εκφορά και την εκφραστικότητα του θεατρικού λόγου, ενώ ο τραγουδοποιός Κώστας Θωμαΐδης θα μιλήσει για τις ρίζες της ελληνικής μουσικής, τις επιρροές και την εξέλιξη της στο χρόνο.
Οι εκδηλώσεις «Η πόλη Γιορτάζει», ολοκληρώνονται την Κυριακή 21 Απριλίου, με τη συναυλία του τραγουδοποιού Φοίβου Δεληβοριά. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, τη συνδρομή της ΔΕΗ, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία και της εταιρείας Delco logistic company.