Συνέντευξη στην Αναΐς Βάθη

The Olive: Ποιος είπε ότι η Deep House δε μπορεί να έχει κρητικές επιρροές;

Ο Κρητικός Παντελής Λουπασάκης έρχεται να μας εκπλήξει για ακόμα μία φορά στο νέο του κομμάτι με τίτλο «The Olive» (H Ελιά) που έχει αδιαμφισβήτητα άρωμα Ελλάδας. Ο συνδυασμός της Κρητικής μελωδίας με τους Deep House ρυθμούς δημιουργούν ένα μαγικό αποτέλεσμα που σε ταξιδεύει νοερά στα μαγευτικά τοπία της κρητικής γης, τονίζοντας πως η μουσική δεν έχει όρια παρά μόνο δημιουργικoύς ανθρώπους που μπορούν να τα γκρεμίζουν και να γεννούν μελωδίες ικανές να μιλούν από μόνες τους για την παράδοση. Πρόσφατα το track «The Olive» απέκτησε δισκογραφική στέγη, αυτήν της Dharma Records (Spinnin’ Records), μιας δισκογραφικής εταιρείας παγκοσμίου φήμης.

Ευρώπη, Αμερική και Ασία ταξιδεύουν στους ρυθμούς του κρητικού βιολιού και εμείς δεν έχουμε παρά να τον χειροκροτήσουμε. Η Αναΐς Βάθη και το Zougla.gr τον συνάντησε στη Λίλ της Γαλλίας όπου και μας μίλησε αποκλειστικά για τη νέα του επιτυχία.



Η πρώτη συνεργασία με τον Claydee

Πέρυσι όλοι χορεύαμε στους ρυθμούς του κομματιού «Alena». Η μουσική του «Alena» ανήκει στους Claydee και Pantelis L. (Padé) ενώ οι στίχοι στους Claydee, Andy Nicolas και Manolo Sosa Vegas.

Ο νεαρός Pantelis L. συμμετέχει δυναμικά δίνοντας το στίγμα του σε μία συνεργασία φωτιά με τον δημοφιλή καλλιτέχνη Claydee ο οποίος τον στηρίζει και τον εμπιστεύεται και όχι άδικα όπως φάνηκε από τα εκατομμύρια views του Alena στο Youtube.

Δείτε το βίντεο:

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική παραγωγή;

Ανακάλυψα τη μουσική παραγωγή περίπου στην ηλικία των 15 ετών μέσω μιας εφαρμογής πιο πολύ σαν παιχνίδι. Από εκείνη τη στιγμή το μικρόβιο της μουσικής μπήκε μέσα μου και δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο πέρα από αυτό. Η μουσική για μένα είναι ένα πάθος, μία ανάγκη για δημιουργία.

Μίλησε μου για τις μουσικές σου σπουδές στο Παρίσι.

Είχα την τύχη στη ζωή μου να γνωρίσω πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι με βοήθησαν πολύ στα πρώτα μου βήματα και με ώθησαν να πάω στο Παρίσι για σπουδές. Έτσι βρέθηκα να φοιτώ στη σχολή ηχοληψίας της SAE INSTITUTE στο Παρίσι. Στη συνέχεια, ασχολήθηκα με το sound design για διάφορες εκπομπές στη γαλλική τηλεόραση όπως France 2, M6 κ.α σε συνεργασία με τον γνωστό μουσικοσυνθέτη στα γαλλικά δρώμενα Haris Berberian.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με τον Claydee;

Με τον Claydee γνωριστήκαμε μέσω ενός διαγωνισμού μουσικής παραγωγής που διοργάνωσε ο ίδιος το 2011 και τον οποίο κέρδισα. Η συνεργασία μας όμως προέκυψε μερικά χρόνια αργότερα, όταν έλαβα ένα μήνυμα του ότι «έφτασε η στιγμή να συνεργαστούμε». Λίγο καιρό αργότερα βγήκε το κομμάτι «Αλένα» στο οποίο συμμετείχα στην παραγωγή της μουσικής και το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές;

Η μουσική που προτιμώ γενικότερα είναι τα soundtracks, ξέρω ότι σε ξαφνιάζω αλλά είναι κάτι που αγαπώ πολύ. Έχω επηρεαστεί πολύ από τον Hans Zimmer (music composer).

Επίσης η βυζαντινή μουσική, η οριεντάλ και φυσικά η κρητική μουσική με εμπνέουν ώστε να δημιουργώ συνεχώς κάτι καινούριο. Είμαι γενικά ένα άτομο που ακούει πολλά είδη μουσικής, κάποια είδη τα αγαπώ πολύ κάποια άλλα όχι τόσο, αλλά μου αρέσει να τα συνδυάζω. Έχοντας έντονες επιρροές από την Κρήτη και τη μουσική της θεωρώ πως το μουσικό πάντρεμα της κρητικής μουσικής με τη house δημιουργεί συναίσθημα και για μένα αυτό είναι που επιδιώκω στη μουσική μου, όπως στο κομμάτι μου «The Olive». Φαντασία να υπάρχει και όλα γίνονται!

Ο παγκοσμίου φήμης παραγωγός KSHMR σχολίασε ζωντανά μέσω της μουσικής του εκπομπής το κομμάτι «The Olive» στο οποίο συνδυάζεις το βιολί, την κρητική παράδοση και την Deep House με έναν μοναδικό τρόπο. Πώς ένιωσες όταν συνέβη αυτό;

Άρχισα ξαφνικά να λαμβάνω δεκάδες μηνύματα από άτομα τα οποία που μιλούσαν για το συμβάν, δεν είχα καταλάβει τι έγινε μέχρι που είδα το βίντεο. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα ένας παραγωγός παγκοσμίου φήμης όπως ο KSHMR να σχολιάζει με τέτοιο τρόπο το κομμάτι μου. Είμαι ακόμα στην αρχή και αυτό που έγινε είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμένα. Έτσι προέκυψε και επισήμως η συνεργασία μου με τον ίδιο και την Dharma / Spinnin Records που φιλοξενούν μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Δείτε το βίντεο:

Μίλησε μας για το «The Olive».

Το «The Οlive» εμπνεύστηκε και γράφτηκε στην Κρήτη. Με ρωτάνε συχνά γιατί έδωσα αυτόν τον τίτλο στο κομμάτι μου. Για μένα η ελιά αντιπροσωπεύει την πιο παλιά και αυθεντική εικόνα του νησιού. Είναι βαθιά ριζωμένη στο έδαφος του: υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Και για μένα αυτός ο τόπος αντιπροσωπεύει τις ρίζες μου, τις αναμνήσεις μου, τα συναισθήματα μου. Είναι όλα όσα αποτυπώνω σε αυτή τη μελωδία. Από εκεί εμπνευστήκαμε και το εξώφυλλο στο οποίο απεικονίζεται ένας παραδοσιακός βρακοφόρος να ατενίζει τη θάλασσα στην κορυφή ενός βουνού. Είναι ακριβώς όλα αυτά που αισθάνομαι, κοιτώ τον τόπο μου, θυμάμαι και δημιουργώ. Ακόμη στο βιολί καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο Στρατής Σκαράκης, κρητικός βιολονίστας.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε το βίντεο: