Σπουδαία μουσικά σύνολα, κλασικών, βυζαντινών και παραδοσιακών οργάνων, γνωστοί ερμηνευτές κλασικού και έντεχνου ρεπερτορίου αλλά και ηθοποιοί θα βρίσκονται στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να ερμηνεύσουν το σύγχρονο ορατόριο του Γιώργου Θεοφάνους «Παναγία – Η Μητέρα του Φωτός».

Με αφορμή τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση, η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα και μέσα από βλέμμα παιδιού, να προσφέρει ένα σεμνό προσκύνημα στην ιερή της εικόνα και ένα γλυκό φιλί στο ολοζώντανο, ζεστό της χέρι. Στη Μάνα, τη χειροπιαστή, που όσο τα βάσανά της πλήθαιναν, τόσο η καρδιά της απλωνόταν και που από μητέρα Του Θεού, έγινε μάνα των ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την παράσταση σκηνοθετεί η Δέσποινα Γκάτζιου, η οποία υπογράφει και τα κείμενα ενώ η μουσική του Γιώργου Θεοφάνους είναι γραμμένη πάνω σε ποιήματα αφιερωμένα στην Παναγία, κυρίως από Πατέρες που έζησαν στο Άγιο Όρος.

Περιλαμβάνονται ποιήματα του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, του Γέροντος Μωϋσέως του Αγιορείτου, του Γέροντος Θεοκλήτου του Διονυσιάτου κ.ά., καθώς και ποιήματα γνωστών Ελλήνων ποιητών όπως Κ. Καβάφη, Κ. Βάρναλη, Ι. Δροσίνη, Κ. Μόντη κ.ά. Η πρωτότυπη μουσική, πλαισιώνεται από ύμνους και τροπάρια στην Παναγία για την ζωή της, Σύλληψη – Εισόδια – Ευαγγελισμός – Γάμος της Κανά – Κοίμηση -Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας – Αγία Ζώνη, καθώς και ύμνους για την Γέννηση και τα Πάθη του Χριστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο συνδυάζει κλασικές δομές με σύγχρονο ύφος. Το επιπλέον στοιχείο είναι η εικόνα, η οποία ουσιαστικά αντικαθιστά η συμπληρώνει το σκηνικό. Μοναδικές σκηνές, ειδικά κινηματογραφημένες για την παράσταση, στα Ιεροσόλυμα, εκεί που γεννήθηκε, μεγάλωσε και κοιμήθηκε η Παναγία, αλλά και ο Χριστός, μέχρι τα πάθη και την Ανάστασή Του, καθώς και σκηνές από τη Μονή Βατοπαιδίου, τη ζωή και το έργο των μοναχών της Μονής, στο «Περιβόλι της Παναγίας».

Η μουσική εκτελείται από Συμφωνική ορχήστρα, σπουδαία μουσικά σύνολα, κλασικών, βυζαντινών και παραδοσιακών οργάνων, καθώς και με την συμμετοχή γνωστών μοναδικών ερμηνευτών κλασικού, παραδοσιακού και εντέχνου ρεπερτορίου.

Η σκηνική δράση υπηρετείται από μια ομάδα ηθοποιών οι οποίοι συνδέουν τις ενότητες της παράστασης δίνοντας πνοή στα κείμενα της Δέσποινας Γκάτζιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σκηνή θα βρίσκονται πάνω από 250 συντελεστές.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Συντελεστές:

Κείμενα & Σκηνοθεσία: Δέσποινα Γκάτζιου

Διεύθυνση Συμφωνικής ορχήστρας: Γιώργος Θεοφάνους
Σολίστ: Μιχαήλ Κολοκοτρώνης

Τραγουδούν: Μανώλης Μητσιάς, Πίτσα Παπαδοπούλου και Πέτρος Γαϊτάνος
Βαρύτονος: Κύρος Πατσαλίδης
Μεσόφωνος: Ινές Ζήκου
Συμμετέχουν: Σοφία Μάνου, Λυδία Σέρβου

Ενορχηστρώσεις Συμφωνικής ορχήστρας: Ντίνος Γιωργούντζος
Επιμέλεια ενορχηστρώσεων για την ορχήστρα ΚΑΝΩΝ: Μαρία Κοτζάστρατη
Ενορχήστρωση στην άρια «Μαρία»: Αντώνης Σουσάμογλου
Ενορχήστρωση στο «Τεμ-ρι-ρεμ»: Γιώργος Κάρβελος

Ελληνική Βυζαντινή χορωδία
Χοράρχης: Γιώργος Κωνσταντίνου

Λαϊκή-Παραδοσιακή ορχήστρα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών: ΚΑΝΩΝ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γεώργιος Δεμελής

Παιδική παραδοσιακή-βυζαντινή χορωδία & ορχήστρα: Μουσικό σχολείο ΙΛΙΟΝ
Ενορχήστρωση & Διδασκαλία μουσικών: Έφη Ζαϊτίδη
Εναρμόνιση & Διδασκαλία: Μύριαμ Μαρίνου

Μικτή Νεανική Χορωδία ΕΠΤΑΧΟΡΔΗ ΛΥΡΑ Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου
Παιδική χορωδία Δήμου ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Εναρμόνιση & Διδασκαλία: Χρυσούλα Τσιμούρη

Συμμετέχουν οι μαθητές από το μουσικό εργαστήρι Λευκωσίας: Άντρεα Ιακωβίδου, Μάρκος Μιλτιάδους

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριαλένα Ροζάκη
Κίνηση & Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας
Σκηνική & Ενδυματολογική επιμέλεια: Άση Δημητρολοπούλου

Ηθοποιοί επί σκηνής: Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Τσούρμας, Ιωάννης Μπισμπικόπουλος, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Στέλιος Χατζηγεωργίου, Σωτήρης Μεντζέλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Μαριαλένα Ροζάκη και ο μικρός Γιάννος Κοιλάκος.

Σχεδιασμός Φώτων: Σπύρος Κουρκουμέλης
Σχεδιασμός Ήχου: Παύλος Σαπουντζής
Βίντεο & μοντάζ: Νικόλας Οικονομίδης

Το ορατόριο ΠΑΝΑΓΙΑ-Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ θα παρουσιαστεί σε δύο παραστάσεις στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2019. Ώρα έναρξης 8 μμ.

Στo πλαίσιo των κοινωφελών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου η είσοδος είναι δωρεάν, με δελτίο προτεραιότητος και για τις δύο παραστάσεις.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης