Οκτώ εκδηλώσεις στην Αττική, την Άρτα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα και την Πέλλα, παρουσιάζει σήμερα 23 Ιουλίου το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Αττική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αθηναίων Πολιτεία – Από τον Θησέα στον Σόλωνα» από το Εθνικό Θέατρο |-Λύκειο Αριστοτέλους |19.30

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/athineon-politia-apo-to-ethniko-theatro/

Το έργο «Αθηναίων Πολιτεία» είναι μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Διογένης Λαέρτιος, κ.ά.) και άλλων ιστορικών-αρχαιολογικών πηγών (επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα), που ανασυνθέτουν -σε επεισοδιακή μορφή- την περιπετειώδη πορεία του Αθηναϊκού πολιτεύματος προς τη δημοκρατία (7ος – 6ος αι. π.Χ.). Πρόκειται για πέντε αυτοτελή, αφηγηματικά «ιστορήματα» – διασκευασμένα σε δραματική μορφή και για θεατρική απόδοση, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο. Τα κεφάλαια ανα-διηγούνται ιστορίες όπως το Κυλώνειο Άγος, η νομοθεσία του Σόλωνα κ.ά. Οι ιστορίες αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σημαίνοντες αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία· τα πλέον ιδεώδη -για την παράστασή τους- «θέατρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντελεστές:

Μετάφραση-Διασκευή: Γιάννης Λιγνάδης

Ιστορική Τεκμηρίωση-Επιμέλεια: Ανδρονίκη Μακρή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Κοστούμια / Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου

 Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης

 Διανομή (αλφαβητικά)

 Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάνος Βαβαδάκης, Κώστας Κοράκης, Άγγελος Μπούρας, Κατερίνα Πατσιάνη

«Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου | 20.30

 Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/i-estoudiantina-mas-taxidevi-mousika-sti-thalassa-2/

 Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, περιοδεύει το φετινό καλοκαίρι με δύο διαφορετικά μουσικά προγράμματα. Κάθε πρόγραμμα και ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι. Το πρώτο περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη και τον Πειραιά, ενώ το δεύτερο είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη θάλασσα και στην ξενιτιά. Σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα Από τη Σμύρνη στον Πειραιά, το οποίο είναι αφιερωμένο σε δύο πόλεις που έχουν σημαδέψει ολόκληρο τον ελληνισμό. Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας επί σκηνής με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη παρουσιάζουν τραγούδια από τη Σμύρνη του έρωτα και του πάθους έως την Πειραιώτικη σχολή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις των: Γιοβάν Τσαούς, Κώστα Σκαρβέλη, Δημήτρη Σέμση, Ογδοντάκη (Γιάννη Δραγάτση), Παναγιώτη Τούντα, Πρόδρομου Τσαουσάκη, Βαγγέλη Παπάζογλου κ.ά.

 Σολίστ: Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Νίκος Μέρμηγκας (μπουζούκι, λάφτα), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρα), Ανδρέας Παπάς (κρουστά), Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο), Γιάννης Πλαγιανάκος (μπάσο), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι)

Τραγουδούν: Ασπασία Στρατηγού, Γιάννης Διονυσίου

 Παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Συναυλία Αρχαίας Ελληνικής μουσικής με το σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ από την Εθνική Λυρική Σκηνή| Ιερό του Ποσειδώνος στο Σούνιο | 19.30

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/sinavlia-archeas-ellinikis-mousikis-me-to-sinolo-chrisea-formigx-2/

Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα

Η αρχαία Ελληνική λύρα, παρά το ότι χάθηκε για πάνω από 1600 χρόνια, διαπέρασε ως ιδέα τόσο την Ευρωπαϊκή μουσική δημιουργία όσο και τη μουσική τέχνη της εγγύς Ανατολής. Στην παράσταση «Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα» του συνόλου Χρυσέα Φόρμιγξ, η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο κλασικά όργανα, ένα βιολί και ένα τσέλο, και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά την αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες. Tη χορογραφία υπογράφει η ταλαντούχα χορογράφος και χορεύτρια Μαριάνα Καβαλιεράτου, στην πρώτη της συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Συντελεστές:

Τραγούδι – Αφήγηση: Θεοδώρα Μπάκα

 Αρχαία Λύρα – Αφήγηση: Νίκος Ξανθούλης

 Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης

 Βιολοντσέλο: Μιχάλης Πορφύρης

 Επιμέλεια προγράμματος και διασκευές: Νίκος Ξανθούλης

 Χορογραφία: Μαριάνα Καβαλιεράτου

 Με τη συμμετοχή μελών του μπαλέτου της ΕΛΣ

 Χορεύουν: Έλενα Κέκκου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Μιχάλης Κριεμπάρδης

 Άρτα

Στέφανος Κορκολής / Σοφία Μανουσάκη – «Τραγουδάμε τους ποιητές μας» από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Κάστρο της Άρτας | 19.30

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/melopiimeni-piisi-apo-ton-stefano-korkoli/

Η συναυλία «Τραγουδάμε τους ποιητές μας» με τον Στέφανο Κορκολή (πιάνο, τραγούδι, ενορχηστρώσεις) και τη Σοφία Μανουσάκη (φωνή) που θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο της Άρτας και στον Κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Θα ακουστούν τραγούδια αγαπημένων ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Πλέσσας, Μικρούτσικος, Λοΐζος, Λάγιος, Σπανός Ξαρχακος κ.ά.), ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη μελοποιημένα από τον Στέφανο Κορκολή σε πρώτη εκτέλεση και γνωστές συνθέσεις σε δική του διασκευή. Η νεαρή ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη είναι βασική και μόνιμη συνεργάτις του Στέφανου Κορκολή στις δισκογραφικές του δουλειές αλλά και στις συναυλίες του. Στην κοινή εμφάνισή τους στην Άρτα, τους δύο καλλιτέχνες συντροφεύουν δύο εξαίρετοι μουσικοί, ο Κωστής Πυρένης (κιθάρες, τραγούδι) και ο Βασίλης Δεφίγγος (σαξόφωνο, φλάουτο).

Συντελεστές:

 Κωστής Πυρένης (κιθάρα) Βασίλης Δεφίγγος (σαξόφωνο, φλάουτο)

 Θεσσαλονίκη

Το παρελθόν δεν είναι ξένη χώρα. Η σύγχρονη τέχνη συναντά τους αρχαιολογικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη από το ΜOMus | Ωδείο Ρωμαϊκής Αγοράς – Θεσσαλονίκη | 21.00

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/i-sigchroni-techni-sinanta-tous-archeologikous-chorous-tis-thessalonikis/

Γη της Αμνησίας του Στέφανου Τσιβόπουλου

Μονοκάναλη βιντεοπροβολή, 2010, 24′

 Το έργο «Amnesialand» («Γη της Αμνησίας») παρουσιάστηκε το 2018 στην έκθεση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «Resilient Futures» σε συνδιοργάνωση με το PCAI. Το 2010, ο Στέφανος Τσιβόπουλος συμμετείχε στη Manifesta 8, την ευρωπαϊκή νομαδική μπιενάλε, με το έργο «Amnesialand», μία πρωτότυπη παραγωγή γυρισμένη στη Μούρθια της νοτιοανατολικής Ισπανίας. Στο φιλμ συνθέτει αρχειακό υλικό με πρωτότυπες κινηματογραφήσεις στην περιοχή. Ο θεατής μέσω των αρχειακών ντοκουμέντων γίνεται μάρτυρας στιγμιότυπων της καθημερινής ζωής των κατοίκων σε μία περίοδο οικονομικής άνθησης της περιοχής λόγω της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, ενώ ταυτόχρονα αντικρίζει και τη σημερινή εικόνα εξαθλίωσης και περιβαλλοντικής κρίσης που ακολούθησε την αποβιομηχάνιση στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, φαινόμενο που αλλοίωσε ακόμα και τη συλλογική μνήμη. Στη δημόσια συζήτηση θα γίνουν τοποθετήσεις από τους: Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Συραγώ Τσιάρα, αν. διευθύντρια, του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Κέρκυρα

 «Θέλω να δω τον Πάπα!» από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Παλαιό Φρούριο – Κέρκυρα | 20.30

 Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/thelo-na-do-ton-papa-apo-ti-liriki-skini/

Στο «Θέλω να δω τον Πάπα!» (1920) ξεδιπλώνεται στο έπακρο η σύγχρονη αστική θεματολογία του Σακελλαρίδη, ο οποίος υπογράφει και το ποιητικό κείμενο του έργου, υποσκάπτονται τα θεμέλια της αστικής ζωής και ασκείται βιτριολική κριτική στο θεσμό της οικογένειας. Ακολουθώντας, βεβαίως, τα πρότυπα του είδους, ο συνθέτης επιδεικνύει ιδιαίτερη μουσικοθεατρική επινοητικότητα στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που δυναμιτίζουν τις σταθερές της οικογενειακής ζωής. Το λιμπρέτο της οπερέτας αποτελεί διασκευή στα καθ’ ημάς της φάρσας του Μωρίς Εννεκέν Οικιακές χαρές (1894). Σε έργα του Εννεκέν βασίζονται και άλλα σημαντικά έργα του συνθέτη, όπως ο «Βαφτιστικός» (1918) και η «Κόρη της καταιγίδος» (1923). Η σφιχτή φάρσα του Εννεκέν αποδίδεται σε ρέοντα θεατρικό λόγο από τον Σακελλαρίδη, ο οποίος και στο έργο αυτό επιτυγχάνει μία ιδεώδη μουσικοθεατρική δραματουργία διανθίζοντας την πλοκή με τα δεκαπέντε μουσικά νούμερα της οπερέτας.

 Συντελεστές:

Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παπαπέτρου

 Διανομή: Ρίτα Άννα Στυλιανάκη, Ανδριανός Δημήτρης Πακσόγλου, Λατρούδης Δημήτρης Ναλμπάντης, Άννα Μυρτώ Μποκολίνη, Βαρονάς Κωστής Ρασιδάκης, κα Λατρούδη Λυδία Αγγελοπούλου.

 Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν)

  Χορευτικά σόλι από το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής | Μουσείο Παλαιόπολης Mon Repos – Κέρκυρα | τρεις παραστάσεις στη 13.00, στις 13.45 και 14.30

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/choreftika-soli-apo-to-baleto-tis-els-stis-23-iouliou-sto-archeologiko-mousio-tis-kerkiras/

 O χορός θα δώσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια σειρά από χορευτικά σόλι που θα παρουσιαστούν -για πρώτη φορά- σε εσωτερικούς χώρους αρχαιολογικών μουσείων. Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, οι χορευτές θα διηγηθούν καινούριες ιστορίες πάνω σε χορογραφίες των ίδιων αλλά και των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη και Κωνσταντίνου Ρήγου.

   Συντελεστές:

   Χορογραφία: Θανάσης Σολωμός

   Χορεύει ο Γιάννης Γκάντσιος

   Μουσική σύνθεση: Θεόδωρος Ρέγκλης

   Πέλλα

  Κωνσταντίνος Καβάφης – Όνειρο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας | 21.00

   Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/05/konstantinos-kavafis-apo-to-kratiko-theatro-voriou-ellados-3/

 Μουσική παράσταση βασισμένη στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη.

   Ο Θοδωρής Οικονόμου, μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών συνεργατών, συνθέτει έναν μοναδικό, ονειρικό κόσμο με αφορμή το έργο του αλεξανδρινού ποιητή Κ. Π. Καβάφη.

 Σε έναν χώρο ρευστό, όπου η μουσική λειτουργεί σαν μια λίμνη, ταξιδεύει ένας θίασος από γεννήματα της φαντασίας μας, που αναπολούν, οραματίζονται, μας συμβουλεύουν, αποκαλύπτοντάς μας μνήμες που ο ποιητής αντλεί από το παρελθόν και αποθέτει στο παρόν, ενίοτε ως προειδοποίηση για τα μελλούμενα. Η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου έρχεται να ακουμπήσει με τρόπο λιτό μα και καίριο στο ποιητικό σύμπαν του Καβάφη δημιουργώντας ένα ζωντανό παιχνίδι αισθήσεων.

 Συντελεστές:

 Σύλληψη-Σύνθεση: Θοδωρής Οικονόμου

 Φωτιστικός σχεδιασμός: Νίκος Βλασσόπουλος

 Ερμηνεύουν οι μουσικοί και οι ηθοποιοί: Στέλλα Αντύπα, Γιώργος Καύκας, Θοδωρής Οικονόμου, Κωνσταντίνος Ράπτης, Πέτρος Σταμέλος, Γεωργία Συλλαίου

 Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.

 Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Σημειώνεται ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Στα μουσεία είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1, 5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Η προσέλευση και η αποχώρηση από το χώρο των εκδηλώσεων γίνεται με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης