Ο βραβευμένος σαξοφωνίστας και συνθέτης Δημήτρης Βασιλάκης θα είναι στο Παρίσι για το Jazzy Colours Festival, όπου στις 21 Νοεμβρίου παρουσιάζει συναυλία με επιλογές από τη δισκογραφία του στο Ινστιτούτο Γκαίτε μαζί με νέο υλικό, καθώς και ομιλία / performance με τίτλο «Jazz Democracy» και «Improvisation and Artificial Intelligence». Θα παίξει με το κουαρτέτο του (Paris Quartet), ενώ για την ομιλία θα συνεργαστεί με ερευνητή από το IRCAM.

Η διεθνής του καριέρα περιλαμβάνει την ηχογράφηση πέντε άλμπουμ για την ιστορική εταιρεία της τζαζ Candid Records, ενώ το άλμπουμ του «Daedalus Project – Labyrinth» ψηφίστηκε δεύτερο τζαζ άλμπουμ της χρονιάς για το BBC το 2002. Έκτοτε η δισκογραφία του αναφέρεται σε αφιερώματα και μελέτες σε αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Monmouth, το Columbia και το Yale.

Έχει ηχογραφήσει με κορυφαίους της τζαζ όπως οι David Liebman, Jeff “Tain” Watts, Dave Kikoski, Ralph Peterson και έχει παίξει στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών (Birdland, Yale, Smithsonian Washington DC, Ronnie Scott’ s, Dizzy’ s Club Lincoln Center), ενώ κέρδισε εξαιρετικές κριτικές και αφιερώματα μεταξύ άλλων στα Downbeat, Jazz Times και εγκυκλοπαίδεια Penguin.

Σε συνδυασμό με τη μουσική καριέρα, ο Δ. Βασιλάκης προσεγγίζει την τζαζ και από άλλες πλευρές, μέσα από τη διδασκαλία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της τζαζ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, αλλά και μέσα από ερευνητικά προγράμματα που συνδυάζουν την τζαζ και την τεχνητή νοημοσύνη σε συνεργασία με φορείς όπως ο «Δημόκριτος», το IRCAM, το Georgia Tech και το Singularity University.

Για την διεθνή μέρα της τζαζ 2018, ο Δ. Βασιλάκης παρουσίασε το concept του «Jazz Democracy- forum/performance», ως πρεσβευτής πολιτισμού και ειρήνης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, και στο Athens Democracy Forum των New York Times.

Στην εκδήλωση που παρουσιάζει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι, ο Δ. Βασιλάκης θα αναφερθεί στο πως η τζαζ ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, κοινωνικού, οικονομικού, γεωπολιτικού και ακαδημαϊκού περιβάλλοντος είναι μια μορφή τέχνης που βασίζεται στην άμεση συνομιλία με σεβασμό, αμοιβαιότητα και δημιουργικότητα πάνω στην σκηνή. Επίσης, θα δώσει παραδείγματα για το πως μπορεί δημιουργικά να συνομιλήσει μέσω του αυτοσχεδιασμού ο τζαζ μουσικός με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ