Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο Αντώνης Μαρτσάκης είναι ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης, τραγουδιστής και βιολιστής, που κρατά όχι απλώς ζωντανή αλλά και επίκαιρη την παραδοσιακή κρητική μουσική και τα ριζίτικα τραγούδια.
Στη μεγάλη συναυλία του με τίτλο «Κρήτη, μητέρα τσ`αρχοντιάς» στο Θέατρο Βράχων την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, η παραδοσιακή μουσική της Κρήτης θα εκφραστεί μέσα από το τραγούδι και τον χορό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Αυτό που θέλω να καταφέρω, είναι καταγράψω όσα περισσότερα πράγματα γνωρίζω και έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική παράδοση της Κρήτης, για να τα αφήσω στις νεότερες γενιές»Ο Μαρτσάκης, αν και γεννήθηκε στην Αθήνα, επέστρεψε στον Κίσσαμο Χανίων και αφοσιώθηκε στην αυθεντική μουσική του νησιού του. Αφοσιώθηκε στον τρόπο ζωής που ενέπνευσε και οικοδόμησε τη μουσική αυτή, αφού κυκλοφορεί με την κλασική κρητική ανδρική φορεσιά. Ήταν έξι ετών όταν –ζούσε ακόμα στην Αθήνα- χόρεψε τα πρώτα του ζάλα στους κρητικούς χορούς με πρώτο χοροδιδάσκαλο τον Ανδρέα Μαριανάκη, ενώ σε ηλικία εννέα ετών άρχισε να μαθαίνει βιολί, παθιάστηκε μαζί του και έγινε ένας τρόπος ισχυρής έκφρασης.

Τα καλοκαίρια που πήγαινε με την οικογένειά του στα Χανιά περνούσε τις διακοπές του κάνοντας μαθήματα με τον σπουδαίο βιολάτορα Μιχάλη Κουνέλη. Λίγο αργότερα έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα Καλεργιανά Κισσάμου, ενώ από δώδεκα ετών μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Γιάννη που παίζει λαούτο, άρχισαν τις ζωντανές εμφανίσεις και δημιούργησαν έναν μικρό μύθο γύρω από τα όνομά τους στα κρητικά γλέντια. Η Δόμνα Σαμίου γρήγορα τον εντόπισε και έτσι βρέθηκε 25 ετών να τραγουδάει στο Ηρώδειο ενσαρκώνοντας την ιδανική εικόνα του Κρητικού μουσικού και χορευτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που θέλω να καταφέρω, είναι καταγράψω όσα περισσότερα πράγματα γνωρίζω και έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική παράδοση της Κρήτης, για να τα αφήσω στις νεότερες γενιές» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr o Αντώνης Μαρτσάκης  με αφορμή τη μεγάλη συναυλία του στο Θέατρο Βράχων.

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία «Κρήτη, μητέρα τσ`αρχοντιάς»

Κισσαμίτικα συρτά, κοντυλιές Ανατολικής και Κεντρικής Κρήτης, πυρρίχιοι ήχοι με ασκομαντούρες και νταουλάκια, μαντολίνα και λαούτα, ταμπαχανιώτικα με μπουλγαρί και φυσικά ριζίτικα τραγούδια θα απαρτίσουν το πρόγραμμα, ενώ δεν θα λείψουν επιλογές από τις επτά προσωπικές δισκογραφικές δουλειές του Αντώνη Μαρτσάκη και διαχρονικά κομμάτια σπουδαίων Κρητών καλλιτεχνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κρητικός καλλιτέχνης αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια και εξηγεί τι τον  βοηθάει στη ζωή να ισορροπεί και να ξεπερνάει τις δυσκολίες

Πείτε μας λίγα λόγια για σας και την καλλιτεχνική σας διαδρομή.

Ξεκίνησα την πρώτη μου επαφή με το βιολί στα εννέα μου χρόνια, με τον Κωστή Παχάκη, τον μοναδικό βιολάτορα στην Αθήνα και στις διακοπές μου στην Κρήτη με τον γνωστό βιολάτορα Μιχάλη Κουνέλη. Έτσι αφού πήρα τις πρώτες μου βάσεις, επισκέφτηκα τον μεγάλο δεξιοτέχνη και συνθέτη Κωνσταντίνο Παπαδάκη ή «Ναύτη», που με έβαλε βαθιά στα μονοπάτια της Κισσαμίτικης αλλά και γενικότερα της κρητικής μουσικής.

Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε στην κρητική μουσική και σε ποια ηλικία αποφασίσατε  να  ασχοληθείτε με αυτήν;

Με γοήτευε πάντα η δυναμική που έχει η Κρητική μουσική, ιδίως η εναλλαγή των μελωδιών, που σου αλλάζει τα συναισθήματα συνεχώς. Ασχολήθηκα από τα δεκαπέντε μου χρόνια επαγγελματικά, αφού υπήρχε ανάγκη μουσικών, μιας και οι παλαιότεροι είχαν αρχίσει να αποσύρονται.

Εκτός από την κρητική μουσική υιοθετήσατε και την παραδοσιακή κρητική φορεσιά. Τι το ιδιαίτερο σημαίνει για σας και τι συμβολίζει;

Πάντα θαύμαζα όσους φορούσαν την παραδοσιακή φορεσιά, τους «γερόντους», όπως τους αποκαλούμε στη Κρήτη. Ήταν οι ήρωές μου, στις κουβέντες που άκουγα από παιδί για τις πολεμικές ιστορίες της Κρήτης. Έτσι μεγάλωσα έχοντας τέτοια πρότυπα και με τα χρόνια υιοθέτησα την παραδοσιακή φορεσιά, μαζί με τους άγραφους κανόνες που συνοδεύουν την εμφάνιση αυτή.

Ποια ήταν η εμπειρία σας  από τη  συνεργασία σας με τη Δόμνα Σαμίου;

Η τρομερή προσωπικότητα της μεγάλης κυρίας του δημοτικού μας τραγουδιού θα με συντροφεύει για πάντα. Στα μάτια της έλαμπε η μεταδοτικότητα και η αγάπη  γι’ αυτό που έκανε. Μου έδειξε εμπιστοσύνη κατευθείαν. Θυμάμαι όταν με κάλεσε να ηχογραφήσουμε τους τελευταίους ψηφιακούς δίσκους, με ρώτησε:

«Τα ξέρεις αυτά τα Ριζίτικα Αντώνη;» «Βεβαίως κυρία Δόμνα» απάντησα, «Πάμε να τα γράψουμε λοιπόν». Με κατεύθυνε στο στούντιο χωρίς καμία στιγμή να αισθανθώ άβολα. Ίσα ίσα, μου έδινε κουράγιο και θάρρος.

Πώς έγινε η συνεργασία σας  με τον  χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη στο ΚΠΙΣΝ; Τι αποκομίσατε από αυτήν τη δουλειά;

 Ο καταξιωμένος χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης, πέρυσι τον Αύγουστο, με επισκέφτηκε στο ηρωικό χωριό Θέρισο, στο ετήσιο γλέντι τους, όπου και με άκουσε. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα γι’ αυτή τη συνεργασία. Μου ζητήθηκε να μεταφέρω στο χώρο του ΚΠΙΣΝ την ενέργεια που έχει ένα κρητικό γλέντι. Η εμπειρία ήταν εξαιρετική. 

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία σας στο Θέατρο Βράχων;

Αυτό που θα προσπαθήσουμε στο Θέατρο Βράχων, είναι να μεταφέρουμε στους θεατές που θα παρακολουθήσουν τη συναυλία, στην Κρήτη, μέσα από τη μουσική και τους στίχους. Θα παρουσιάσω κομμάτια από τις επτά προσωπικές δισκογραφικές μου δουλειές, μαζί με κομμάτια από σύγχρονους και παλαιότερους καλλιτέχνες της Κρητικής μουσικής. Το σταθερό μουσικό σχήμα θα πλαισιώσουν και επιπλέον εκλεκτοί μουσικοί, όπως και μια παρέα Ριζιτών από την Κρήτη και το χορευτικό συγκρότημα Κουρήτες.

Ο τίτλος της συναυλίας σας στο Θέατρο Βράχων είναι «Κρήτη, μητέρα τσ’ αρχοντιάς». Τι αποτελεί την κρητική αρχοντιά;

Η Αρχοντιά της Κρήτης είναι το τοπίο και οι άνθρωποί της (οι «γιαθρώποι» στα κρητικά), τα φιλόξενα χωριά, οι πόλεις που προσπαθούν να συνδυάσουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο, η νοστιμιά της παραδοσιακής κουζίνας, οι λεβέντικοι  χοροί και τα συναισθήματα που γεννά η μουσική και η μαντινάδα.

Mε το βιολί σας, τη φωνή σας και την  παρουσία σας  στη σκηνή, ξεσηκώνετε το κοινό σας κάθε φορά. Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σας και τι αισθάνεστε  όταν ανεβαίνετε στη σκηνή;

Το κάθε γλέντι είναι διαφορετικό. Με το συγκρότημά μου μεταδίδουμε  την ενέργεια της μουσικής, όμως τη δύναμη μας τη δίνει  πάντα ο κόσμος που συμμετέχει.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Αυτό που θέλω να καταφέρω, είναι καταγράψω όσα περισσότερα πράγματα γνωρίζω και έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική παράδοση της Κρήτης, για να τα αφήσω στις νεότερες γενιές.

Τι σας βοηθάει στη ζωή να ισορροπείτε και να ξεπερνάτε τις δυσκολίες;  

Η ηρεμία της οικογένειας και ο τόπος μου, που τον αναπνέω κάθε μέρα. Στο όμορφο χωριό μου (τα Χαρχαλιανά Κισσάμου) με τους λιγοστούς κατοίκους, έχω όλες τις μυρωδιές της φύσης και τα αστέρια του ουρανού να με σκεπάζουν το βράδυ. Λύχνος μας είναι το φεγγάρι, που «δείχνει» (φαίνεται) τόσο φωτεινό.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια; (δίσκος συναυλίες)

Οι εμφανίσεις συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε Κρήτη, Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Παράλληλα θα ξεκινήσω να ετοιμάζω μια καινούργια δισκογραφική δουλειά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης