Συνέντευξη: Σπυριδωνία Κρανιώτη
Η ιρλανδική μουσική ήρθε για να μείνει. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η ολοένα αυξανόμενη δυναμική του συγκεκριμένου είδους στην Ελλάδα.
Όσο και αν η Ιρλανδία βρίσκεται χιλιάδες χλμ. μακριά από την Ελλάδα, η μουσική της παράδοση δεν είναι τόσο μακριά από την ελληνική
Όσο και αν η Ιρλανδία βρίσκεται χιλιάδες χλμ. μακριά από την Ελλάδα, η μουσική της παράδοση δεν είναι τόσο μακριά από την ελληνική. Από την πρώτη ακρόαση δημιουργείται ένα αίσθημα οικειότητας. Κάπου, κάποτε, κάτι έχεις ακούσει. Μπορεί να είναι από ένα ταξίδι στην Ιρλανδία ή ακόμα και από μια ταινία σε κάποιον θερινό κινηματογράφο (π.χ. Τιτανικός). Το βέβαιο είναι ότι η αίσθηση του ταξιδιού και της επιστροφής στην παιδικότητα αλλάζει τη διάθεση, προκαλεί χαμόγελα. Περνάς καλά…
Το zougla.gr συνάντησε τις Noriana, το γυναικείο κουαρτέτο που αγαπά την ιρλανδική μουσική παράδοση και ετοιμάζεται το Σάββατο 7 Απριλίου, στις 21.00, να παρουσιάσει στη μουσική σκηνή του Πόλις (Ηράκλειο Αττικής) ορισμένες από τις ομορφότερες μελωδίες και τραγούδια της.
—————
Τι είναι το Noriana;
Noriana είναι το όνομα μιας μικρής νεράιδας που συναντήσαμε σ’ ένα ιρλανδικό παιδικό παραμύθι. Το ερωτευτήκαμε.
Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο όνομα;
Μας ταιριάζει αυτό το όνομα. Είναι θηλυκό όπως εμείς. Λίγο παραμυθένιο, όπως η μουσική που παίζουμε. Θα μπορούσε να είναι αυτό το ατίθασο κοριτσάκι του logo μας, αυτό που είμαστε όλες μαζί
όταν παίζουμε 🙂
Πώς δημιουργήθηκε το συγκρότημα;
Tην αρχή έκανε η Ειρήνη που από πάντα αγαπούσε το συγκεκριμένο είδος και σπουδάζοντας ελληνική παραδοσιακή μουσική και λαούτο, δοκίμασε να περάσει στο λαούτο αυτά τα κομμάτια. Είχε πάντα στο νου της να κάνει μια γυναικεία μπάντα και για αυτό έψαξε και βρήκε την ιδανική φλαουτίστρια, την Ελευθερία. Οι δυο τους βρήκαν την «κρουστή» Νατάσα και τη Μιμή στο βιολί που μόλις είχε επιστρέψει από τις σπουδές της στην Ολλανδία. Η συνέχεια ήταν αναπόφευκτη!
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την ιρλανδική μουσική παράδοση;
Κυρίως το γεγονός ότι απολαμβάνουμε να παίζουμε αυτήν τη μουσική. Τα ίδια τα όργανα τη «χαίρονται»! Οι μελωδίες αυτές είναι ανεβαστικές, χαρούμενες, ταιριάζουν με τη φύση, έχουν κάτι οικείο με τη δική μας παράδοση, σε κάνουν να θέλεις να χορέψεις (ακόμα και αν δεν ξέρεις πώς), αλλά και να πιεις μπύρα 🙂
Συναντούμε διαρκώς ανθρώπους που λατρεύουν αυτήν τη μουσική, όπως και εμείς, και μαζί διαπιστώνουμε ότι δεν χρειάζεται να είσαι Ιρλανδός ή να έχεις μια Ιρλανδέζα προγιαγιά για να δικαιολογείται η αγάπη σου για αυτό το είδος. Όπως έχει εξελιχτεί η μουσική σε σχέση με το διαδίκτυο, σε αυτό το «παγκόσμιο χωριό» εύκολα μπορείς να καλλιεργήσεις το «ιρλανδικό κομμάτι» σου (όπως και οποιασδήποτε άλλης παράδοσης). Βέβαια, να πούμε ότι και η επίσκεψη στον «τόπο του εγκλήματος», στο Δουβλίνο, ήταν σίγουρα μεγάλη έμπνευση.
Πείτε μας λίγα λόγια για τη μουσική που παίζετε…
Η ιρλανδική μουσική είναι κομμάτι της κέλτικης μουσικής παράδοσης, που οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαιότητα και περιλαμβάνει όχι μόνο τη μουσική παράδοση της Ιρλανδίας αλλά και της Σκωτίας, της Ουαλίας, της Βρετάνης κ.λπ.
Υπάρχουν κοινά στοιχεία της ιρλανδικής μουσικής με την ελληνική παράδοση;
Τα παραδοσιακά ιρλανδικά τραγούδια μπορεί σε πρώτο άκουσμα να ακούγονται πολύ διαφορετικά από τα αντίστοιχα δικά μας, ωστόσο υπάρχουν ξεκάθαρα κοινά στοιχεία σε ότι αφορά στη θεματολογία, στον ρυθμό και στα όργανα. Τα jigs και τα reels παρουσιάζουν εντυπωσιακές ομοιότητες με τους δικούς μας θρακιώτικους και κρητικούς χορούς αντιστοίχως. Επίσης, ας μην ξεχνάμε -και δεν είναι τυχαίο- ότι οι Ιρλανδοί, τη δεκαετία του ‘70 υιοθέτησαν το μπουζούκι στη μουσική τους.
Τι ανταπόκριση έχει η μουσική που παίζετε στο ελληνικό κοινό; Γίνονται φεστιβάλ στην Ελλάδα;
Έχουμε εντυπωσιαστεί και εξακολουθούμε να εκπλησσόμαστε με την ανταπόκριση που έχει η μουσική αυτή στο ελληνικό κοινό, (κυρίως στα αστικά κέντρα, αλλά όχι αποκλειστικά). Επιπλέον, συναντούμε όλο και συχνότερα στο κοινό μας πολύ ενημερωμένους ακροατές. Η ημέρα του St. Patrick έχει πλέον γίνει θεσμός, και στις 17 Μαρτίου γεμίζει η πόλη με σχετικές εκδηλώσεις. Οι ιρλανδικές παμπ πληθαίνουν αλλά είναι πλέον πολλές και οι ταινίες και σειρές που έχουν αναφορές στους Κέλτες. Όλα αυτά έχουν συμβάλλει στο να εξοικειωθούν τα αυτιά μας με το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε πως γίνονται φεστιβάλ τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία: το ετήσιο φεστιβάλ Κέλτικης μουσικής -που από «φεστιβαλάκι» ονομάζεται πλέον «φεστιβάλ», γιατί πραγματικά μεγάλωσε- και αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Ρόδο και Κρήτη.
Έχετε δικά σας κομμάτια ή παίζετε μόνο διασκευές;
Προς το παρόν η χαρά μας είναι να ενορχηστρώνουμε τα αγαπημένα μας κομμάτια με τον δικό μας τρόπο, αλλά ελπίζουμε να το εξελίξουμε σταδιακά στο να γράφουμε και δικά μας στο ύφος αυτό. Πάμε όπου μας πάει.
Τα ακούσματά σας είναι κοινά; Υπάρχουν διαφορές;
Στα ακούσματα μας, εκτός βέβαια του συγκεκριμένου είδους, το κοινό είναι ίσως η κλασσική μουσική. Από εκεί και έπειτα, η καθεμία έχει άλλες προτιμήσεις και άλλη εξειδίκευση και αυτό είναι που έχει πολύ ενδιαφέρον. Και πλάκα.
Μετά τη συναυλία στο Πόλις, έχετε προγραμματίσει κάτι άλλο (δισκογραφία, φεστιβάλ);
Καλή ερώτηση. Ναι. Μετά την εμφάνισή μας, το Σάββατο το βράδυ στο Πόλις, έχουμε επιτέλους αποφασίσει και προγραμματίσει την ηχογράφηση ενός cd! Θα επισκεφτούμε, επίσης, κάποιες από τις αγαπημένες μας μουσικές σκηνές και παμπ. (Όποιος θέλει να ενημερωθεί, μπορεί να μπαίνει στο site μας www.noriana.com.). Και βέβαια, πλησιάζει το 3ο Φεστιβάλ Κέλτικης μουσικής που ετοιμάζουμε παρέα με τα υπόλοιπα ελληνικά σχήματα που παίζουν κέλτικα: τους Iernis, τους Sόlastas, τους Tir Fada, τους Treescelts, καθώς και μια νέα κέλτικη χορωδία την «Curfa Gaelic Choir» της Λαμπρινής Γιώτη. Το φεστιβάλ θα γίνει στο Τριανόν, στις 20 & 21 Μαΐου, και σας περιμένουμε! Κλείνοντας, να πούμε ότι το καλοκαίρι προβλέπεται πολύ ταξιδιάρικο για τις Noriana!