Δύο καλλιτέχνες, ο Τζιχάν Τούρκογλου από την Τουρκία και ο Περικλής Παπαπετρόπουλος από την Ελλάδα, συνδυάζοντας στοιχεία των χαρακτήρων τους με τις πολιτιστικές και ακαδημαϊκές αξίες τους, δημιουργούν ένα προσωπικό Μουχαμπέτ το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, ώρα 22.00 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «διέλευσις».

Το ρεπερτόριο του «Μουχαμπέτ», το οποίο εκτυλίσσεται σε δύο γλώσσες, προέρχεται από διάφορες γωνιές της Τουρκίας και της Ελλάδας, αφυπνίζοντας την κοινή γνώση των δύο πολιτισμών ενώ συγχρόνως παρουσιάζονται οι διαφορές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο «Μουχαμπέτ» αποκτά ακόμα βαθύτερο νόημα μιας και είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες συναντώνται κατ’ αυτόν τον μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο.

Ο Τζιχάν Τούρκογλου, που κατάγεται από το σταυροδρόμι πολιτισμών της Ανατολίας, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσά τους και αναζητά τη μουσική του ταυτότητα, έχοντας πάντα τη διάθεση του ταξιδιώτη που θέλει να γυρίσει όλο τον κόσμο. Η συνάντησή του με τον δεξιοτέχνη Περικλή Παπαπετρόπουλο, έναν μουσικό που αποτελεί εγγύηση για κάθε αυθεντική παραδοσιακή μουσική σύμπραξη, έγινε στο Λαβύρινθο του Ross Daly και σήμανε την απαρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας που αποδίδει μοναδικούς και ενδιαφέροντες καρπούς, όπως το Μουχαμπέτ, που σημαίνει «αντάμωμα».

Σε μια δυναμική σύμπραξη επί σκηνής, θα ξεδιπλώσουν το απόσταγμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρει ο καθένας ξεχωριστά και θα αναζητήσουν τους δρόμους και τους τρόπους συνύπαρξης του νέου με το παλιό, του παραδοσιακού με το σύγχρονο, της ελληνικής με την τουρκική μουσική παράδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζιχάν Τούρκογλου – τακτικός συνεργάτης από το 2011 του πολυχώρου Διέλευσις – φέτος, σε συνεργασία με τη Μαρία Φαραντούρη, συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017 μ’ ένα πρωτότυπο έργο του, με στίχους της Αγαθής Δημητρούκα και με τραγούδια από την παράδοση της Μεσογείου, ελληνικά, τούρκικα, σεφαραδίτικα και αραβικά, διασκευασμένα από τον ίδιο συνθέτη. Σ’ αυτόν τον συγκερασμό ηχοχρωμάτων, εκτός από την Μαρία Φαραντούρη, συμπράττουν επίσης εκλεκτοί σολίστ διεθνούς φήμης από την Αρμενία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Δυο λόγια…

Μουχαμπέτ είναι μία έντονη ατμόσφαιρα ολοκλήρωσης, μια διαδικασία ένωσης που αποπνέεται σε τόπους όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, όπου η προφορική παράδοση και γνώση αναπτύχθηκαν στο παρελθόν και εξακολουθούν να διατηρούνται ζωντανές μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια του Μουχαμπέτ γεννιέται πολιτισμός, ήθη και έθιμα μεταβιβάζονται από άνθρωπο σε άνθρωπο και με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο πλούσια. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία, βιώνουν εμπειρίες διανοητικής και πνευματικής σημασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθ’ όλη την ιστορία φιλόσοφοι και πνευματικοί από πληθώρα παραδόσεων πίστευαν πως οι ήχοι και οι λέξεις έκρυβαν μέσα τους ένα θεϊκό βάθος, ένα ισχυρό και βαθύ νόημα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο τα κυρίαρχα παραδείγματα Μουχαμπέτ βρίσκονται στη μουσική. Κατά τη διάρκεια εκτύλιξης ενός μελωδικού, μουσικού Μουχαμπέτ οι άνθρωποι παρόντες γίνονται ένα με τις ηχητικές δονήσεις και τα λόγια των στίχων. Τα τραγούδια που εκτελούνται έχουν θεολογικό, φιλοσοφικό, και κοινωνιολογικό χαρακτήρα και κατά κύριο λόγο συνοδεύονται από ένα παραδοσιακό όργανο όπως το σάζι (ή αλλιώς ταμπουράς) το οποίο έχει βαθιές ρίζες και στις δύο κουλτούρες.

Η πολιτιστική, κοινωνιολογική και πολιτική κοινή γνώση των κατοίκων της Ελλάδας και της Τουρκίας, μαζί με τις διαφορές τους, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά μοναδικό παράδειγμα της παράδοσης Μουχαμπέτ.

Δυστυχώς οι γοργοί ρυθμοί ζωής, η μαζική παραγωγή και η υπερκαταναλωτική διάθεση που μαστίζει το σήμερα, έχουν συμβάλλει στην φθορά του πνευματικού κόσμου των ανθρώπων. Έτσι, η παράδοση του Μουχαμπέτ έχει υποστεί μια παρατεταμένη περίοδο παραμέλησης από τους περισσότερους … έως τώρα.

Αυτή τη στιγμή δύο καλλιτέχνες, ο Τζιχάν Τούρκογλου από την Τουρκία και ο Περικλής Παπαπετρόπουλος από την Ελλάδα, συνδυάζοντας στοιχεία των χαρακτήρων τους με τις πολιτιστικές και ακαδημαϊκές αξίες τους, δημιουργούν ένα προσωπικό Μουχαμπέτ. Μια πρόσκληση από καρδιάς έχει σταλεί προς όλους εκείνους που επιθυμούν να γίνουν μέρος αυτής της εμπειρίας.

Δείτε το βίντεο:

Γενική είσοδος 10€

Άνεργοι-φοιτητές 8€

Κρατήσεις θέσεων:

Παρακαλούμε, λόγω περιορισμένων θέσεων, επικοινωνήστε μαζί μας για κράτηση στο info@dieleusis.gr, δηλώνοντας την εκδήλωση που σας ενδιαφέρει, όνομα, τον αριθμό ατόμων και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, ή τηλεφωνικά στο 210 8613739.

*Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με σκοπό την προώθηση των Τεχνών, του Ανθρωπισμού και του Εθελοντισμού.

Σάββατο 20 Μαΐου 2017, ώρα 22:00

Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»
Λέσβου 15 & Πόρου Κυψέλη 112 56, ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 86 13 739

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης