Mέσα από μια σημαντική κοινωνική και εκπαιδευτική πρωτοβουλία, την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Μαρτίου, το Μέγαρο προσέφερε τη δυνατότητα σε 50 παιδιά από τον καταυλισμό προσφύγων του Σκαραμαγκά να γνωρίσουν από κοντά τους μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και τον Φιλανδό μαέστρο της Μίκκο Φρανκ, που είναι πρεσβευτές της UNICEF, καθώς και τους πιανίστες Κάτια Μπουνιατισβίλι και Γιώργο – Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των δύο συναυλιών τους στο ΜΜΑ (7 & 8/3), σε συνεργασία με την Ορχήστρα και το Εl Sistema Greece. Το πρόγραμμα της διήμερης δράσης παρακολούθησαν εκπρόσωποι της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, χορηγού των συναυλιών της Ορχήστρας στο Μέγαρο.
Το πρωί της Τετάρτης 7/3, προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία που ανήκουν στην El Sistema Europe Youth Orchestra, παρακολούθησαν από τη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης τη δοκιμή του κορυφαίου γαλλικού συνόλου με τους δύο πιανίστες. Μετά το τέλος της πρόβας, ο μαέστρος είχε φιλική συζήτηση με τα παιδιά, τα οποία, ενθουσιασμένα, του έκαναν ερωτήσεις για τα όργανα της ορχήστρας, για μουσικά θέματα αλλά και για το εκκλησιαστικό όργανο. Με τα παιδιά συναντήθηκε και η Κάτια Μπουνιατισβίλι, που – αν και δεν προβλεπόταν από το πρόγραμμα – απάντησε σε ερωτήσεις τους και φωτογραφήθηκε μαζί τους.
Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 8/3, 15 μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας επισκέφθηκαν τον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά, στον οποίο φιλοξενούνται τα παιδιά που παρακολούθησαν την πρόβα της Ορχήστρας. Κορίτσια και αγόρια υποδέχτηκαν τους μουσικούς τραγουδώντας στα ελληνικά, υπό τη διδασκαλία της Αντιγόνης Κερεντζή, το γνωστό χορωδιακό «Ντο ρε μι» από το μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας» και παίζοντας νότες στο βιολί. Στη συνέχεια, μέλη της Ορχήστρας – ένα κουιντέτο εγχόρδων και ένα κουαρτέτο πνευστών– παρουσίασαν σε γονείς και παιδιά μια σύντομη συναυλία μουσικής δωματίου με μελωδίες από γνωστά έργα. Ανάμεσά τους, αποσπάσματα από την κοσμαγάπητη «Κάρμεν» του Μπιζέ που ενθουσίασαν τα προσφυγόπουλα, τα οποία άρχισαν να χορεύουν και να χτυπούν τα χέρια ρυθμικά.
Το Μέγαρο Μουσικής θα δώσει συνέχεια σε δράσεις που στέκονται δίπλα στα παιδιά, και ειδικότερα στους πρόσφυγες, γιατί θεωρεί ότι η μουσική είναι ένα αγαθό που ανήκει σε όλους και που όλοι πρέπει να μοιράζονται.