Από τις 11 έως τις 16 Ιουνίου 2018 στο θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα), με ελεύθερη είσοδο και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι δημιουργικές ομάδες των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, μέσα από την τέχνη, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα όνειρα και τις αγωνίες τους για ένα καθαρό αύριο.

Στο ΚΕΘΕΑ RELOAD 3. το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος και τα εικαστικά γίνονται τα εργαλεία για την προσέγγιση του άλλου, τη γνωριμία με το βαθύτερο είναι, την ανάγκη για επικοινωνία μ’ όλους εσάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για 6 μέρες, 11 καλλιτεχνικές δράσεις ρίχνουν φως σ’ εκείνους που παλεύουν με το σκοτάδι και θέλουν να βγουν νικητές.

Στάσου πλάι τους, στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν».

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των ημερών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δευτέρα 11 Ιουνίου

18.30 – 20.00 – ζώνη προβολών *

20.30 | Θέατρο | «Οδύσσειες»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

12 μικρές και μεγάλες Οδύσσειες. 12 μικρές και μεγάλες Ιθάκες. Προσωπικές ιστορίες, μαρτυρίες που ταξιδεύουν σε ήρεμες και φουρτουνιασμένες θάλασσες. Που φτάνουν σε στεριές του συνειδητού και του ασυνειδήτου. Σε τόπους μακρινούς, για λίγο ή για πολύ. Άλλοτε συναντώνται και συνταξιδεύουν, άλλοτε μόνες στ’ ανοιχτά πλέουν, παλεύοντας με Σειρήνες, Σκύλες και Χάρυβδες. Φόβους, αγωνίες, κινδύνους. Πειρασμούς και χίμαιρες.

Βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου, η παράσταση -αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΚΕΘΕΑ MOSAIC με τη θεατρική ομάδα ΚΡΑΜΑ- ξετυλίγει ιστορίες ανθρώπων. Ηρώων που παλεύουν με τον πόλεμο, τα ναρκωτικά, την εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων, την απώλεια, την ασθένεια, το αλκοόλ, τη μοναξιά. Ηρώων που φτάνουν νικητές στη δική τους Ιθάκη.

Διάρκεια: 90’
Σκηνοθεσία/κείμενο – διδασκαλία: Ελένη Ζαχαροπούλου
Μουσική σύνθεση – επιμέλεια: Κατερίνα Δεληγιαννίδου
Ερμηνεύουν: Hossein Amiri, Hossein Hosseinzade, Nikolay Baev, Rokas Balbieris, Εύη Χαραλάμπους, Κατερίνα Δεληγιαννίδου, Philippe Meunier, Madonna Chaduneli, Aleksandra Verbenets, Rudina Guda, Sofia Gelashvili

Τρίτη 12 Ιουνίου

18.30 – 20.00 – ζώνη προβολών

20.30 |Μουσική | Η μπάντα της Στροφής

Η αστείρευτη ενέργεια των εφήβων του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ θα πλημμυρίσει μουσικά τη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης με αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Μαζί τους οι καλλιτέχνες και φίλοι-εθελοντές του προγράμματος Γιώτα Νέγκα και Στάθης Δρογώσης. Ενώστε τις φωνές σας με τις δικές τους, σε μια «καθαρή βραδιά» γεμάτη θέληση για ζωή!

Διάρκεια: 90΄

Τετάρτη 13 Ιουνίου

18.30 – 20.00 |ζώνη προβολών

20.30 | Θέατρο|«Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ

Ένας ταπεινός δημόσιος υπάλληλος, οδηγημένος από την ανάγκη, αποφασίζει να αγοράσει, κάνοντας αιματηρές οικονομίες, ένα παλτό. Προς στιγμήν, η ζωή του φαίνεται να γίνεται καλύτερη, ωστόσο ένα ατυχές γεγονός θα τον φέρει αντιμέτωπο με την αναλγησία της γραφειοκρατίας, εντείνοντας τελικά τη μοναξιά και την κοινωνική του απομόνωση.

Ο κόσμος του Παλτού είναι ο αιώνιος κόσμος των ανθρώπων εκείνων που υπηρετούν έναν μηχανισμό εντεταλμένο να υποτάσσει και ν’ αποβλακώνει. Η προσπάθεια του Ακάκι Ακάκιεβιτς να ξεφύγει αποδεικνύεται μάταιη, καθώς στηρίζεται συμβολικά στην υλική πλευρά, παραβλέποντας την ουσία: τις ανθρώπινες σχέσεις. Ένα έργο-ύμνος στην ανάγκη για σχετίζεσθαι με ισότιμους όρους, μια ανάγκη που βιώνουν έντονα τα μέλη του ΚΕΘΕΑ.

Διάρκεια: 80’

Διασκευή κειμένου και σκηνοθεσία: Δημήτρης Μικιός (επιμορφωτής θεάτρου στο ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ)
Παίζουν: η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Πέμπτη 14 Ιουνίου

18.30 – 20.00 |ζώνη προβολών

20.30 |Θέατρο | «Άνθρωποι & Ανθρωπάκια» του Νίκου Τσιφόρου

«Ζητώ όθεν συγγνώμην δια την Αριστοφάνειον αναισχυντίαν μου, αλλά άμα δεν τα γράψω να ξεθυμάνω, θα σκάσω κι όποιος θέλει να τα παρεξηγήσει δικαίωμά του, ας τα διαβάσει όμως… Μπορεί να βρει και λίγην αλήθεια μέσα στην τόση την κοπριά. Δύσκολο δεν είναι. Δύσκολο είναι να βρεις κοπριά στην αλήθεια…».

Ποιοι είναι οι άνθρωποι και ποιοι τα ανθρωπάκια; Μια θεατρική διασκευή εμπνευσμένη από το «Άνθρωποι και Ανθρωπάκια» του Νίκου Τσιφόρου που επιχειρεί να απαντήσει επί σκηνής σε αυτό το διαχρόνικο ερώτημα με πολύ χιούμορ, γέλιο και, ίσως, μια μικρή πικρία… Με εύληπτο έως λαϊκό ύφος, τα κείμενα του Τσιφόρου ζωντανεύουν στη σκηνή για να μας θυμίσουν ότι, τελικά, ακόμη κι αν υπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπάκια, υπάρχει πάντα η προσωπική επιλογή του καθενός για το τι θέλει να είναι. Προσωπική επιλογή (και ευθύνη), όπως αυτή για την οποία παλεύουν καθημερινά οι Άνθρωποι στην απεξάρτηση.

Διάρκεια: 80’
Διασκευή κειμένου και σκηνοθεσία: Δημήτρης Μικιός (επιμορφωτής θεάτρου ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ)
Παίζουν: μέλη των δημιουργικών ομάδων θεάτρου, μουσικής και χορού της Βραδινής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και η ομάδα μουσικής της κοινωνικής επανένταξης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Μουσική διεύθυνση και διδασκαλία: Δημήτρης Μητσοτάκης (επιμορφωτής μουσικής στο ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ)
Στίχοι τραγουδιών: ομάδα μελών Βραδινής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Διδασκαλία χορού: Βαγγέλης Κουτσοπάνος (επιμορφωτής φυσικής αγωγής-χοροδιδάσκαλος ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ)

Παρασκευή 15 Ιουνίου

19:00 | θέατρο | «Το χώμα που πατώ»

Δρώμενο της ομάδας θεάτρου των μελών του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, βασισμένο στο πρώτο στάσιμο της Αντιγόνης του Σοφοκλή, σε αποσπάσματα της ραψωδίας Ε’ της Οδύσσειας του Ομήρου και της «Ασκητικής» του Ν. Καζαντζάκη.

Η Αντιγόνη και ο Οδυσσέας, σύμβολα ενός απαράμιλλου αγώνα για επιβίωση, αντλούν δύναμη από τη γη, από το χώμα που πατούν. Τα μέλη της θεατρικής ομάδας ακολουθούν τα βήματά τους και αναζητούν τη γείωση ως σημείο αναφοράς της ύπαρξης και πρωταρχική πηγή δύναμης για τον άνθρωπο.

Διάρκεια: 45΄
Σκηνοθεσία / κείμενο – διδασκαλία: Γιολάντα Καπέρδα (θεατρικό εργαστήρι- Θεατρική Συμπαιγνία )
Παίζουν: η ομάδα θεάτρου των μελών της ανοιχτής θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ.

20.30 μουσική παράσταση «Τσιτσάνης-Χατζιδάκις-Θεοδωράκης: μουσική διάβαση»

31 Ιανουαρίου 1949. Ο Χατζιδάκις δίνει στο Θέατρο Τέχνης την ιστορική διάλεξή του για το ρεμπέτικο. Σ’ αυτήν αναφέρεται εκτενώς σε τραγούδια του Τσιτσάνη. Είχε φέρει τον Μάρκο Βαμβακάρη και τη Σωτηρία Μπέλλου για να παίξουν ζωντανά. Η εκτίμηση του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο σόκαρε τους διανοούμενους εκείνης της εποχής.» «Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για τη μακροχρόνια σχέση Χατζιδάκι – Τσιτσάνη. Τόσο τα τραγούδια του Τσιτσάνη, όσο και οι διασκευές του Χατζιδάκι σ’αυτά, παραμένουν ακριβή και άφθαρτη μουσική.

«Θέλω να λογαριάζομαι σαν ένας ταπεινός μαθητής του Βασίλη Τσιτσάνη», είχε δηλώσει ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος παραδεχόταν συχνά την επιρροή που είχε ασκήσει στο έργο του ο λαϊκός δημιουργός.

«Ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, και ο Τσιτσάνης», είχε πει ο Γιάννης Τσαρούχης, «είναι η μοναδική απόδειξη πως υπάρχει στις μέρες μας ελληνικός πολιτισμός. Χωρίς αυτούς, η κληρονομιά μας θα ήταν ασύγκριτα φτωχότερη. Είναι γεγονός ότι τα πάντα οφείλονται σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί είναι τα αγκωνάρια πάνω στα οποία στηρίχτηκε η ελληνική μουσική και το τραγούδι του 20ού αιώνα».

Ένα μουσικό ταξίδι-αφιέρωμα στο έργο τριών κορυφαίων Ελλήνων συνθετών: του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Ακούγονται 18 τραγούδια σε τρία μέρη, αλλά και κείμενα των: Λευτέρη Παπαδόπουλου, Νίκου Δήμου, Γιώργου Λιάνη, Παναγιώτη Ανδριόπουλου, Στέλιου Ελληνιάδη και Νίκου Ορδουλίδη, που καταδεικνύουν την εκλεκτική καλλιτεχνική συγγένεια των δημιουργών.

Διάρκεια: 90’
Παίζουν: ομάδα μουσικής του Πολιτιστικού Στεκιού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Μουσική διεύθυνση και διδασκαλία: Δημήτρης Μητσοτάκης

Σάββατο 16 Ιουνίου

18.30 – 20.00 |ζώνη προβολών

20.30 | Θέατρο | «Ιστορίες Ονείρου» του Ντίνο Μπουτσάτι

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι επικοινωνούν σχεδόν αποκλειστικά μέσω των social media, η ομάδα Ονειροθέαμα και το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ επιλέγουν τον δύσκολο και ελπιδοφόρο δρόμο της “διά ζώσης” επικοινωνίας… Βρίσκονται όλοι μαζί, σχεδόν καθημερινά, παίζουν θέατρο, επικοινωνούν, πραγματοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το όνειρο της συνύπαρξης.

Σκηνοθεσία / Κινησιολογία / Χορογραφίες: Σπυριδούλα-Ίρις Καρανικολάου
Μουσική επιμέλεια: Σπυριδούλα-Ιρις Καρανικολάου

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ

Μετάφραση: Σπυριδούλα-Ίρις Καρανικολάου
Παίζουν: Νεφέλη Τρυφωνοπούλου, Στέλλα Μπατζάκα, Κώστας, Παύλος Διαμαντίδης, Κοσμάς Μαλτέζος, Αργύρης Ρηγάκης, Tατιάνα Καραντζή Μαριάννα Κοιλάκου

ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ

Μετάφραση: Μαριάννα Κοιλάκου
Παίζουν: Μαριάννα Κοιλάκου, Κοσμάς Μαλτέζος, Αργύρης Ρηγάκης

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΜΗ

Μετάφραση: Νεφέλη Τρυφωνοπούλου
Παίζουν: Παύλος Διαμαντίδης,Τατιάνα Καραντζή, Μαριάννα Κοιλάκου, Κώστας Σοφιανίδης, Κοσμάς Μαλτέζος

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΪΝΣΤΑΪΝ

Μετάφραση: Παύλος Διαμαντίδης
Παίζουν: Κώστας Αλεξόπουλος, Στέλλα Μπαζάκα, Αργύρης Ρηγάκης, Νεφέλη Τρυφωνοπούλου

Η παράσταση γίνεται με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ.

ΠΡΟΒΟΛEΣ

11/6 – 16/6, 18.30 – 20.00

«Ζεις μόνο μία φορά, αλλά δεν έχεις μόνο μία ευκαιρία.»

Το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ συνεργάζεται με την ANIMASYROS και δημιουργεί μία animation ταινία μικρού μήκους για τη δεύτερη ευκαιρία. Δεύτερη ευκαιρία να μάθεις νέα πράγματα, να ζήσεις με νέες αξίες, να στήσεις μια νέα ζωή.

Με όχημα τη διαδοχική φωτογραφία, αναδεικνύονται οι αξίες που διέπουν τη ζωή στη θεραπευτική κοινότητα, καθημερινά στιγμιότυπα, δράσεις του προγράμματος, η δουλειά στο εργαστήριο μουσικών οργάνων. Ακολουθεί ταινία 5’ από τα παρασκήνια των γυρισμάτων και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που υλοποιήθηκαν με στόχο τη δημιουργία του οπτικού υλικού.

Διάρκεια: 8’
Δημιουργοί: Μαρία, Κώστας, Θοδωρής, Ιόλη, Μιχάλης , Θοδωρής , Θανάσης, Παναγιώτης, Κάτια , Γιώργος, Αλέξανδρος, Θανάσης, Δημήτρης, Ιπποκράτης
Εκπαιδευτικοί εργαστηρίου/επιμέλεια ταινίας: Χριστίνα Ντεπιάν, Ιωάννα Γιακουμάτου
Σκηνοθέτης: Γιάννης Μαχαίρας
Διευθυντής Φωτογραφίας: Ντίνος Μαχαίρας
Μουσική: Σόλις Μπαρκί

Η ηχογράφηση έγινε από τον Δημήτρη Δημητριάδη στο Zero Gravity Studios Athens
Συνεργάτες Παραγωγής: Γιάννης Αθανασόπουλος, Κατερίνα Δημητρίου, Κωνσταντίνος Καούρας
Προγραμματικός Υποστηρικτής: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η ταινία, αποτέλεσμα διήμερου εκπαιδευτικού εργαστηρίου μικτών τεχνικών animation, διοργανώθηκε από το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων σε συνεργασία με την Εναλλακτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ με την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΝΠΚ).

«Μικροί Έλληνες, μεγάλες διαδρομές»

Το Μεταβατικό Σχολείο του Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψη και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους που δεν έχουν όλοι ελληνική ιθαγένεια αλλά γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ζουν στην Ελλάδα, και διερευνά τη σχέση τους με τον ελληνικό πολιτισμό. Οι επισκέψεις τους σε πολιτιστικούς χώρους εξελίσσονται σε μια νέα εμπειρία και αποτυπώνονται στην ταινία που δημιούργησαν όλοι μαζί.

Διάρκεια: 30’
Ιδέα/σύλληψη: Δημήτρης Κολοκάθης, Υπεύθυνος Μεταβατικού Σχολείου ΚΕΘΕΑ
Υλοποίηση: Βασίλης Πατέλης
Πρωταγωνιστές: Μaria Dolores Teresa Quirimit, Ronan Carlo Alcaraz, Arsena Venari, Zofia Daphne Alcaraz, Anastasia Esther Odesanya, Adisa Venari, Maria Otrzasek, Kazik Furmanczyk, Νίκος Γεωργίου, Aleksandra Verbenets,
Καλλιτεχνική επιμέλεια/μοντάζ: Γεωργία Καρύδη

«Όταν η εξάρτηση γίνει ξεριζωμός, η οικογένεια μπορεί να γίνει η πατρίδα»
Μέλη της Συμβουλευτικής Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ MOSAIC αφηγούνται το βίωμά τους όταν έρχονται αντιμέτωπα με το πρόβλημα της εξάρτησης. Στέλνουν ένα μήνυμα δύναμης και ελπίδας, μέσα από τη δική τους αλλαγή, για την αλλαγή του ίδιου του εξαρτημένου μέσα από τη θεραπεία απεξάρτησης.

Διάρκεια: 3’
Σκηνοθεσία: Γιούλα Μπουντάλη, Νίκος Πάστρας
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης

ΕΚΘΕΣΗ

«Οδύσσειες»

Η φωτογραφική έκθεση «Οδύσσειες» αποτυπώνει τη στιγμή. Τη στιγμή που το σκοτάδι έρχεται να «φωτίσει» τους φόβους, τις αγωνίες, τους κινδύνους, τους πειρασμούς και τις χίμαιρες με τα οποία ο κάθε ήρωας έρχεται αντιμέτωπος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ενός ταξιδιού, μιας προσωπικής διαφυγής από όλα όσα αποφάσισε να αφήσει πίσω, όλα αυτά που βαριά τον αλυσοδένουν: τον πόλεμο, τα ναρκωτικά, τη φυλακή, την εκμετάλλευση, την απώλεια, την ασθένεια, τη μοναξιά.
Η έκθεση συνοδεύει την ομώνυμη παράσταση και υλοποιείται με την υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ MOSAIC.

* Στη ζώνη προβολών θα προβάλλονται οι ταινίες «Ζεις μόνο μία φορά, αλλά δεν έχεις μόνο μία ευκαιρία», «Μικροί Έλληνες, μεγάλες διαδρομές», «Όταν η εξάρτηση γίνει ξεριζωμός, η οικογένεια μπορεί να γίνει η πατρίδα».

Η εκδήλωση ΚΕΘΕΑ RELOAD 3.0 πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη και φιλοξενία του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης