Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Με αφορμή τα γενέθλια του μεγάλου δημιουργού Γιάννη Παπαϊωάννου πραγματοποιείται την Κυριακή 26 Ιανουαρίου μια μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στον συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή του λαϊκού ρεμπέτικου τραγουδιού.

Οι διοργανωτές αυτής της ιδιαίτερης μουσικής εκδήλωσης, Νίκος Δεμερτζής, Φίλιππος Μπουκουβάλας και Πέτρος Παριανός, θέλουν να αναδείξουν το έργο του μοναδικού καλλιτέχνη και συνάμα να προάγουν την ομόφωνη απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας για ονοματοδοσία του θεάτρου του σχολείου, όπου θα διεξαχθεί η εκδήλωση, στις πρώην εγκαταστάσεις του εργοστασίου Ιζόλα σε: «θέατρο Γιάννη Παπαϊωάννου».

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1913 στην Κίο της Μικράς Ασίας, αλλά έζησε και μεγάλωσε στις Τζιτζιφιές. Η συμβολή του στην ανάδειξη του ρεμπέτικου ήταν καθοριστική, όπως και η αναβίωση και η άνθησή του στις Τζιτζιφιές μετά τον πόλεμο του 1940.

Οι Νίκος Δεμερτζής, Φίλιππος Μπουκουβάλας και Πέτρος Παριανός, μίλησαν στο zougla.gr τόσο για τον σπουδαίο ρεμπέτη και το έργο του όσο και για τους στόχους της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Δεμερτζής: «Στην Καλλιθέα και στις Τζιτζιφιές δεν υπήρχε τίποτα αφιερωμένο στον Γιάννη Παπαϊωάννου »

Ο Νίκος Δεμερτζής, ο οποίος είναι διευθυντής στο 1ο γυμνάσιο Καλλιθέας μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το σχολείο είναι δίπλα στο σπίτι του πρωτεργάτη του ρεμπέτικου του Γιάννη Παπαϊωάννου. H αφορμή για να ασχοληθούμε ήταν ότι ανακάλυψα ότι γειτνιάζει η οικία του Παπαϊωάννου με το σχολείο μας. Στον χώρο αυτό άκμασε το ρεμπέτικο… Όταν έγινα διευθυντής σε αυτό το σχολείο, διαπίστωσα με λύπη μου ότι στην Καλλιθέα και στις Τζιτζιφιές δεν υπήρχε τίποτα αφιερωμένο στον Γιάννη Παπαϊωάννου. Μέσω αυτής της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης είναι ευκαιρία να προάγουμε το αίτημα μας για την ονοματοδοσία του θεάτρου του σχολείου σε «θέατρο Γιάννη Παπαϊωάννου».

Μπουκουβάλας: «Ο Γιάννης Παπαϊωάννου δεν έχει αναγνωριστεί όπως θα έπρεπε»

Ο Φίλιππος Μπουκουβάλας, ο οποίος είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας «Το χοροστασιό» επεσήμανε: «Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τη διφωνία επίσης ήταν από τους πρώτους που έφυγαν στην Αμερική και εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσει συναυλίες ροκ και να συναντηθεί με ανθρώπους της Τζαζ. Είχε μια ιδιαίτερη σκηνική παρουσία εφάμιλλη με αυτήν των δημιουργών της Τζαζ. Ήταν ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος, δεν είχε ταμπού και δογματισμούς. Ακούμε από όλους ότι ο Γιάννης Παπαϊωάννου ήταν ένας καλός άνθρωπος, οικογενειάρχης, ήσυχος και αγαπητός από όλους… Δεν έχει αναγνωριστεί όπως θα έπρεπε από την πολιτεία και ιδιαίτερα από τον Δήμο Καλλιθέας που θα έπρεπε να κάνει κάτι περισσότερο γι αυτό το θέμα.

Παριανός: «H εκδήλωση αυτή είναι το ελάχιστο χρέος μας απέναντι σε αυτόν τον βιρτουόζο»

Ο Πέτρος Παριανός, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συλλόγου «Κυψέλη» πολιτισμού Καλλιθέας και γενικός γραμματέας Ωδείων και μουσικών σχολών Ελλάδας πρόσθεσε: «Εμείς ως λαϊκή χορωδία Καλλιθέας με μεγάλη μας χαρά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα αυτής της μεγάλης ρεμπέτικης  βραδιάς. Θα συμμετέχουμε με πολλή αγάπη και μεράκι στα τραγούδια που έγραψε και τραγούδησε η πολυδιάστατη μουσική προσωπικότητα που ακούει στο όνομα Γιάννης Παπαϊωάννου. Η συμβολή μας σε αυτήν την εκδήλωση ήταν το ελάχιστο χρέος μας απέναντι σε αυτόν τον βιρτουόζο. Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτήν την ανόθευτη ψυχή του γνήσιου ρεμπέτη Γιάννη Παπαϊωάννου».

Και οι τρεις διοργανωτές αυτής της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης ανέφεραν πως τα παιδιά με χαρά και ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν και το έδειξαν έμπρακτα με τη συμμετοχή τους και στη χορωδία και στο χορευτικό. «Τα παιδιά τα ξέρουν τα τραγούδια κάτι τους λένε έχουν ακούσματα. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν σε αυτήν την εκδήλωση τρεις γενιές στο πάλκο παιδιά γονείς και παππούδες» υπογράμμισαν.  

Θα προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτήν την ανόθευτη ψυχή του γνήσιου ρεμπέτη Γιάννη Παπαϊωάννου

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

 

 

Διαβάστε επίσης: Γιάννης Παπαϊωάννου, ο μεγάλος ρεμπέτης από τις Τζιτζιφιές