Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου στις 20.30 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συναντά την καταξιωμένη σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου και τον πολυβραβευμένο μαέστρο Γιώργο Πέτρου για μια διαδρομή σε τέσσερα θαυμαστά μουσικά έργα.
Έχοντας ήδη κατακτήσει τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, η Αλεξία Βουλγαρίδου έρχεται στο ΚΠΙΣΝ καλεσμένη της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ για να ερμηνεύσει τον εμβληματικό κύκλο τραγουδιών του Ρίχαρντ Στράους Τα τέσσερα τελευταία τραγούδια(Vier letzte Lieder).
Ο κύκλος του Ρίχαρντ Στράους θα πλαισιωθεί από τρία ακόμη αριστουργήματα, που στο σύνολό τους αποτελούν τον απόηχο του 19ου αιώνα και σηματοδοτούν την απαρχή μιας καινούργιας μουσικής γλώσσας η οποία δεν κρύβει την αγάπη της για τον «ξεπερασμένο» λυρισμό.
Διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου, μαέστρος με συνεχή διεθνή παρουσία, ακροβατώντας ανάμεσα στα ιμπρεσιονιστικά ηχοχρώματα του Ντεμπυσσύ (Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός Φαύνου) και του Ραβέλ (To βαλς) και στον ρομαντικό λυρισμό του Μάλερ (Blumine) και του Στράους (Τα τέσσερα τελευταία τραγούδια).
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938 και καλύπτει το κλασικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Έχει παρουσιάσει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών μέσα από ηχογραφήσεις, ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια. Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχουν διευθύνει ως προσκεκλημένοι συνεργάτες πολλοί Έλληνες και ξένοι μαέστροι καθώς και συνθέτες διεθνούς φήμης, όπως οι: Δημήτρης Μητρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Γεχούντι Μενουχίν κ.ά. και έχουν συμπράξει ως σολίστ πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, όπως οι: Τζίνα Μπαχάουερ, Χοσέ Καρρέρας, Aγνή Μπάλτσα, Mονσεράτ Kαμπαγέ, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Άντζελα Γκεόργκιου κ. ά. Έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας.
Ο Γιώργος Πέτρου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες διευθυντές ορχήστρας, ακολουθεί μια λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία, με τακτικές εμφανίσεις σε σπουδαία θέατρα και αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο. Συνεργάζεται τακτικά με διάσημες ορχήστρες, ενώ μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του στρέφεται στην όπερα. Παράλληλα, ασχολείται με τη σκηνοθεσία και έχει υπογράψει επιτυχημένες παραγωγές όπερας και μουσικού θεάτρου. Έχει τιμηθεί με το βραβείο ECHO KLASSIK, ενώ ήταν υποψήφιος στα βραβεία Grammy 2018. Η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του “Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών”, ενώ η Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου τον τιμητικό τίτλο “Associate” (ARAM). Η Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής για το 2018.Από το 2021 θα αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ιστορικό Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ τουΓκέτινγκεν. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, γνωστής διεθνώς με την επωνυμία Armonia Atenea. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Royal College of Music και τη Royal Academy of Music του Λονδίνου με υποτροφίες της ίδιας της Βασιλικής Ακαδημίας και του Ιδρύματος Ωνάση.
Η Αλεξία Βουλγαρίδου γεννήθηκε στην Καβάλα. Μετά από σπουδές πιάνου και μονωδίας στην Αθήνα συνέχισε στην Ανώτερη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου με δασκάλα τη Δάφνη Ευαγγελάτου.Ξεκίνησε τη διεθνή της καριέρα με τον ρόλο της Μιμήστην όπερα La Boheme στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς.Έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως οι Μανόν, Μαργκερίτ, Τόσκα, Δυσδαιμόνα, Άννα Μπολένα, Αμέλια, κ.ά, και έχει εμφανιστεί σε σπουδαία λυρικά θέατρα μεταξύ των οποίων η Σκάλα του Μιλάνου, το Covent Garden, η Όπερα του Σύδνεϋ, η Όπερα της Ρώμης, η Όπερα του Τόκιο, καθώς και στις πόλεις Σαν Φρανσίσκο, Αμβούργο, Μόναχο, Γενεύη, Λος Άντζελες και Σεούλ. Έχει συνεργαστεί, επίσης, με διακεκριμένους μαέστρους όπως οι Γκούσταβ Ντουνταμέλ, Λόριν Μάαζελ, Ζούμπιν Μέτα, Ρικάρντο Μούτι, Μαρτσέλο Βιότι, Σερ Κόλιν Ντέιβις κ.ά. Τελευταία επιτυχία της η Σαντούτσα, ρόλος που θα τραγουδήσει φέτος στην Arena di Verona.
Εισιτήρια 10€ και 5€ (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων στο SNFCC.org, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμεία ΕΛΣ), καθώς και στα ταμεία της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39).