Σε συνέντευξη του στη διαδικτυακή πύλη φιλίας Ελλάδας – Κίνας, ο Γιώργος Νταλάρας τόνισε πως θαυμάζει τον μεγαλειώδη πολιτισμό και την ιστορία της Κίνας.

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης ερωτηθείς για τις δυσκολίες της γλώσσας και της επικοινωνίας των δύο λαών επεσήμανε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η παιδεία και οι τέχνες ανοίγουν τους ορίζοντες και κάνουν τους λαούς ανεκτικούς στο διαφορετικό και δεκτικούς σε άλλες επιρροές. Για μένα αυτός είναι ο πραγματικός διεθνισμός. Να σέβεσαι τη δική σου έκφραση, να μην αλλοτριώνεσαι, αλλά να είσαι ανοιχτός στις καλές επιρροές. Και για μένα δεν υπάρχει καλύτερη «γλώσσα» αλληλοκατανόησης, από την καλή μουσική».

Κύριε Νταλάρα, σας ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνετε, δίνοντας αυτή τη συνέντευξη στην «Πύλη» μας.

΄Εχετε επισκεφθεί ποτέ την Κίνα; Αν ναι, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας σε αδρές γραμμές;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιώργος Νταλάρας: Είναι από τα ελάχιστα μέρη που δεν έχω επισκεφθεί και θέλω πολύ να το κάνω. Είναι στα άμεσα σχέδια μου. Γνωρίζω όμως και θαυμάζω τον μεγαλειώδη πολιτισμό και την ιστορία αυτής της χώρας.

Πόσο κοντά πιστεύετε ότι είναι οι δυο λαοί;

Ειλικρινά δε γνωρίζω πόσο κοντά είναι οι σύγχρονοι πολίτες αυτών των δύο χωρών. Ένα είναι βέβαιο, ότι έχουν και οι δύο μακρά ιστορία, πολιτισμό και μεγάλη προσφορά στην τέχνη, τη φιλοσοφία, στα γράμματα και στις επιστήμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για μας τους ΄Ελληνες όταν θέλουμε να πούμε ότι δεν καταλαβαίνουμε τι μας λένε, λέμε «μου φαίνονται Κινέζικα». Οι αγγλόφωνοι από την άλλη λένε: «Μου ακούγονται Ελληνικά». Πώς θα πλησιάζατε τους δυο λαούς έτσι ώστε να «μιλήσουν» μεταξύ τους;

Αυτό που οι άλλοι θεωρούν δυσκολία, είναι για μένα η γοητεία της υπέρβασης. Ναι, έχουμε δύσκολες γλώσσες, με σύνθετη γραμματική και συντακτικό, όμως η παιδεία και οι τέχνες ανοίγουν τους ορίζοντες και κάνουν τους λαούς ανεκτικούς στο διαφορετικό και δεκτικούς σε άλλες επιρροές. Για μένα αυτός είναι ο πραγματικός διεθνισμός. Να σέβεσαι την δική σου έκφραση, να μην αλλοτριώνεσαι, αλλά να είσαι ανοιχτός στις καλές επιρροές. Και για μένα δεν υπάρχει καλύτερη «γλώσσα» αλληλοκατανόησης, από την καλή μουσική.

΄Εχετε ακούσει Κινεζική μουσική; Αν ναι, σας άρεσε κάποιο τραγούδι ή κάποιος καλλιτέχνης ιδιαίτερα;

Βεβαίως έχω ακούσει. Είναι ένας ωκεανός η μουσική της Κίνας. Δυστυχώς δεν γνωρίζω σύγχρονους Κινέζους μουσικούς και τραγουδιστές και θα ήθελα να μάθω για αυτούς.

Αν θα θέλατε να μιλήσετε για την Ελλάδα σε Κινεζικό ακροατήριο, ποιο τραγούδι σας θα επιλέγατε;

Δύσκολη ερώτηση. Θα διάλεγα μάλλον ένα ρεμπέτικο. Την «Αχάριστη» του Τσιτσάνη ας πούμε, και ένα τραγούδι του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι.

Σκέφτεστε για κάποια συναυλία στην Κίνα; Είναι στα σχέδιά σας;

Ναι, στο παρελθόν είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε μια συναυλία στην Κίνα. Για μένα θα ήταν πολύ ωραίο να παίξουμε μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά και μεσογειακά τραγούδια, για Συμφωνική Ορχήστρα της Κίνας, όπως το έχουμε κάνει σε πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή η προσέγγιση έχω διαπιστώσει ότι ενώνει καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες και συγκινεί το κοινό.



Αν ναι, με ποιο τραγούδι θα θέλατε να κάνετε εισαγωγή;

Με πολλά. Με το «Ο ουρανός φεύγει βαρύς» του Σταύρου Κουγιουμτζή, με την «Όμορφη πόλη» του Θεοδωράκη, με το «Άσπρο περιστέρι» του Χατζιδάκι, με την «Αραπιά» του Τσιτσάνη.

Ποια η άποψή σας για τον Κινεζικό κινηματογράφο; ΄Εχετε δει κάποιες ταινίες κι αν ναι, ποιες ξεχωρίσατε;

Είναι εξαιρετική η άποψη μου. Εκτιμώ και σέβομαι πολύ την προσφορά της Κίνας στο διεθνή κινηματογράφο. Έχουμε δει καταπληκτικές κινεζικές ταινίες το «Ο Τίγρης και ο Δράκος», αλλά και οι «Old Well» και «Hero» του Ζανγκ Γιμού.

Ποια ταινία μας θα θέλατε να δουν στην Κίνα;

Το «Θίασο» ή «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, τις «Νύφες» ή τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, την «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, αλλά και νέους σκηνοθέτες, όπως τις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, τον «Αστακό» ή τις «Άλπεις». Και είναι και άλλοι αρκετοί. Το ελληνικό σινεμά νομίζω πάει καλά, παρά τις τεράστιες δυσκολίες.

Θα θέλατε να μάθετε Κινεζικά; Θα το συστήνατε σε κάποιον άλλο;

Νομίζω ότι αφού δεν έμαθα μέχρι τώρα, είναι πια δύσκολο. Αν και ποτέ δεν είναι αργά. Και βεβαίως επειδή είμαι άνθρωπος της συστηματικής μελέτης, θα το συνέστηνα ανεπιφύλακτα. Ειδικά σε νέους ανθρώπους, νομίζω ότι θα τους ανοιγόταν ένας παράλληλος συναρπαστικός κόσμος.

Οι Κινέζοι πολίτες πληροφορούνται ότι η χώρα μας διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση και ότι η Ελλάδα είναι σε δεινή κατάσταση. Θα θέλατε να τους πείτε κάτι πάνω σ’ αυτά;

Θα ήθελα να τους πω ότι καλά πληροφορούνται. Εκτιμούμε τη φιλία τους και τη συμπαράστασή τους και θέλω να ξέρουν ότι εμείς, όπως και εκείνοι, είμαστε ένας λαός με μακριά ιστορία που έχουμε περάσει από τεράστιες δυσκολίες και βάσανα, έχουμε δώσει αγώνες και όταν οι Έλληνες έχουμε ομοψυχία, στο τέλος βγαίνουνε νικητές.

Η «Πύλη Φιλίας Ελλάδας – Κίνας» έχει προτείνει, από το 2008, και δουλεύει για την υλοποίησή του, ένα πανεθνικό πρόγραμμα δημιουργίας «Χρονιάς της Κίνας στην Ελλάδα», σε ανταπόδοση του Κινεζικού έτους 2008, κατά το οποίο είχαν τιμήσει για έναν ολόκληρο χρόνο την πατρίδα μας και τον πολιτισμό της. Αντίστοιχα προτείνουμε τη διοργάνωση ετήσιας σειράς επαφών όλων των επιπέδων (μορφωτικό, πολιτιστικό, εμπορικό, τουριστικό) στη χώρα μας, με πανηγυρικό χαρακτήρα και εκδηλώσεις. Ποια η γνώμη σας για την πιθανότητα διοργάνωσης ενός τέτοιου πλάνου;

Είναι απολύτως θετική, χρήσιμη, εξωστρεφής και υποδειγματική σε μια περίοδο μισαλλοδοξίας και φόβου για τη διαφορετικότητα. Είναι ένα παράδειγμα για μίμηση. Δηλώνω ανεπιφύλακτα υποστηρικτής και εθελοντής.

Κύριε Νταλάρα, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και σας ευχόμαστε να «μιλήσετε» τη δική σας γλώσσα σύντομα στην Κίνα.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: http://www.greece-china.com/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης