Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Εν Χορδαίς και Οργάνοις», σε παραγωγή Cosmote TV, με θέμα τον πλούτο, την πολυμορφία και τη δυναμική παρουσία των μουσικών οργάνων στις λαϊκές παραδόσεις του Ελληνισμού, έρχεται σε Α’ προβολή στο Cosmote History HD την Πέμπτη 7/6 στις 22.00.

Μέσα από επιτόπιες μουσικές καταγραφές σε όλη την Ελλάδα, η σειρά παρουσιάζει τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες- θεματοφύλακες της μουσικής μας παράδοσης, οι οποίοι μιλούν για τη σχέση με τα όργανα και το κοινό τους, καθώς και για τον τρόπο εκμάθησης και μεταβίβασης της παράδοσης στις επόμενες γενιές. Παράλληλα, αναδεικνύονται η ιστορία, οι τεχνικές κατασκευής, οι διάφορες τεχνικές χρήσης, οι οργανικοί συνδυασμοί και το βασικό ρεπερτόριο των μουσικών οργάνων στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού.

Κάθε ένα από τα 12 επεισόδια της σειράς είναι αφιερωμένο σε ένα λαϊκό όργανο: κρητική λύρα, ταμπουρά και κρητικό λαούτο, σαντούρι, τσαμπούνα, κανονάκι, μαντολίνο, ούτι και πολίτικη λύρα, ποντιακή λύρα, λαϊκό κλαρίνο, χάλκινα λαϊκά πνευστά, λαϊκά κρουστά και μπουζούκι.

Στην πρεμιέρα της σειράς, την Πέμπτη 7/6, παρουσιάζεται το αρχαιότερο έγχορδο μουσικό όργανο και πρόγονος της «οικογένειας του λαούτου», o ταμπουράς. Από τη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο, το τρίχορδο αυτό όργανο πέρασε στην Αρχαία Ελλάδα με την ονομασία «πανδούρα», στο Βυζάντιο έγινε «θαμπούρα» και στη νεότερη Ελλάδα «ταμπουράς».

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη βράδυ στις 22.00 και σε δεύτερη προβολή κάθε Δευτέρα στις 19.00.

Η σειρά θα είναι διαθέσιμη και on demand, στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Δείτε το βίντεο:

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – σενάριο: Άγγελος Κοβότσος
Έρευνα – επιστημονική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Τεκμηρίωση έρευνας: Γρηγόρης Φιλίδης
Συντονισμός έρευνας-αρχείου: Νίκος Τιλκερίδης
Δ/νση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Σακελλαρίου
Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Κοτρωνάρος
Μουσικό σήμα: Θωμάς Κωνσταντίνου
Παραγωγή: Foss on Air

Δείτε περισσότερα εδώ