H Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ενώνουν εκ νέου τις δυνάμεις τους, έπειτα από την επιτυχημένη περυσινή επετειακή διοργάνωση του Athens Technopolis Jazz Festival, που συγκέντρωσε περισσότερους από 30.000 επισκέπτες μέσα σε πέντε ημέρες.
Η συνεργασία των δύο οργανισμών συνεχίζεται και φέτος στο 16ο Athens Technopolis Jazz Festival από τις 25 έως τις 29 Μαΐου, με jazz μελωδίες από 18 μουσικά σχήματα και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.
Το 16ο Athens Technopolis Jazz Festival ανοίγει την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016, με την Athens Big Band και το Momo Trio, ένα μοναδικό σύνολο τριών ιδιαίτερων μουσικών που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα, ενώ η βραδιά θα κλείσει με το Mário Laginha Trio από την Πορτογαλία.
Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 στη σκηνή ανεβαίνουν οι Gilad Hekselman Duo από το Ισραήλ, οι Veronika Harcsa και Bálint Gyémánt από την Ουγγαρία, ο Marius Neset από τη Νορβηγία και το Kratochvil / Ackerman / Zangi Jazz Trio από την Τσεχία.
Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, η Τεχνόπολη θα «πλημμυρίσει» με μουσικές των Ineke / Dimitriadis / Stanik Guilfoyle Group από την Ολλανδία, των Pol Belardi’s Force από το Λουξεμβούργο, των Beat kaestli και Marc Perrenoud Trio από την Ελβετία και της Hidden Orchestra, που αποτελεί το προσωπικό project του μουσικού, συνθέτη και παραγωγού από το Brighton, Joe Acheson.
Το Σάββατο 28 Μαΐου 2016, το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την Big Band της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Αθηνών, το Pierre de Surgères Trio από το Βέλγιο, τους Nono García και Pablo Novoa από την Ισπανία και το Naoko Sakata Trio από τη Σουηδία.
Η αυλαία του 16ου Athens Technopolis Jazz Festival πέφτει την Κυριακή 29 Μαΐου 2016, με τους TriCoolOre feat. Pantelis Stoikos από την Κύπρο, τους Quadro Nuevo από τη Γερμανία και τέλος τους Erkan Oğur & Telvin από την Τουρκία.
Αναλυτικά, από την Τετάρτη 25 έως την Κυριακή 29 Μαΐου 2016:
Τετάρτη 25 Μαΐου 2016
21.00 Athens Big Band
Η Athens Big Band ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία του βιρτουόζου πιανίστα Γιάννη Τερεζάκη και έκτοτε καταγράφει μια πολύ ενεργή και σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα του Δήμου της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Το ρεπερτόριο που ερμηνεύει, περιλαμβάνει ιστορικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις των πρωτοπόρων δημιουργών της μουσικής φιλολογίας για σύνολο Big Band και καλύπτει ένα πολύ ευρύ φάσμα των μουσικών ρευμάτων της jazz. Η Athens Big Band έχει παρουσιαστεί σε όλες τις μεγάλες αίθουσες και φεστιβάλ μουσικής και τεχνών στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην ελληνική περιφέρεια. Την έχουν διευθύνει κορυφαίοι μαέστροι και συνθέτες της jazz και σύγχρονης μουσικής όπως ο William Russo και ο Don Owens, ενώ έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους σολίστες. Οι μουσικοί εκτελεστές που απαρτίζουν την Athens Big Band έχουν επιλεγεί μεταξύ των ικανότερων Ελλήνων σολίστ και διακρίνονται για την υψηλή δεξιοτεχνία τους στον αυτοσχεδιασμό και την ευελιξία τους στην ερμηνεία των διαφορετικών ρευμάτων της jazz.
22.00 Μomo trio (Ελλάδα)
Γιώργος Δούσης (πιάνο), Παρασκευάς Κίτσος (κοντραμπάσο), Νίκος Κασσαβέτης (τύμπανα)
Το Μomo trio δημιουργήθηκε πριν από πέντε περίπου χρόνια, ως μια αυθόρμητη ανάγκη των τριών μελών του να εξερευνήσουν νέους ορίζοντες. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο τριών ιδιαίτερων μουσικών, που επιχειρούν παίζοντας πρωτότυπες συνθέσεις με προσωπικό ήχο και ξεχωριστή προσέγγιση του υλικού τους. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από μια δυναμική όπου το περίτεχνο παίξιμο συναντά τη λιτότητα, η διαύγεια την πυκνότητα, η ευαισθησία την εκρηκτικότητα και η φαντασία την τεχνική. Έχουν ήδη στο ενεργητικό τους δυο δίσκους βινυλίου. Ο πρώτος με τίτλο no vacancy κυκλοφόρησε το 2012 και ο δεύτερος με τίτλο Inati, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015. Και οι δυο περιλαμβάνουν εννέα πρωτότυπες συνθέσεις και κυκλοφορούν και σε ψηφιακή μορφή. Το τρίο έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα φεστιβάλ (Jazz φεστιβάλ Σύρου, Πανόραμα jazz, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Jazz Festival Τήνου, World Jazz Festival) και εμφανίζεται τακτικά σε μουσικές σκηνές.
23.00 Mário Laginha Trio (Πορτογαλία)
Mario Laginha (πιάνο), Bernardo Moreira (κοντραμπάσο), Alexandre Frazão (κρουστά)
Ο Mário Laginha είναι ένας πιανίστας που του αρέσει να εξερευνά τον πλούτο του μουσικού σύμπαντος. Στα δυο άλμπουμ που έχει ηχογραφήσει μέχρι σήμερα με τους Bernardo Moreira και Alexandre Frazão, είναι ολοφάνερη η έλξη του προς το fusion, τη διαφοροποίηση και το μουσικό ρίσκο. Το πρώτο άλμπουμ του σχήματος χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως το καλύτερο άλμπουμ στην ιστορία της jazz μουσικής στην Πορτογαλία. Στο δεύτερο δίσκο τους, ακρογωνιαίο λίθο αποτελούν οι διασκευές τους σε κομμάτια του Chopin. Ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα που ο Laginha αγκαλιάζει με σεβασμό προς τον μεγάλο Πολωνό συνθέτη, ενώ ταυτόχρονα και με ξεχωριστή ελευθερία ξεφεύγει από το μέτρο, το τέμπο και τις μελωδίες, μετατρέποντας τα έργα αυτά σε νέα, με ξεχωριστή υπόσταση.
Πέμπτη 26 Μαΐου 2016
20.00 Gilad Hekselman Duo (Ισραήλ)
Gilad Hekselman (κιθάρα), Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο)
Ο ισραηλινής καταγωγής κιθαρίστας της jazz, Gilad Hekselman έχει χτίσει τη φήμη του ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη, από την άφιξή του στις Η.Π.Α. το 2004. Το πέμπτο άλμπουμ του Homes (2015), αποτελεί έναν αναστοχασμό της σύνθετης ταυτότητάς του σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο. Αντικατοπτρίζει τη σχέση του με τα διάφορα «σπίτια», εφαλτήρια του, πραγματικά, γεωγραφικά, μουσικά, πνευματικά. Το Homes είναι μια εκ βαθέων χαρτογράφηση ενός νέου μουσικού στο κατώφλι του καλλιτεχνικού του ζενίθ, ενός μουσικού που αγαπά τη ζωή και την αγάπη όσο τη μουσική και την κιθάρα του. Αυτή η φανταστική «γεωγραφία της αγάπης» μας μεταφέρει από τα jazz κλαμπ της Νέας Υόρκης, στο Παρίσι, τη Βερόνα, έως την Αφρική και τη Βραζιλία. Μαζί του στη σκηνή, ο μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης που διαπρέπει στην jazz σκηνή της Νέας Υόρκης.
21.00 Veronika Harcsa και Gyémánt Bálint (Ουγγαρία)
Veronika Harcsa (φωνή), Gyémánt Bálint (κιθάρα)
Η Ουγγρικής καταγωγής Veronika Harcsa είναι μια πολύπλευρη τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, της οποίας η μεγαλύτερη δύναμη είναι η καθαρή φωνή της που μαγεύει και καθηλώνει από την πρώτη στιγμή, μια φωνή που φτάνει από την ψυχή της στον ακροατή με τον πιο άμεσο τρόπο. Τον τελευταίο καιρό συνεργάζεται με τον βιρτουόζο της κιθάρας Bálint Gyémánt. Οι δυο τους έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία και περιοδεύουν σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα μοναδικό μείγμα jazz και world μουσικής μέσα από τις συνθέσεις τους. H Veronika έχει δώσει αρκετές συναυλίες στην Αθήνα ενώ έχει συνεργαστεί και με το γνωστό ελληνικό συγκρότημα Active Member.
22.00 Marius Neset Quartet (Νορβηγία)
Marius Neset (σαξόφωνα), Ivo Neame (πιάνο), Phil Donkin (μπάσο), Anton Eger (τύμπανα)
Με το πρώτο του άλμπουμ το 2011, ο γεννημένος στη Νορβηγία και με βάση την Κοπεγχάγη σαξοφωνίστας Marius Neset γίνεται ένας από τους πιο πολυσυζητημένους νέους της ευρωπαϊκής jazz σκηνής. Έκτοτε, μαγεύει το κοινό με την τεχνική, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία του στο τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο, καθώς και με την ευφυΐα του ως συνθέτης μιας περίπλοκης και συναρπαστικής μουσικής. Οι μετέπειτα κυκλοφορίες του αποδεικνύουν ότι ο Neset «εδραίωσε το όνομά του στο διεθνές τερέν της jazz». Μετά από τρία χρόνια περιοδειών και επιτυχημένων εμφανίσεων στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης, το 2015 κυκλοφορείτο δίσκο Pinball και ταξιδεύει τον ακροατή στον πρωτότυπο ήχο του.
23.00 Kratochvil / Ackerman/ Zangi Jazz Trio (Τσεχία)
Martin Kratochvil (πιάνο), Tony Ackerman (κιθάρα), Imram Musa Zangi (κρουστά).
Το μουσικό τρίο των Kratochvil, Ackerman και Zangi έχει σταθερή παρουσία στην jazz σκηνή της Πράγας πάνω από 30 χρόνια. Ο Martin Kratochvil, θρύλος της jazz στην Τσεχία, είναι ο πρώτος μουσικός που έφερε την τζαζ/ροκ μουσική στο Ανατολικό Μπλοκ και διακρίνεται για το ορμητικό του παίξιμο στο πιάνο. Ο Tony Ackerman, με ρίζες στην αμερικανική folk και blues μουσική, συνδυάζει μοναδικά τα μπάσα, την αρμονία και τη μελωδικότητα στην ειδικά φτιαγμένη για τον ίδιο επτάχορδη κιθάρα. Ο Imram Musa Zangi έχει συγκεντρώσει ένα ιδιαίτερο σετ μουσικών οργάνων, χαρίζοντας στο σχήμα τη ρυθμική του πολυπλοκότητα και μεγάλο εύρος έθνικ μουσικών αποχρώσεων. Η μουσική τους συνδυάζει στοιχεία από τις τρεις χώρες καταγωγής των μελών (Τσεχία, ΗΠΑ, Ιράν) που μετατρέπονται σε ωμή ενέργεια τζαζ αυτοσχεδιασμών.
Παρασκευή 27 Μαΐου 2016
20.00 Ineke / Dimitriadis / Stanik / Guilfoyle Group (Ολλανδία)
Δήμος Δημητριάδης (σαξόφωνο), Juraj Stanik (πιάνο), Ronan Guilfoyle (ακουστικό μπάσο), Eric Ineke (τύμπανα)
O σαξοφωνίστας και εκπαιδευτικός Δήμος Δημητριάδης έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς της νεότερης και παλαιότερης γενιάς των ΗΠΑ, αλλά και από την Ευρώπη και τις Σκανδιναβικές χώρες. Δημιούργησε και διευθύνει το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών jazz ως αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ο πιανίστας Juraj Stanik ενσωματώνει ένα εύρος επιρροών στη μουσική του, από την παραδοσιακή jazz έως τους σύγχρονους πρωτοπόρους, αντλώντας έμπνευση από την κλασική μουσική. Ο διεθνούς φήμης μουσικός, συνθέτης και δάσκαλος, Ronan Guilfoyle, είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ιρλανδικής jazz σκηνής και διευθύνει το πρόγραμμα σπουδών jazz στο Newpark Music Centre του Δουβλίνου. Ο Eric Ineke ξεκίνησε τη μουσική του πορεία τη δεκαετία του ’60. Έχει παίξει με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, έχει ηχογραφήσει πλήθος δίσκων και έχει συμμετάσχει σε πολλά εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ jazz.
21.00 Pol Belardi’s Force (Λουξεμβούργο)
David Fettmann (άλτο σαξόφωνο), Jérôme Klein (πιάνο), Pol Belardi (μπάσο & σύνθεση), Niels Engel (τύμπανα)
Ακόμη και όταν βρίσκονται στο Άμστερνταμ ή στις Βρυξέλλες, συγκεντρώνοντας εμπειρίες και μουσικές ιδέες, οι νέοι μουσικοί του γκρουπ Pol Belardi’s Force, μένουν πάντα στενά συνδεδεμένοι με τη γενέτειρά τους, το Λουξεμβούργο. Ο ήχος τους είναι μια μίξη σύγχρονων αυτοσχεδιασμών, με επιρροές από alternative rock, pop και hip-hop, χωρίς να αφήνουν πίσω τις παραδόσεις της jazz και της κλασικής μουσικής. Το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2013, περιλάμβανε δώδεκα συνθέσεις του Pol Belardi. Τον Νοέμβριο του 2013, υποδέχτηκαν στο σχήμα τον ταλαντούχο σαξοφωνίστα David Fettmann και μαζί εξερεύνησαν νέα μονοπάτια και ηχητικές υφές, που οδήγησαν στην κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ Delusions of Grandeur το 2014. Απευθύνουν πρόσκληση γνωριμίας με τις πρωτότυπες συνθέσεις και την ιδιαίτερη προσέγγισή τους, με ισχυρές δόσεις διασκέδασης!
22.00 Beat Kaestli και Marc Perrenoud Trio (Ελβετία)
Beat Kaestli (φωνή, στίχοι), Marc Perrenoud (πιάνο, σύνθεση), Jérémy Bruyère (μπάσο), Arthur Alard (τύμπανα)
Ο διεθνούς αναγνώρισης καλλιτέχνης Beat Kaestli βρέθηκε στη Νέα Υόρκη το 1993, όπου σύντομα ενσωματώθηκε στην έντονα ανταγωνιστική μουσική σκηνή του Μανχάταν. Από το 2006 πραγματοποιεί περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο Live CD του αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2016. Ο Marc Perrenoud ξεκίνησε να παίζει πιάνο στην ηλικία των έξι ετών. Σπούδασε μουσική στη Γενεύη και στη Λοζάνη και αποφοίτησε από την Ecole de Jazz το 2005. Έχει εμφανιστεί σε κάποια από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ jazz παγκοσμίως, με διάφορα μουσικά σχήματα. Γεννημένος στα προάστια του Παρισιού, ο Arthur Alard ασχολήθηκε με τη μουσική μόλις από έξι ετών. Αφιερώθηκε στην jazz και τα κρουστά και πλέον συμμετέχει σε διάφορα σχήματα, με το ιδιαίτερο παίξιμο του να θυμίζει έντονα τις αφρο-αμερικανικές επιρροές του. Ο Jérémy Bruyère, γεννημένος στη Λυών, είναι γνωστός μπασίστας της jazz και κλασικής μουσικής, καθηγητής μουσικής και συνθέτης. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις, περιοδείες και ηχογραφήσεις με πολυάριθμα διάσημα σύνολα jazz καθώς και ορχήστρες κλασικής μουσικής.
23.00 Hidden Orchestra presents «Reorchestrations».
Πρόκειται για το προσωπικό project του πολυσχιδούς μουσικού, συνθέτη και παραγωγού από το Brighton, Joe Acheson. Στα άλμπουμ του συμμετέχει μια μεγάλη γκάμα μουσικών, καθένας με διαφορετική μουσική αφετηρία και υπόβαθρο. Οι καλλιτέχνες ηχογράφησαν ξεχωριστά τα κομμάτια τους, τα οποία στη συνέχεια συνδύασε ο Joe, δημιουργώντας μια «φανταστική ορχήστρα», που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ. Ο ήχος του συνδυάζει όλα τα είδη μουσικής με τα οποία έχει ασχοληθεί – από την κλασική μουσική παιδεία μέχρι την ενασχόλησή του με τη μουσική ως μέλος διαφορετικών σχημάτων, ως DJ και μουσικός παραγωγός.
Πατώντας στην ενέργεια βιρτουόζων ντράμερ και προσθέτοντας σκοτεινές και μαγευτικές μελωδίες και ήχους, ο Joe Acheson συνθέτει ηλεκτρονικούς ήχους που σαγηνεύουν και ξεσηκώνουν. Χωρίς τη χρήση συνθεσάιζερ και χρησιμοποιώντας μόνο ακουστικά μουσικά όργανα, τύμπανα, εξωτερικές ηχογραφήσεις (field recordings) και φυσικούς ήχους, χτίζει έντονες, βασισμένες στον ρυθμό, κλασικές μουσικές αποχρώσεις, γεμάτες ενέργεια και συναισθήματα δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Σάββατο 28 Μαΐου 2016
20.00 Big Band της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Αθηνών
Η Big Band της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Αθηνών δημιουργήθηκε το 2011. Το ρεπερτόριο της περιέχει κλασικά κομμάτια της jazz και της latin μουσικής, καθώς και διασκευές ελληνικών κομματιών, σε ανάλογο ύφος. Έχει εμφανιστεί σε ποικίλους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως το Belgrade Summer Festival BELEF της Σερβίας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, σε ραδιοφωνικές εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος, όπως και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Ε.Ε.Μ.Ε., λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές. Το 2015 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Studio E2, μια ανεξάρτητη παραγωγή του ΓΕΣ και με την υποστήριξη της ΕΡΤ.
21.00 Pierre de Surgères Trio (Βέλγιο)
Pierre de Surgères (πιάνο), Félix Zurstrassen (κοντραμπάσο), Teun Verbruggen (τύμπανα & κρουστά)
Ο Βέλγος πιανίστας Pierre de Surgères είναι αυτοδίδακτος και σπούδασε δημοσιογραφία και φιλοσοφία, πριν εστιάσει στη μουσική του πορεία. Μέχρι σήμερα αποδειχτεί εξαιρετικά απρόβλεπτος: έχει παρακολουθήσει μαθήματα με πολλούς μέντορες, δημιούργησε ένα project αφιερωμένο στα προκλητικά τραγούδια του Serge Gainsbourg, δούλεψε στη Φλόριντα κοντά σε μεγάλους δασκάλους της funky jazz. Εδώ συνοδεύεται από τον Félix Zurstrassen στο ηλεκτρικό μπάσο και τον Teun Verbruggen στα τύμπανα. Ο Pierre έχει δηλώσει για το πρώτο τους δίσκο με τίτλο KRYSIS: «Η μουσική που γράφω κάποιες φορές βασίζεται σε έννοιες, όπως η ρυθμική και μελωδική συμμετρία, ο δωδεκαφθογγισμός και το τυχαίο. Κάποιες φορές τα κομμάτια ξεπηδούν από μόνα τους. Και κάποια είναι αυτοσχεδιασμοί, παρόλο που εξακολουθώ να αποβλέπω σε έναν ρυθμό για τα κομμάτια που γράφω».
22.00 Nono García και Pablo Novoa (Ισπανία)
Nono García (φλαμένκο κιθάρα), Pablo Novoa (ηλεκτρική κιθάρα)
Nono García και Pablo Novoa. Μια κιθάρα φλαμένκα και μια ηλεκτρική ενώνονται για να μας παρουσιάσουν, υπό μορφή ορχηστικών τραγουδιών, τις μουσικές τους επιρροές. Jazz, blues, φλαμένκο και μουσικές από τη Λατινική Αμερική, στο ρυθμό μιας φιλίας που τους οδήγησε να μοιραστούν στις συνθέσεις τους μια μίξη ψυχών επηρεασμένων από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους: το Μπαρμπάτε και το Βίγο. Δυο ψαρολίμανα, το ένα στην Ανδαλουσία και το άλλο στη Γαλικία με επιρροές από τη Μεσόγειο ως την Πορτογαλία, από την Αργεντινή ως τον Καναδά και από την Καραϊβική ως το Γιβραλτάρ. Ηχούν σαν τη θάλασσα και παίζουν μαζί σαν μια καρδιά που χτυπά ανάμεσα σε μια ισπανική και μια ηλεκτρική κιθάρα. 23.00 Naoko Sakata Trio (Σουηδία)
Naoko Sakata (πιάνο), Alfred Lorinius (μπάσο), Johan Birgenius (τύμπανα)
Το Naoko Sakata Trio κινείται μεταξύ συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών, με διαισθητικές αλληλεπιδράσεις, αιφνιδιαστικές μεταβολές και πολλές εκπλήξεις. Το 2008, η γεννημένη στην Ιαπωνία πιανίστα Naoko Sakata φεύγει στη Σουηδία για να σπουδάσει στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ. Το 2009 η Naoko κέρδισε τον τίτλο «Best soloist prize»στο Young Nordic Jazz Comets, ενώ το 2011 απέσπασε την τιμητική διάκριση «Jazz Cat» του σουηδικού ραδιοφώνου για τον καλύτερο νεοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη της χρονιάς. Το τρίο έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στις Σκανδιναβικές χώρες, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Ιαπωνία. Με την έλευση του Alfred Lorinius το 2013 διευρύνουν περαιτέρω το μουσικό τους πεδίο, με μια ρυθμική αύρα που αγκαλιάζει τον ακροατή. Κυριακή 29 Μαΐου 2016
21.00 TriCoolOre feat. Pantelis Stoikos (Cyprus)
Παντελής Στόικος (τρομπέτα), Άγγελος Δούκας (πλήκτρα), Νίκος Δούκας (ηλεκτρικό μπάσο), Βασίλης Βασιλείου (τύμπανα και κρουστά)
Οι TriCoolOre σχηματίστηκαν το 2013 στη Λευκωσία. Εμφανές στη μουσική τους είναι τα fusion στοιχεία όπου εκρηκτικοί ρυθμοί παντρεύονται με νοσταλγικές μελωδίες που μυρίζουν παράδοση. Διαφορετικά είδη δημιουργούν ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα στο οποίο ενσωματώνεται η ελληνική έκφραση, ισορροπώντας ανάμεσα στο κοσμοπολίτικο άκουσμα της τζαζ και των ήχων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Ακροβατώντας σε αυτό το φάσμα ήχων και σε συνδυασμό με μια έντονη δόση αυτοσχεδιασμού, ξεφεύγουν από τα στερεότυπα και ακολουθούν δικά τους μουσικά μονοπάτια. Το 2015, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους Oregano Infused με εννέα δικές τους συνθέσεις. Πραγματοποίησαν εμφανίσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Συνοδοιπόρος τους, ο Παντελής Στόικος, διεθνούς φήμης μουσικός και από τους σημαντικότερους τρομπετίστες των Βαλκανίων. Κινείται στους ήχους της περιοχής του με στοιχεία τζαζ και κλασικής μουσικής και η πορεία του περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συναυλιών σε όλη την Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία.
22.00 Quadro Nuevo (Γερμανία)
Mulo Francel (σαξόφωνο και κλαρινέτο), D.D. Lowka (ακουστικό μπάσο και κρουστά), Andreas Hinterseher (ακορντεόν και βιμπραντονεόν), Evelyn Huber (άρπα και σαντούρι)
Το γκρουπ Quadro Nuevo είναι η απάντηση της Ευρώπης στο αργεντίνικο tango. Αραμπέσκ, βαλκανικό swing, μπαλάντες, τολμηροί αυτοσχεδιασμοί, οι μελωδίες της παλαιάς Ευρώπης και η ελαφρότητα της Μεσογείου αναμειγνύονται σε μοναδικά μουσικά κομμάτια, γεμάτα χαρούμενα χρώματα. Οι Quadro Nuevo έχουν περιοδεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο από το 1996, με πάνω από 3.000 συναυλίες, σε πόλεις όπως Σύδνεϋ, Μόντρεαλ, Οτάβα, Κουάλα Λουμπούρ, Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη, Νέα Ορλεάνη, Πόλη του Μεξικού, Πεκίνο, Σεούλ, Σιγκαπούρη και χώρους όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Η μουσική τους έχει τιμηθεί με το German Jazz Award, έχει σημειώσει επιτυχία στα Top Ten της jazz και world music και έχει αποσπάσει το πολυπόθητο European Phono Award στο Παρίσι.
23.00 Erkan Oğur και Telvin (Τουρκία)
Erkan Oğur (κιθάρα), İlkin Deniz (ακουστικό μπάσο), Turgut Alp Bekoğlu (τύμπανα)
Ο Erkan Oğur γεννήθηκε στην Άγκυρα και από παιδί έδειξε ενδιαφέρον για το βιολί και τον μπαγλαμά. Αργότερα θα πραγματοποιήσει σπουδές Φυσικής στην Άγκυρα και το Μόναχο και το 1973 θα ξεκινήσει να παίζει κιθάρα αποφασισμένος να ακολουθήσει μουσική καριέρα. Προκειμένου να προσεγγίσει τις τουρκικές μελωδίες, δημιούργησε την άταστη κλασική κιθάρα το 1976. Το 1989 πήγε στις Η.Π.Α., όπου συνεργάστηκε με καλλιτέχνες της blues σκηνής, εισάγοντας την άταστη κιθάρα στα blues. Έχει κυκλοφορήσει δίσκους στη Γερμανία και την Τουρκία, έχει δώσει συναυλίες, έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ, ενώ έχει γράψει τα soundtracks των ταινιών Eşkıya και Yazı Turab. Ο Oğur είναι μέλος του Telvin trio, το οποίο παρουσιάζει κυρίως τουρκική folk μουσική υπό μορφή jazz αυτοσχεδιασμών. Το άλμπουμ τους με τίτλο Telvin κυκλοφόρησε το 2006. Athens Technopolis Jazz Festival : Μια «έκρηξη» πολιτισμού και δημιουργικότητας στην καρδιά της Αθήνας!
25-29 Μαΐου 2016
Είσοδος Ελεύθερη
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18