Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών ζωντανεύουν το χρονικό της ιστορικής περιόδου μέσα από την έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία». Η ακμή του ελληνισμού πριν από τους διωγμούς, η δραματική περίοδος 1919-1923 και η εγκατάσταση και ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ελλάδα ζωντανεύουν μέσα από περισσότερα από 1.100 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες.
Οι εικόνες που ακολουθούν είναι μιά μικρή μόνη γεύση από μιά έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε. Εξαιρετικός και ο κατάλογος των 370 σελίδων με την αναλυτική και τεκμηριωμένη περιγραφή των εκθεμάτων, που αποτελούν τεκμήρια της μακραίωνης Ελληνικής ιστορίας, αναπόσπαστα κομμάτια της Ελληνικής ταυτότητας, συνδέοντας παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Η Μικρά Ασία, ο τόπος καταγωγής χιλιάδων Ελλήνων που μετά τη Μικρασιατική καταστροφή αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τη γη τους, τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους και να ακολουθήσουν τον μακρύ δρόμο της προσφυγιάς αναζητώντας μια άλλη πατρίδα. Μια τρισχιλιόχρονη ελληνική παρουσία στην περιοχή που την διαμόρφωσε ιστορικά και πολιτισμικά και που διακόπηκε τόσο βίαια. Το ελληνικό στοιχείο ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές του εστίες και μεταφέρθηκε κάτω από άθλιες συνθήκες στη φτωχή Ελλάδα, όπου συνάντησε τρομερές δυσκολίες για την προσαρμογή και αποκατάστασή του, αλλά τελικά τα κατάφερε.
Δείτε περισσότερες εικόνες εδώ