Πιστές στο ετήσιο ραντεβού τους, οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις «Monumenta» και «Διάζωμα» διοργανώνουν και εφέτος, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και του Αρβανίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου «ΜΠΕΣΑ», μια διαφορετική περιήγηση στο Αμφιάρειο, ένα από τα ωραιότερα αρχαία ιερά της Αττικής. Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, στις 11 π.μ.
Μέλη της Monumenta θα μιλήσουν για την ιστορία του ιερού μαντείου και θεραπευτηρίου του Αμφιαράου, τα έργα προστασίας και ανάδειξης που πραγματοποιήθηκαν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μνημεία, αλλά και για τους τρόπους που οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία τους.
«Πραγματοποιούμε κάθε χρόνο αυτήν την περιήγηση, γιατί δεν είναι μόνο η γνωριμία με το Αμφιάρειο και την ιστορία της ανάδειξής του από τότε που ανασκάφτηκε για πρώτη φορά ως σήμερα. Είναι και τα προβλήματα που έχει. Πρέπει να αρχίσουμε να επισκεπτόμαστε αυτούς τους χώρους, γιατί υπάρχει κίνδυνος από την έλλειψη επισκεπτών. Αυτό δηλαδή που χρειάζονται είναι να έχουν επισκέπτες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Monumenta, Ειρήνη Γρατσία.
«Το Αμφιάρειο είναι ένας ξεχωριστός χώρος και οφείλουμε η τοπική κοινωνία να τον γνωρίσει» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι μπορεί να τον επισκέπτονται σχολεία της περιοχής και κυρίως άνθρωποι που έχουν σχέση με την ιατρική, λόγω και του χαρακτήρα του ως θεραπευτηρίου στην αρχαιότητα. Ωστόσο «δεν είναι πια προορισμός όπως ήταν τη δεκαετία του ’60 και του ’70. Τότε ήταν τμήμα των τουριστικών διαδρομών, όπως η διαδρομή Μαραθώνας, Αμφιάρειο, Ερέτρια, που όμως έχει πάψει» επισήμανε.
«Η Μonumenta προσπαθεί να συμβάλει στην ανάδειξη αυτού του σπάνιου αρχαιολογικού χώρου, όπως είναι όλα τα ιερά της Αττικής. Είναι κάτι μοναδικό να τα επισκεφτεί κανείς γιατί συνδυάζουν, πέρα από τα μνημεία, και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον» υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Monumenta, που ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ασχολείται με την προστασία και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς σε Ελλάδα και Κύπρο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ