Αυτοψία στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου, το οποίο αποδίδεται στο αμέσως προσεχές διάστημα, πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία σήμερα το πρωί εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση της πόλης.
Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το έργο της αποκατάστασης του «Ξενοκράτειου Παρθεναγωγείου», προϋπολογισμού 2.257.950 ευρώ και της οργάνωσης των μόνιμων συλλογών του χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας ΕΣΠΑ 2014-2020» και ανήκει στο Στρατηγικό Σχέδιο Ο.Χ.Ε. Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δήλωσε ότι «το κτήριο του Ξενοκρατείου αποκαταστάθηκε υποδειγματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να φιλοξενήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μεσολογγίου και αποτελεί τοπόσημο της πόλης. Είναι εμφανής η συστηματική δουλειά που έχει γίνει από την πλευρά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τις επόμενες εβδομάδες το μουσείο αποδίδεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Μεσολογγίου, προκειμένου να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής και να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για την ιστορική πόλη. Οι ψηφιακές εφαρμογές στο “Ξενοκράτειο” συνδέουν τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής με την Επανάσταση του 1821 και την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων το 1826. Η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελούσε καθολικό αίτημα των κατοίκων και των φορέων του Μεσολογγίου. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, με την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ξενοκράτειο, τιμά την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα το 1821».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στο Μουσείο ήδη έχουν τοποθετηθεί οι προθήκες που φιλοξενούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, πολλά από τα οποία προέρχονται από τις ανασκαφές που έγιναν κατά την κατασκευή της Ιόνιας Οδού. Το «Ξενοκράτειο», ως κεντρικό μουσείο στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, θα φιλοξενεί περί τα 1.200 ευρήματα από όλη την περιοχή, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα.
Το πρωί, η Λίνα Μενδώνη εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη Δοξολογία, την οποία τέλεσε ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, και στη συνέχεια στη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Όπως είπε, «είναι πολύ σημαντικό να γιορτάζουμε από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τα 81 χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε τις δυνάμεις του Αξονα, του φασισμού και του ναζισμού. Ο ελληνικός λαός απέδειξε διαχρονικά ότι μπορεί να ανταπεξέρχεται των δυσκολιών. Να αντιμετωπίζει προκλήσεις, πιστός στις αξίες και στην ιδέα της Δημοκρατίας. Κάθε εποχή έχει τις δικές της προκλήσεις. Σήμερα, με ενότητα, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις: Την πανδημία, συμμετέχοντας στον εμβολιασμό και τις αναπτυξιακές προοπτικές και προκλήσεις της χώρας, δουλεύοντας συστηματικά και αποτελεσματικά».
Η Λίνα Μενδώνη στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Βυρώνειο κτήριο, όπου στεγάζονται η Βιβλιοθήκη και οι συλλογές της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Την υπουργό συνόδευσαν στην αυτοψία στο «Ξενοκράτειο» και στην επίσκεψή της στο Μεσολόγγι, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ολυμπία Βικάτου και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ