Τρεις δεκαετίες καλλιτεχνικής διαδρομής του Όλαφουρ Έλιασον (Olafur Eliasson), σχεδόν 40 έργα, συμπεριλαμβανομένων ενός ουράνιου τόξου σε εσωτερικό χώρο και ενός τούνελ από ομίχλη, φιλοξενεί η Tate Modern στο Λονδίνο, προτρέποντας τους επισκέπτες να σκεφτούν το αποτύπωμα που αφήνουν στον πλανήτη Γη.
Τα περισσότερα από τα έργα εκτίθενται για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και κάποια δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση «Olafur Eliasson: In Real Life».
Το πρώτο υποδέχεται τους φιλότεχνους έξω από το μουσείο: μια σκαλωσιά με έναν καταρράκτη να πέφτει στην επιφάνεια της (ακούει στο όνομα «Καταρράκτης»).
Μέσα στο μουσείο, σειρά έργων που αναδεικνύουν το ενδιαφέρον του διάσημου Δανο-ισλανδού καλλιτέχνη για τα φυσικά και καιρικά φαινόμενα. Ανάμεσα σε αυτά, το έργο «Ομορφιά» του 1993, ένα ουράνιο τόξο σε εσωτερικό χώρο (ο Έλιασον το δημιουργεί με φως το οποίο διαπερνά νερό που πέφτει απαλά). Από το 1994 προέρχεται το «Τοίχος από Βρύα», ένας μήκους 20 μέτρων τοίχος καλυμμένος με βρύα τάρανδου (βρύα που απαντιούνται στη Σκανδιναβία).
Μια σειρά φωτογραφιών των παγετώνων της Ισλανδίας που τραβήχτηκαν το 1999 θα αντικατασταθούν το φθινόπωρο με καινούριο έργο: οι αρχικές φωτογραφίες δίπλα σε καινούργιες φωτογραφίες οι οποίες τραβήχτηκαν 20 χρόνια αργότερα, παρουσιάζοντας τις αλλαγές στο τοπίο.
Το έργο «Ο Δικός σου Επιβάτης» προσκαλεί τους επισκέπτες να διασχίσουν έναν μήκους 39 μέτρων διάδρομο καλυμμένο με ομίχλη τόσο πυκνή που στην κυριολεξία δεν βλέπεις την άκρη του χεριού σου. Πιο κάτω, το «Η Αβέβαιη Σκιά σου» επιτρέπει στους επισκέπτες να ρίχνουν ζωηρόχρωμες σκιές στον τοίχο, πίσω τους. Στο «Δωμάτιο για Ένα Χρώμα», φωτισμός ενός μήκους κύματος φωτίζει τον χώρο με έντονο κίτρινο, και περιορίζει το οπτικό περιβάλλον του θεατή σε κίτρινο και μαύρο.
Κεντρική θέση στην έκθεση έχει μια αίθουσα μοντέλων, στην οποία εκτίθενται 450 πρωτότυπα και μελέτες που σκιαγραφούν τη δουλειά του Δανο-ισλανδού καλλιτέχνη στο στούντιό του, στο Βερολίνο. Επίσης, παρουσιάζουν τις συνεργασίες του με τον θανόντα Ισλανδό μαθηματικό και αρχιτέκτονα Έιναρ Θορστέιν (Einar Thorsteinn), οι οποίες πυροδότησαν το ενδιαφέρον του Έλιασον για τη γεωμετρία, το σχήμα και τη δομή των κρυστάλλων: εύγλωττο παράδειγμα είναι το σωματίδιο «Αστρόσκονη», δύο ακανόνιστα πολύεδρα, το ένα μέσα στο άλλο, στερεωμένα με στυλίδια από ανοξείδωτο ατσάλι ενώ, παράλληλα, καθρέπτες ρίχνουν γεωμετρικές σκιές στον τοίχο που είναι πίσω.
«Ο Έλιασον φιλοτεχνεί έργα τα οποία συνεχώς προτρέπουν τους θεατές να σκεφτούν τη φύση της αντίληψης» σχολιάζει ο επικεφαλής επιμελητής διεθνούς τέχνης στην Tate Modern, Μαρκ Γκόντφρεϊ. «Πολλές από τις εγκαταστάσεις του παίζουν με τις αντανακλάσεις, τις αντιστροφές, τις μετα-εικόνες, τα εναλλασσόμενα χρώματα, για να αμφισβητήσουν τον τρόπο με το οποίο κινούμαστε και αντιλαμβανόμαστε τα περιβάλλοντά μας». Ο Γκόντφρεϊ, μαζί με τη βοηθό επιμελήτρια Έμα Λιούις και σε στενή συνεργασία με το στούντιο του Έλιασον στο Βερολίνο, υλοποίησαν την έκθεση.
Στη διάρκεια της έκθεσης, χορτοφαγικό μενού θα σερβίρεται στο Terrace Bar της Tate Modern, γαστρονομική πρόταση που προέκυψε από συνεργασία της SOE Kitchen -της ομάδας κουζίνας του Studio Olafur Eliasson- με την ομάδα εστίασης του μουσείου. Και το Terrace Bar είναι διακοσμημένο με έργα του Έλιασον, συμπεριλαμβανομένου του φωτιστικού OE Quasi, το οποίο ο καλλιτέχνης έχει σχεδιάσει για τον δανέζικο οίκο φωτιστικών Louis Poulsen.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου του 2020.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ