Με έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς παγκοσμίως εγκαινίασε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη νέα θεματική ενότητα του καλλιτεχνικού του προγράμματος, με τίτλο «Συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο».

Ο Roderick Beaton (Ρόντρικ Μπίτον) αργά το απόγευμα της Δευτέρας, βρέθηκε στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ στον 5ο όροφο του κτηρίου Μ2, έναν όμορφο χώρο, που επισκέπτεται για πρώτη φορά στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη -όπως είπε ο ίδιος μιλώντας άπταιστα ελληνικά.

Εκεί τον υποδέχτηκαν εκατοντάδες πολίτες, που γέμισαν την αίθουσα για να παρακολουθήσουν τη συνομιλία του με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Πουλή, με αφορμή την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο «Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία».

«Συνδετικός κρίκος σε αυτά που γράφω στα βιβλία μου, είναι η ελληνική γλώσσα και η βασική ιδέα ήταν να συνθέσω μία σύντομη ιστορία των ανθρώπων που μιλούσαν και μιλούν αυτή τη γλώσσα επί 3.500 χρόνια», είπε ο κ. Μπίτον, υπερθεματίζοντας το λόγο που επέλεξε να κάνει αυτήν τη συζήτηση στα ελληνικά.

Ο κ. Πουλής, περιγράφοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, έκανε λόγο για ένα τιτάνιο έργο, πρώτον από άποψη …πάχους -όπως είπε χαρακτηριστικά, και δεύτερον «διότι έχει το σπάνιο χαρακτηριστικό ότι ενώ εκτείνεται σε μια πάρα πολύ πλατιά χρονική περίοδο -και συνεπώς διατρέχει επιστημονικά “χωράφια” πολλών ειδικοτήτων, φαίνεται ότι το έκανε με έναν τρόπο απαράμιλλης επιδεξιότητας, γλαφυρότητας και μαζί με ένα επίπεδο τεκμηρίωσης», κατέληξε.

Το συγκεκριμένο βιβλίο φτάνει έως τη νεότερη Ελλάδα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων,έως την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού. Ο κ. Πουλής απευθυνόμενος στον κ. Μπίτον, σχολίασε το γεγονός ότι οι Έλληνες ίσως είναι πιο εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι σε όλο τον κόσμο μελετούν τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Σοφοκλή, αλλά όταν πρόκειται για γεγονότα που είναι πιο κοντινά σε αυτούς, νιώθουν ενδεχομένως περισσότερο καμάρι.

«Εννοείται ότι ο Σεφέρης, ο Καζαντζάκης, ακόμη και ο Κολοκοτρώνης είναι πιο κοντά στο σημερινό Έλληνα από ότι ο Όμηρος και ο Πλάτωνας, των οποίων τα έργα ωστόσο, δεν υπάρχει χώρα του κόσμου που να μην διδάσκονται ή διαβάζονται. Σε σχέση όμως με τους δοξασμένους προγόνους, ο νεότερος ελληνισμός νομίζω ότι έχει μείνει πίσω», απάντησε ο κ. Μπίτον και συμπλήρωσε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναγνωριστεί τι εστί ο νεότερος ελληνισμός και υπάρχουν τρόποι να αναδείξουμε το ελληνικό στοιχείο, που πιστεύω ότι έχει παγκόσμια εμβέλεια. Κι αυτό ήθελα να αποδείξω στην εξιστόριση της ελληνικής ιστορίας του εν λόγω βιβλίου», ανέφερε.

Ο Ρόντρικ Μπίτον γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, από όπου έλαβε στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωμα στη Νεοελληνική Φιλολογία. Από το 1981 έως τη συνταξιοδότησή του δίδαξε Σύγχρονη Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία, Γλώσσα και Λογοτεχνία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου και κατείχε από το 1988 την έδρα Κοραή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.

Έχει γράψει εκτενώς για θέματα σύγχρονης και μεσαιωνικής ελληνικής λογοτεχνίας. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν, μεταξύ άλλων, τα βιβλία του Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2015), Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (Νεφέλη 1996), η βιογραφία του Γιώργου Σεφέρη Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο (Ωκεανίδα 2003· νέα έκδοση, Εκδόσεις Πατάκη 2023), η μελέτη Ο Καζαντζάκης μοντερνιστής και μεταμοντέρνος (Εκδ. Καστανιώτη 2009), O πόλεµος του Μπάιρον (Εκδόσεις Πατάκη 2015), Eλλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (Εκδόσεις Πατάκη 2020), το μυθιστόρημά του Τα παιδιά της Αριάδνης (Εκδ. Καστανιώτη 1999) και το Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία (Εκδόσεις Πατάκη 2022).

Στο τέλος της συζήτησης, είχε και το κοινό την ευκαιρία να του απευθύνει ερωτήματα, ενώ αμέσως μετά ο φιλέλληνας συγγραφέας υπέγραψε βιβλία στους αναγνώστες του.

Σημειώνεται ότι και το επόμενο διάστημα, συγγραφείς από το όλο τον κόσμο θα επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη ως προσκεκλημένοι του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα συνομιλούν με διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας από διάφορους χώρους για να δώσουν την ευκαιρία στους αναγνώστες τους, να τους γνωρίσουν καλύτερα.