Ξεσπάθωσε χθες ο Αμερικανός σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν ενάντια στην Αμερική και την προετοιμασία της να εισβάλει στη Συρία, στη διάρκεια του 70ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας. Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση στον κόσμο, με αφορμή τη βράβευσή του με το Ειδικό Χρυσό Λιοντάρι για την καριέρα του, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης του «Ανθρώπου από τη Γαλλία», του «Εξορκιστή», του «Sorcerer» και του πρόσφατου «Killer Joe», μίλησε για τη σημερινή κατάσταση στον κόσμο. «Η Αμερική θέλει να επιτεθεί στη Συρία, το Ιράν στο Ισραήλ, η Ρωσία σε κάποιαν άλλη χώρα, όλοι θέλουν να επιτεθούν και να κάνουν πόλεμο» συμπέρανε ο διάσημος σκηνοθέτης. «Αλλά σήμερα, με τα πυρηνικά όπλα, όλα μπορεί να καταστραφούν. Φτάνει ένας τρελός για να πατήσει το κουμπί και να μας ανατινάξει όλους στον αέρα… Δεν υπάρχει κανένας ήρωας για να μας σώσει. Δεν υπάρχει Σούπερμαν, δεν υπάρχει Μπάτμαν, υπάρχω εγώ, εσείς, όλοι μας απλοί άνθρωποι. Σήμερα χρειαζόμαστε κυβερνήσεις που να ξέρουν τι να κάνουν, έναν εμπνευσμένο ηγέτη, όπως ήταν ο Γκάντι ή ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, για να πει αυτά που πρέπει».

Η προχθεσινή τελετή έναρξης έγινε τελικά ήρεμα με αρκετά γνωστά ονόματα του κινηματογράφου να παρελαύνουν στο κόκκινο χαλί για να παραστούν στην προβολή της ταινίας «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν. Ανάμεσά τους και οι Τζορτζ Κλούνεϊ, Σάντρα Μπούλοκ, Γουίλιαμ Φρίντκιν, Νίκολας Κέιτζ, Μία Βασικόφσκα, Αλφόνο Κουαρόν, Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Φραντσέσκο Ρόζι, Κάρι Φίσερ, Πολ Σρέιντερ, ο γνωστός πορνοστάρ James Deen και πολλοί άλλοι.

Έξω από το Μέγαρο του Φεστιβάλ, μια ομάδα γυμνών γυναικών, αντιπροσωπεία της γυναικείας οργάνωσης Femen, διαμαρτυρόταν ενάντια στο κράτος της Ουκρανίας για την κακή αντιμετώπιση των γυναικών, κρατώντας διάφορα πλακάτ, όπως «Η Ουκρανία δεν είναι μπορδέλο», και άλλα.

Για το εξαιρετικό σασπένς και την αγωνία, αλλά και την εξαίρετη ερμηνεία από τη Σάντρα Μπούλοκ, ξεχωρίζει η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του Κουαρόν. Οι Κλούνεϊ και Μπούλοκ είναι οι δυο αστροναύτες που ξαφνικά βλέπουν το διαστημόπλοιό τους να καταστρέφεται από τα συντρίμματα ενός ρωσικού δορυφόρου.

Η αποστολή τους είναι να καταφέρουν να φτάσουν σ’ ένα εγκαταλειμμένο ρωσικό διαστημόπλοιο και από εκεί σ’ ένα κινέζικο, για να μπορέσουν να σωθούν και να φτάσουν σώοι στη γη. Δύσκολη αποστολή που ο Κουαρόν στήνει με μαεστρία και ευρηματικότητα, μεταφέροντάς μας κυριολεκτικά στο διάστημα στο πλάι των δυο, σε συνεχή κίνδυνο, αστροναυτών.

Η άγρια ομορφιά της αυστραλιανής ερήμου αλλά και το επικών διαστάσεων ταξίδι μιας γυναίκας που διέσχισε πεζή σχεδόν 3.000 χιλιόμετρα, παρέα με ένα σκυλί και τέσσερις καμήλες, είναι τα κύρια στοιχεία της ταινίας «Tracks» του Τζον Κάραν, που είδαμε στο διαγωνιστικό τμήμα. Η ταινία είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία της Ρόμπιν Ντέιβιντσον (η ίδια παραβρέθηκε στην επίσημη προβολή της ταινίας) που κατάφερε το ακατόρθωτο αυτό ταξίδι το 1977 στην Αυστραλία, ενώ το κατέγραφε με την κάμερά του ένας γνωστός φωτογράφος του National Geographic.

Την κωμική, χωρίς να αποφεύγει και την τραγική, πλευρά μιας παράξενης «σύγκρουσης», περιγράφει στην ταινία της «Via Castellana Bandiera» («Οδός Καστελάνα Παντιέρα) η σκηνοθέτρια Έμα Ντάντε, δεύτερη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος. Δυο γυναίκες, η Σαμίρα και η Ρόζα, η μια ηλικιωμένη η άλλη 30άρα, κάθονται ακίνητες στα αυτοκίνητά τους, η μια απέναντι στην άλλη, σε ένα στενό, αδιέξοδο δρομάκι, στο Παλέρμο, και αρνούνται να αφήσει η μια την άλλη να περάσει πρώτη. Η οικογένεια της μιας μπλέκεται, μαζεύονται οι γείτονες, η φιλενάδα της δεύτερης προσπαθεί να την πείσει να υποχωρήσει, οι άντρες φτάνουν στο σημείο να παίξουν στοιχήματα, καμιά όμως από τις γυναίκες δεν λέει να κάνει πίσω… Η Εμα Ντάντε αφηγείται με χιούμορ την ιστορία, καταγράφοντας ταυτόχρονα και ένα είδος νοοτροπίας που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή.