Με τη νέα σουρεαλιστική κωμωδία του Γάλλου Κουεντίν Ντουπιέ, που έχει τίτλο «Δεύτερη Πράξη», άνοιξε χθες ( 14/5), η αυλαία του 77ου Φεστιβάλ των Καννών το οποίο θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου και παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως τους Φράνσις Φορντ Κόπολα, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Τζορτζ Μίλερ, Άντρεα Άρνολντ, Ζακ Οντιάρ, Πάολο Σορεντίνο, Γιώργο Λάνθιμο και Πολ Σρέιντερ.

Γεμάτη χιούμορ και meta αναφορές, η ταινία του Ντουπιέ που έκανε πρεμιέρα εκτός διαγωνιστικού, ακολουθεί μια ομάδα ηθοποιών που πρωταγωνιστούν σε μια καταδικασμένη να αποτύχει ταινία. Πρωταγωνιστούν οι Λέα Σεϊντού, Βενσάν Λεντόν, Λουί Γκαρέλ και Ραφαέλ Κενάρ.

Ζιλιέτ Μπινός

Το Φεστιβάλ Καννών τιμά τη Μέριλ Στριπ

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ έλαβε τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας της. Ωστόσο εκτός από  τη Στριπ, την Τζέιν Φόντα, την πάντα γοητευτική Ζιλιέτ Μπινός, τον Ομάρ Σι, αυτός που γοήτευσε τους φωτογράφους κι έκανε τα φλας να αστράψουν ήταν ο σκυλάκος Messi «πρωταγωνιστής» της ταινίας «Ανατομίας μιας πτώσης», περσινής νικήτριας του Χρυσού Φοίνικα.

Τζέιν Φόντα

Όταν η Μέριλ Στριπ ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα το βράδυ της Τρίτης, από τα χέρια της Ζιλιέτ Μπινός, το κοινό την υποδέχτηκε με ένα δυνατό χειροκρότημα διάρκειας δύο λεπτών.

Η 74χρονη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός συγκινήθηκε τόσο ώστε έκανε ότι φεύγει από τη σκηνή, αλλά τελικά άρχισε να χορεύει στον ρυθμό των χειροκροτημάτων.

Απαριθμώντας τους ρόλους της, η Μπινός αποκάλεσε τη Μέριλ Στριπ «παγκόσμιο θησαυρό», προσθέτοντας: «Άλλαξες τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά».

Στην ομιλία της, η Μέριλ Στριπ ευχαρίστησε τις Κάννες που την υποδέχτηκαν ξανά έπειτα από 35 χρόνια και το «Evil Angels» του 1989, ενώ πρόσθεσε ότι παρακολουθώντας τα αποσπάσματα από τις στιγμές της καριέρας της που προβλήθηκαν ήταν «σαν να κοιτάζω έξω από το παράθυρο ενός τρένου που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να βλέπω τη νιότη μου να περνάει στη μέση ηλικία και μετά ακριβώς στο σημείο που στέκομαι σε αυτή τη σκηνή απόψε. Είναι τόσα πολλά πρόσωπα και τα μέρη που θυμάμαι».

Όπως είπε, την τελευταία φορά που ήταν στις Κάννες, «ήμουν ήδη μητέρα τριών παιδιών, ήμουν έτοιμη να κλείσω τα 40 και νόμιζα ότι η καριέρα μου είχε τελειώσει».

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα που αποτελείται από 22 ταινίες, συναντάμε τον δύο φορές βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα (για την «Συνομιλία» και το «Αποκάλυψη Τώρα») Φράνσις Φορντ Κόπολα με το magnum opus του, το πολυαναμενόμενο «Megalopolis» με πρωταγωνιστή τον Άνταμ Ντράιβερ, τον Γιώργο Λάνθιμο με τη νέα του ταινία «Kind of kindness» σε σενάριο Ευθύμη Φιλίππου, την Άντρεα Άρνολντ με το «Bird» και πρωταγωνιστές τους Μπάρι Κιόγκαν και Φραντς Ρογκόφσκι και τον Ζακ Οντιάρ μ’ ένα μιούζικαλ με τη Σελένα Γκόμεζ.

Στο ίδιο τμήμα, ο Δανός με ιρανική καταγωγή Αλί Αμπάσι συμμετέχει με το «The Apprentice» που καταγράφει τη νεανική ζωή του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο 81χρονος Καναδός Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ αφηγείται στο «The Shrouds» την ιστορία ένας καινοτόμου επιχειρηματία (τον υποδύεται ο Βενσάν Κασέλ) που εφευρίσκει μια αμφιλεγόμενη τεχνολογία η οποία επιτρέπει στους ζωντανούς να παρακολουθούν τους αγαπημένους τους στον άλλο κόσμο.

Ακόμη, ο Πάολο Σορεντίνο, κινηματογραφεί την αγαπημένη του Νάπολη και τους Γκάρι Όλντμαν και Στεφανία Σαντρέλι με αφορμή τον μύθο της Παρθενόπης – της Σειρήνας που ρίχτηκε στη θάλασσα και πνίγηκε όταν δεν κατάφερε να δελεάσει τον Οδυσσέα με το τραγούδι της. Ο αυτοεξόριστος Ρώσος σκηνοθέτης Κίριλ Σερεμπρένικοφ αφηγείται στην ταινία «Λιμόνοφ: Η μπαλάντα» την ιστορία του ριζοσπαστικού Σοβιετικού ποιητή Έντουαρντ Λιμόνοφ (τον υποδύεται ο Μπεν Γουίσο), ο βετεράνος σεναριογράφος του «Ταξιτζή», Πολ Σρέιντερ στην ταινία του «Oh Canada» με πρωταγωνιστές τους Τζέικομπ Ελόρντι, Ούμα Θέρμαν και Ρίτσαρντ Γκιρ, διασκευάζει το μυθιστόρημα «Foregone» του Ράσελ Μπανκς, το οποίο αναφέρεται στην περίπτωση ενός Αμερικανού που την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ αποφάσισε να μετακομίσει στον Καναδά για να αποφύγει τον στρατό και ο Κριστόφ Ονορέ παρουσιάζει μια ταινία αφιερωμένη στη ζωή του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι με πρωταγωνίστριες τις Κατρίν Ντενέβ και Κιάρα Μαστρογιάνι.

Στα highlights του προγράμματος, αλλά εκτός διαγωνιστικού, συναντάμε την «Furiosa» του Τζορτζ Μίλερ με πρωταγωνίστρια την Άνια Τέιλορ-Τζόι, τη «γουέστερν» φιλόδοξη επιστροφή του Κέβιν Κόστνερ μπροστά και πίσω από την κάμερα με το «Horizon: An American Saga», αλλά και το αυτοβιογραφικό «C’est pas moi» του Λεός Καράξ.

Στην τέταρτη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ των Καννών (μετά τον «Κυνόδοντα» (2009), τον «Αστακό» (2015) και τη «Θυσία του ιερού ελαφιού» (2017) ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει με ένα «τρίπτυχο παραμύθι». Οι ιστορίες του «Kind of kindness» αφορούν έναν άνδρα-φερέφωνο του αφεντικού του, ο οποίος προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, έναν αστυνομικό που ανησυχεί επειδή επέστρεψε η εξαφανισμένη σύζυγός του και μια γυναίκα αποφασισμένη να βρει έναν συγκεκριμένο άνθρωπο που προορίζεται να γίνει πνευματικός ηγέτης. Στην ταινία, που αναμένεται να βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 30 Μαΐου, πρωταγωνιστούν οι Έμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς και Γουίλεμ Νταφόε.

Γκρέτα Γκέργουιγκ

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Επίσημου Διαγωνιστικού είναι η Αμερικανίδα Γκρέτα Γκέργουιγκ. Στην επιτροπή συμμετέχουν επίσης, ο Τούρκος σεναριογράφος και σκηνοθέτης Εμπρού Τζεϊλάν, η Αμερικανίδα ηθοποιός Λίλι Γκλάντστοουν, η Γαλλίδα ηθοποιός Εύα Γκριν, η Λιβανέζα σκηνοθέτις και σεναριογράφος Ναντίν Λαμπακί, ο Ισπανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά, ο Ιταλός ηθοποιός Πιερφρανσέσκο Φαβίνο, ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Χιροκάζου Κόρε Έντα και ο Γάλλος ηθοποιός και παραγωγός Ομάρ Σι.

Αξίζει να θυμηθούμε πως ο Τζορτζ Λούκας, ο σκηνοθέτης του «Πολέμου των Άστρων», θα λάβει επίσης τιμητικό Χρυσό Φοίνικα κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, που θα γίνει στις Σάββατο 25 Μαΐου.

«Το Φεστιβάλ των Καννών είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου», δήλωσε ο Λούκας όταν ανακοινώθηκε η βράβευση του από τη διοργάνωση. «Έμεινα έκπληκτος και ενθουσιασμένος όταν η πρώτη μου ταινία, “THX-1138”, επιλέχθηκε να προβληθεί σε ένα νέο πρόγραμμα για τους πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες που ονομάζεται Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. Έκτοτε, επέστρεψα στο φεστιβάλ πολλές φορές με ποικίλες ιδιότητες ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Με τιμά πραγματικά αυτή η ειδική αναγνώριση που σημαίνει πολλά για μένα» πρόσθεσε.

Ελληνικές συμμετοχές

Στη φετινή διοργάνωση εκτός του Γιώργου Λάνθιμου υπάρχουν ακόμη τέσσερις συμμετοχές με ελληνικό ενδιαφέρον. Η σύζυγος του Έλληνα σκηνοθέτη, η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός Αριάν Λαμπέντ, συμμετέχει με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, με τίτλο «September Says» που κάνει πρεμιέρα και διαγωνίζεται στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα». Η Λαμπέντ επιστρέφει στο Φεστιβάλ λίγα χρόνια μετά τη μικρού μήκους ταινία της «Olla» που είχε προβληθεί στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. H ταινία της αποτελεί μεταφορά του μυθιστορήματος της Ντέιζι Τζόνσον «Sisters» κι αφορά την έκρυθμη σχέση ανάμεσα σε δύο νεαρές αδερφές, οι οποίες βλέπουν την επικοινωνία με τη μητέρα να δυσκολεύει και να οδηγείται στα άκρα.

Στο ACID, το παράλληλο τμήμα του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών που προωθεί το ανεξάρτητο σινεμά, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κωστή Χαραμουντάνη, «Κιούκα Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού». Ο 30χρονος αυτοδίδακτος σκηνοθέτης έχει αρκετές φορές διακριθεί για τις μικρού μήκους ταινίες του («Το Μάτι και το Φρύδι» το 2016, «Το Τέρας Κοιμάται» το 2017, «Κιόκου Πριν Έρθει το Καλοκαίρι» το 2018, «Ο Σκύλος του Χαμομήλι» το 2019, «Ανθολόγιο μιας Πεταλούδας» το 2020). Το «Κιούκα Πριν το Τέλος του Καλοκαιριού» αποτελεί άτυπη συνέχεια της μικρού μήκους «Κιόκου Πριν Έρθει το Καλοκαίρι» (2018) και είναι μια ιστορία για την ενηλικίωση.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας, μία τριμελής οικογένεια – ο πατέρας και τα δυο δίδυμα έφηβα παιδιά του- ταξιδεύουν με το ιστιοπλοϊκό τους στον Πόρο για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η ανεμελιά του καλοκαιριού διακόπτεται, όταν ανάμεσα σε βουτιές, ηλιοθεραπείες και νέους φίλους, τα παιδιά θα γνωρίσουν χωρίς να το ξέρουν την μητέρα τους, που τους είχε εγκαταλείψει όταν ήταν μωρά. Αυτή η τυχαία συνάντηση θα φέρει στην επιφάνεια θαμμένα συναισθήματα οργής και εγκατάλειψης, και αυτές οι διακοπές θα μεταμορφωθούν σ’ ένα καλοκαίρι ενηλικίωσης για όλους.

Τη διεθνή της πρεμιέρα στο Επίσημο Διαγωνιστικό Σπουδαστικό Τμήμα La Cinef πραγματοποιεί η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Νίκου Κολιούκου, με τίτλο «Το χάος που άφησε πίσω της» και πρωταγωνιστές τη Μαρίνα Σιώτου και τον Γιάννη Τσορτέκη, η οποία βραβεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ Δράμας.

Μια ακόμη ελληνική ταινία μικρού μήκους που θα προβληθεί στο φεστιβάλ είναι το «Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται» της Δάφνης Χαιρετάκη η οποία συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους της Εβδομάδας Κριτικής. Η επίσημη σύνοψη της ταινίας αναφέρει: «Στην Αθήνα τίποτα δεν φαίνεται να κινείται, οι κάτοικοι της μοιάζουν ακίνητοι σαν αγάλματα. Ωστόσο, κάπου, μια Καρυάτιδα δραπετεύει από ένα μουσείο και μια μικρή ομάδα απαιτεί την καταστροφή όλων των αρχαιοτήτων. Είναι το να κινηματογραφείς ο μόνος τρόπος για να μην μείνεις ασυγκίνητος;».

Επίσης στις Κάννες συμμετέχει η ελληνική συμπαραγωγή «A land unknown» σε σκηνοθεσία του Μαχντί Φλάιφελ που θα παιχτεί στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.