Ένα υπέροχο γαστρονομικό «ταξίδι» έζησαν και φέτος όσοι βρέθηκαν στο Fethiye, την όμορφη πόλη της νοτιοδυτικής Τουρκίας, στο 2ο Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας που κατάφερε, για δεύτερη χρονιά, να ενώσει τις δύο πλευρές του Αιγαίου, με εμβληματικές γεύσεις, υπέροχες μουσικές και αληθινά συναισθήματα.

Το ξεχωριστό φεστιβάλ, πρωτοβουλία της βραβευμένης σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου και της Çiğdem Karaca, προέδρου του συλλόγου γυναικών Λυκίας, που έχει ως στόχο να ενώσει τις δύο πλευρές του Αιγαίου, με συνδετικό κρίκο τη γαστρονομία, αγκαλιάστηκε από Τούρκους και Έλληνες, που κάθισαν για ακόμα μία χρονιά γύρω από το ίδιο τραπέζι.

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν και φέτος συγκινητική. Το Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας του Fethiye είναι πλέον θεσμός. Και αυτή τη χρονιά καταξιωμένοι σεφ από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, ακαδημαϊκοί από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και Έλληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας που πήραμε πέρυσι με την ÇiğdemKaraca», αναφέρει η Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία ήδη κάνει σχέδια για την επόμενη διοργάνωση.

Τον ίδιο ενθουσιασμό μοιράζεται και η ÇiğdemKaraca, που βλέπει χρόνο με το χρόνο, η πρωτοβουλία που πήραν με την Ελληνίδα σεφ να αναπτύσσεται και να γιγαντώνεται. «Ευχαριστούμε όλους όσοι βρέθηκαν και φέτος σε αυτή την όμορφη γιορτή φιλίας και αγάπης των δύο λαών. Οι δύο χώρες μας έχουν κοινό παρελθόν και αυτό το παρελθόν έχει βάλει μια σημαντική σφραγίδα στο θέμα της κουλτούρας μας, της φιλοξενίας μας και της γαστρονομίας μας. Το μόνο που μας χωρίζει είναι η θάλασσα και τίποτα άλλο» αναφέρει η κυρία Karaca.

Ήταν τρεις ημέρες που κύλησαν γεμάτες πολύχρωμες εικόνες, υπέροχες γεύσεις, μεθυστικά αρώματα και, πάνω απ’ όλα, καλή διάθεση!
Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ οι καλεσμένοι φιλοξενήθηκαν στο εστιατόριο «Mayikas» της Μαρίας Εκμεκτσίογλου, για το welcome dinner με τα περίφημα πιάτα της σεφ.

Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε από την αγορά της πόλης και, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε βόλτα στο χωριό Yeşilüzümlü, που στα ελληνικά σημαίνει Πράσινο Σταφυλοχώρι, στα περίχωρα του Fethiye, όπου γυναίκες του τοπικού συνεταιρισμού έδειξαν στους φιλοξενούμενούς τους πώς υφαίνουν με παραδοσιακές μεθόδους σε παλιούς ξύλινους αργαλειούς. Εκεί είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικές συνταγές, το υπέροχο ντόπιο κρασί, καθώς το χωριό φημίζεται για τους αμπελώνες του και να ακούσουν ελληνική μουσική! Ο επίλογος της ημέρας γράφτηκε στα 2.000 μ. του βουνού Babadağ απ’ όπου παρακολούθησαν ένα συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα και, φυσικά, με φαγητό σ΄ ένα εστιατόριο με υπέροχο φαγητό, χτισμένο στα 1.200 μ. του βουνού!

Η δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη στο γραφικό Kayaköy, στο χωριό-φάντασμα όπως το αποκαλούν πλέον, που στο παρελθόν ονομαζόταν Λεβίσι, για μοναδικά φωτογραφικά ενσταντανέ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι Έλληνες και Τούρκοι σεφ μαγείρεψαν για τους επισκέπτες του φεστιβάλ εντυπωσιάζοντας με τις δημιουργίες τους. Η τρίτη και τελευταία ημέρα του φεστιβάλ μπορεί να είχε τη μελαγχολία για κάτι όμορφο που τελειώνει, επιφύλασσε όμως πολλές εκπλήξεις: ήταν η μέρα που έλαβε χώρα ο διαγωνισμός μαγειρικής, ο οποίος εξελίχθηκε με πολύ κέφι και χορό και ολοκληρώθηκε με τη συναυλία των Operatical.

H Ναδίνα Τζιάτζιου και ο Θάνος Ζήσης ταξίδεψαν από την Ελλάδα ειδικά για το φεστιβάλ και, με τις βελούδινες φωνές τους, χάρισαν σε όλους τους παρευρισκόμενους μια μοναδική μουσική βραδιά.

Τα φώτα του φεστιβάλ έσβησαν για φέτος, αλλά το ραντεβού ανανεώθηκε για του χρόνου!