«Δείτε το! Ή ζήστε με το παράπονο ότι το χάσατε!»

Η παράσταση-ορόσημο
που εγκαινίασε το Θέατρο Badminton.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ημερομηνίες παραστάσεων: 14-25/04/10

Η μακροβιότερη παράσταση μπαλέτου στο West End του Λονδίνου και το Broadway της Νέας Υόρκης, που εγκαινίασε το 2007 το ολοκαίνουριο Θέατρο Badminton καθηλώνοντας 25.000 θεατές, επιστρέφει στην Αθήνα με τους περήφανους αρσενικούς κύκνους και την ανατρεπτική διάθεση του πρωτοποριακού χορογράφου Matthew Bourne.

Με χρονική αφετηρία το 1995 που έγινε η παγκόσμια πρεμιέρα της στο Sadler’s Wells, η μαγευτική και sexy Λίμνη των Κύκνων του Matthew Bourne έχει πλέον αναδειχθεί στη μακροβιότερη παράσταση μπαλέτου στην ιστορία του West End του Λονδίνου και του Broadway, μετρώντας ήδη στο ιστορικό της δύο πολύ επιτυχημένες περιοδείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχοντας αποθεωθεί από κοινό και κριτικούς στο Λος Άντζελες, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έργο του Τσαϊκόφσκι που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, η Λίμνη των Κύκνων έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας το 1877, αλλά μόνο 18 χρόνια αργότερα -και μετά το θάνατο του συνθέτη- «ανέβηκε» στο θέατρο της Αγίας Πετρούπολης, όπου γνώρισε τη διεθνή καταξίωση ως ένα παγκόσμιο κλασσικό μπαλέτο. Η Λίμνη των Κύκνων του Matthew Bourne έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από τριάντα διεθνή θεατρικά βραβεία -ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται 3 Tony στο Broadway-, ενώ έχει αναδειχθεί ως ορόσημο της διεθνούς θεατρικής σκηνής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η συγκεκριμένη παράσταση είναι πολύ ιδιαίτερη, κλασσική μεν, αλλά και με πολλά στοιχεία καινοτομίας. Το πιο πολυσυζητημένο από αυτά, είναι η επιλογή ενός άντρα χορευτή για τον πολυπόθητο ρόλο της Odette/Odile. (γνωστή ως «Ο Κύκνος»). Όπως λέει και ο ίδιος ο δημιουργός: “Η ιδέα του αρσενικού κύκνου ήταν απόλυτα λογική στο μυαλό μου, καθώς η δύναμη, η ομορφιά και το εντυπωσιακό άνοιγμα φτερών αυτών των υπάρξεων, θεωρώ ότι ταιριάζουν πολύ περισσότερο με την αρρενωπότητα ενός άντρα χορευτή, παρά με την ευαισθησία μιας λεπτεπίλεπτης μπαλαρίνας στη λευκή της τουτού.”

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο φινάλε της πολύ πετυχημένης ταινίας “Billy Eliot” του Stephen Daldry, Βλέπουμε τον ήρωα να ενσαρκώνει το ρόλο του κύκνου στην παράσταση Swan Lake του Matthew Bourne.

Από την πρώτη της παρουσίαση το 1877, η Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι έχει διασκευαστεί πάρα πολλές φορές. Διατηρώντας άθικτα τα δύο «συστατικά» που κάνουν τη Λίμνη των Κύκνων ιδιαίτερα αγαπητή παγκοσμίως, την αξεπέραστη μουσική του Τσαϊκόφσκι και τη διαρκή ανθρώπινη επιθυμία για τον ανέφικτο έρωτα, ο βραβευμένος με 5 Olivier Matthew Bourne καταθέτει μια συγκινητικά πρωτότυπη, ποιητική, ιδιοφυή, ανατρεπτική και συγχρόνως κλασική παράσταση που αλλάζει οριστικά τον τρόπο που βλέπαμε ως τώρα το μπαλέτο.

Λίγα λόγια για τον Matthew Bourne

Ο Matthew Bourne, σκηνοθέτης και χορογράφος της Λίμνης των Κύκνων, είναι ο μοναδικός Βρετανός σκηνοθέτης που έχει κερδίσει την ίδια χρονιά (1999) τα βραβεία Tony καλύτερου σκηνοθέτη και καλύτερου χορογράφου για μιούζικαλ. Σύμφωνα με τον Matthew, η Λίμνη των Κύκνων ασκούσε πάντα ιδιαίτερη γοητεία στον ίδιο: “Άδραξα την ευκαιρία να δημιουργήσω μια ανθρώπινη ιστορία που θα είχε έντονα δραματικά στοιχεία και στην οποία θα μπορούσα να ικανοποιήσω τις σατυρικές και χιουμοριστικές ανησυχίες μου, χορογραφώντας παράλληλα μια σειρά από σουίτες ελεύθερης κίνησης έχοντας ως βάση μία από τις καλύτερες μουσικές συνθέσεις για μπαλέτο που έχουν γραφτεί ποτέ. Η πρόκληση ήταν απλά ακαταμάχητη!“

Έχουν γράψει για το Swan Lake…

«Δείτε το! Ή ζήστε με το παράπονο ότι το χάσατε!»
The London Independent

«Ένα μοναδικό φαινόμενο του Broadway»
New York Times

«Διασκεδαστικό, ποιητικό και sexy και οι αρσενικοί κύκνοι
είναι πραγματικά υπέροχοι…»
The Daily Telegraph

«… η πιοσυγκινητική Λίμνη των Κύκνων που είδατε ποτέ…
και μια από τις καλύτερες.»
The Times

«… δροσερό, αστείο, συναρπαστικό και συγκινητικό όσο ποτέ.»
Oxford Times

«… πιθανότατα ο καλύτερος και πιο καινοτόμος χορογράφος του χοροθέατρου σήμερα»
Birmingham Post

«… μια λαμπρή συνεργασία ταλαντούχων καλλιτεχνών»
The Times

«… αστείρευτα συναρπαστικό…»
The Daily Telegraph

«Μια παράσταση επική, τραγική, προσωπική και ταυτόχρονα παγκόσμια.
Καλώς ήρθατε σ` αυτό το τρομερό show.»
The Daily Telegraph

«… είναι κλασικό από μόνο του και παραμένει ένα από τα καλύτερα κομμάτια χοροθέατρου που υπάρχει περίπτωση να δείτε ποτέ…»
What’s on in London

«… η Λίμνη των Κύκνων του Matthew Bourne συνεχίζει να είναι το έργο
που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε…»
The Independent on Sunday

«Μια ονειρική παράσταση που κόβει την ανάσα»
CBS TV

«…η παράσταση του Matthew Bourne
είναι η πιο ποιητική και sexy Λίμνη των Κύκνων που έχετε ποτέ δει»
The Daily Telegraph

«Τα σκηνικά του Lez Brotherston διακρίνονται για το στυλ
και την καινοτομία τους και είναι τόσο εντυπωσιακά,
όσο και αυτά των πιο μεγάλων μιούζικαλ.»
The Guardian

«…η συναρπαστική σύγχρονη εκδοχή της Λίμνης των Κύκνων
του Matthew Bourne εισάγει μια νέα εποχή στο χορό:
τη συνάντηση κλασσικού μπαλέτου- αισθησιακού καμπαρέ!»
The International Herald Tribune

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τιμές εισιτήριων: από 20€ έως 75€

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Τρίτη21:00
Τετάρτη21:00
Πέμπτη21:00
Παρασκευή21:00
Σάββατο16:00&21:00
Κυριακή 16:00 & 21:00

Διάρκεια Παράστασης: 2 ώρες & 20 λεπτά, συμπεριλαμβάνεται διάλειμμα 20 λεπτών

Πληροφορίες- κρατήσεις: 210 8840600, www.ticketnet.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης