Η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας να απέχουν από τα «συζυγικά καθηκόντα» τους για να αναγκάσουν τους άντρες να τερματίσουν τον Πελοποννησιακό πόλεμο και…ένας άλλος πόλεμος αρχίζει, ανάμεσα στα δύο φύλα!

Μια παράσταση για τον έρωτα, τον πόλεμο, τη φθορά και την διαφθορά, αλλά και την συμφιλίωση, από τον ανατρεπτικό Γιάννη Κακλέα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 16 και 17 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λυσιστράτη διδάχτηκε το 411 π.Χ. Η Αθήνα μέτραγε ήδη είκοσι χρόνια πολέμου – ο Πελοποννησιακός πόλεμος ξεκίνησε το 431 π.Χ. .– και ο Αριστοφάνης, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος, δίνει με ευφυή τρόπο το δικό του ειρηνικό στίγμα.

Με όπλα του το εύρημα της σεξουαλικής απεργίας, την ανελέητη σάτιρα και μια γλώσσα ευρηματική όσο και αθυρόστομη, καταδικάζει τον πόλεμο και προβάλλει την ανάγκη για πανελλήνια ενότητα. Ερωτικά τεχνάσματα, κωμικές παρεξηγήσεις και πληθωρική δράση συνθέτουν μια απολαυστική κωμωδία όπου η γυναικεία εξυπνάδα αναδεικνύεται η κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Κακλέας σημειώνει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λυσιστράτη, γράφεται σε μια ιδιαίτερα πολυτάραχη περίοδο. Το 411 π.χ. η Αθήνα μετά την καταστροφική ήττα της σικελικής εκστρατείας, έχοντας χάσει μεγάλο αριθμό στρατιωτών, βρίσκεται στον εικοστό χρόνο του πελοποννησιακού πολέμου που ακόμα συνεχίζεται.

 Ο πόλεμος, έχει απελευθερώσει την ανθρώπινη σκληρότητα, έχει εγκαταστήσει την παρακμή, έχει εξοστρακίσει τον έρωτα και έχει αποχαλινώσει τη βία. Οι ανθρώπινες σχέσεις –άρα και οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα- είναι κι αυτές ένας πόλεμος που διεξάγεται με διαφορετικά όπλα και άλλη στρατηγική.

Στην παράσταση, οι γυναικείοι ρόλοι ερμηνεύονται από άνδρες ηθοποιούς. Όχι σαν παρωδία της θηλυκότητας, και ειρωνική μίμηση των γυναικείων μηχανισμών έτσι όπως οι άνδρες τους φαντάζονται, αλλά ως επίκληση του θηλυκού στοιχείου που έχει τη δύναμη να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

Το γυναικείο φύλο, δεν είναι μόνο το «άλλο» φύλο, δεν είναι απλά ο αντίθετος πόλος του αρσενικού. Είναι η ίδια η ενέργεια του έρωτα που δημιουργεί, χωρίς να καταργεί τις αντιθέσεις. Η «συνωμοσία» των γυναικών για να σταματήσει ο πόλεμος, είναι μια επανάσταση της ίδιας της ζωής ενάντια στον παραλογισμό και το θάνατο.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Χορογραφία: Κυριάκος Κοσμίδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Σχεδιασμός βίντεο: Πίνδαρος Ανδριόπουλος
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας, Εύα Σαραγά
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ

Διανομή

Λυσιστράτη: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Πρόβουλος: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Μυρρίνη: Ελένη Κοκκίδου
Κλεονίκη: Γιώργος Χρυσοστόμου
Κινησίας / Μυρρίνη: Μάκης Παπαδημητρίου
Λαμπιτώ: Λαέρτης Μαλκότσης
Κήρυκας Λακεδαιμονίων: Θέμης Πάνου
Παίζουν: Άννα Αθανασιάδη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Μιχάλης Θεοφάνους, Νίκος Καρδώνης, Φαίη Κοκκινοπούλου, Νίκη Λάμη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Χρήστος Μαλάκης, Κωνσταντίνος Μαραβέλλιας, Σταύρος Μαυρίδης, Σοφία Μιχαήλ, Αγορίτσα Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πασσάς, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Αλάιν Ρομέρο, Μαριάνθη Σοντάκη, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Αγγελική Τρομπούκη, Κωνσταντίνος Τσερκάκης, Μαρία Τσιμά, Βαγγέλης Χατζηνικολάου

Λυσιστράτη στο Εθνικό Θέατρο

Η Λυσιστράτη έχει παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο τρεις φορές σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, το 1957 – με επανάληψη το 1958 –, το 1960, σε μία ενιαία παράσταση με τον Δύσκολο του Μενάνδρου, και το 1980. Παρουσιάστηκε επίσης το 1997 σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου και το 2004 σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Στις παραστάσεις αυτές τον κεντρικό ρόλο ερμήνευσαν σπουδαίες πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου: η Μαίρη Αρώνη, η Αλέκα Κατσέλη, η Άννα Συνοδινού, η Κάτια Δανδουλάκη και η Λυδία Κονιόρδου. Για αναλυτικές πληροφορίες για τις προηγούμενες παραστάσεις επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου ή επικοινωνήστε με το Τμήμα Προβολής και Επικοινωνίας.

Περιοδεία

16-17 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
21 Ιουλίου, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
26-27 Ιουλίου, Κύπρος, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
4 Αυγούστου, Σπάρτη, Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο
7 Αυγούστου, Άργος, Αρχαίο Θέατρο
20 Αυγούστου Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
23 Αυγούστου Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίου
2 Σεπτεμβρίου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
5 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο
8 Σεπτεμβρίου, Αθήνα, Αττικό Άλσος
12 Σεπτεμβρίου, Νέα Σμύρνη, Άλσος Νέας Σμύρνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης