Ένα φεστιβάλ με trucks φαγητού στην Αμβέρσα αποτέλεσε έμπνευση για το δημιουργό του Φεστιβάλ Καντίνας Λευτέρη Καλλινικίδη που θέλησε να δημιουργήσει στην Ελλάδα  ένα αστικό πανηγύρι που θα συνδιάζει τη γαστρονομία με την χαρά και τη διασκέδαση. Οι τριακόσιες χιλιάδες επισκεπτών άλλωστε μέσα στο διάστημα των προηγούμενων τριών μηνών αποδεικνύουν πως το εγχείρημα πέτυχε αφού το φεστιβάλ Καντίνας  έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από εικοσιπέντε χώρες της επικράτειας. Τελευταίος του σταθμός είναι οι Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης όπου ως την 1η Οκτώβρη μεταφέρει το δικό του παλμό!

Το Φεστιβάλ Καντίνας έγινε θεσμός τα τελευταία τρία χρόνια, επισκεπτόμενο περισσότερες από 25 πόλεις στην Ελλάδα. Πώς εμπνευστήκατε τη λειτουργία του;

Από την Αμβέρσα. Εκεί όπου είδα μπροστά μου μια τεράστια πινακίδα ενός Φεστιβάλ με Trucks φαγητού. Δεν μπήκα μέσα διότι ήταν κλειστό την ώρα που πέρασα, ωστόσο είπα, αυτό είναι το Φεστιβάλ Καντίνας στην Ελλάδα είναι γεγονός!

Αν σκεφτεί κανείς πως η καντίνα είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα του Έλληνα, τότε δεν ήθελε και πολύ να αναπτυχθεί η ιδέα. Την Καντίνα την ξέρουμε όλοι ως έννοια. Σε καντίνα νομίζω πως έχουμε φάει όλοι. Ένα “βρώμικο” το τραβάει συνήθως ο οργανισμός μας. Όλες αυτές οι σκέψεις και άλλες πολλές, που έπρεπε να σκεφτούμε και να συνδυάσουμε, ώστε να δημιουργήσουμε έναν νέο θεσμό, ήταν αυτά που μέτρησαν και πετύχαμε αυτό που σήμερα ξέρει όλη η Ελλάδα, το Φεστιβάλ Καντίνας- Canteen Festival και όχι απλά ένα φεστιβάλ με καντίνας.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Φεστιβάλ Καντίνας και σε ποιους απευθύνεται;

Απλά, ήθελα διακαώς να στήσω ένα αστικό πανηγύρι, για τους πολλούς, γι΄αυτό που λέμε για τον λαό. Να του δώσω έναν συνδυασμό χαράς και διασκέδασης. Φαγητό, μια κρύα μπύρα και χορό με λαϊκά παραδοσιακά ακούσματα ώστε να χορέψει με την ψυχή του. Έτσι λοιπόν το Φεστιβάλ Καντίνας, αποτελείται από καντίνες με γεύσεις σύγχρονες και παραδοσιακές, με μικροπωλητές αλλά και μικροπαραγωγούς. Με ψυχαγωγικά παιχνίδια και με διαδραστική γωνιά για παιδιά και τέλος ένα stage με live ορχήστρες που διασκεδάζουν ατελείωτα τους επισκέπτες μας. Φυσικά όλα αυτά, δεν θα ήταν τίποτα αν δεν είχαμε τον κοινωνικό μας σκοπό, που μέσα από την δράση που δημιουργήσαμε την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, καταφέραμε να παράξουμε σημαντικό έργο για τον άνθρωπο. Και αυτό, χάρη στη μεγάλη επισκεψιμότητα και την αγάπη που έχουν δείξει πάνω από 300.000 επισκέπτες μέχρι σήμερα.

Τι άλλο μπορεί να δοκιμάσει όποιος επισκέπτεται το φεστιβάλ, εκτός από τις γνωστές γεύσεις που συνήθως βρίσκουμε στις καντίνες;

Γεύσεις από όλο τον κόσμο. Ινδικό, Μεξικάνικο, Ουγγαρέζικη, Ιταλική, Ισπανική κουζίνα, γλυκά και αλμυρά πέραν από τα γνήσια δημοφιλή παραδοσιακά εδέσματα της Ελλάδας και φυσικά μια κρύα μπύρα.

Ποια είναι η μέχρι στιγμή η αποτίμηση του Φεστιβάλ Καντίνας στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου;

Το Φεστιβάλ στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης θα έλεγα πως είναι η ναυαρχίδα του Φεστιβάλ, λόγω μεγάλης συμμετοχής επαγγελματιών και τεράστιας επισκεψιμότητας. Βεβαίως σε αυτό συμβάλλει θετικά ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Λάζαρος Κυρίζογλου καθώς και η οργανωτική ομάδα της Thessaloniki Brand με επικεφαλής την κα Ντέμη Αβραμίδη που είναι και η ψυχή του Canteen Festival. Στις δυό πρώτες μέρες είχαμε σχεδόν 10.000 επισκέπτες. Το νούμερο μιλάει από μόνο του και συνολικά στις 7 μέρες θεωρούμε πως θα αγγίξουμε τους 40.000.

Ποιοι θα είναι οι επόμενοι σταθμοί του φεστιβάλ;

Βέροια στα σίγουρα και είναι ανακοινώσιμο, ωστόσο μάλλον θα «κατηφορίσουμε» προς Αθήνα μετά. Θα δούμε, συζητάμε και βλέπουμε.