Της Δήμητρας Στασινοπούλου

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στη Λαχώρη, στο Πακιστάν για τον «παραμυθένιο» γάμο της κόρης αγαπημένων φίλων – ένα γάμο ισάξιο του παρελθόντος της ιστορικής αυτής πόλης.

Η Λαχώρη, έχει ιστορία τουλάχιστον 2.000 ετών, αναφέρεται συχνά και ως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα ή η Καρδιά του Πακιστάν και έχει αναπτύξει μια δική της μοναδική κουλτούρα, επηρεασμένη από τις παραδόσεις των διαφόρων κατακτητών που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην πόλη: Τζέιν, Μογγόλων, Βουδιστών, Ελλήνων, Μουσουλμάνων, Αφγανών, Σίχ αλλά και Βρετανών. Καρδιά της πόλης είναι η παλιά οχυρωμένη περιοχή με κυρίαρχα στοιχεία της εποχής των Μογγόλων τα παλάτια και τα τζαμιά Badshahi και Wazir Khan – χαρακτηριστικά της μοναδικής αρχιτεκτονικής της. Εδώ γεννήθηκαν κάποιοι από τους πιο σημαντικούς αγίους, ποιητές αλλά και βασιλείς μεγαλόπρεπων αυτοκρατοριών της ευρύτερης περιοχής. Η μίξη του παρελθόντος και του παρόντος κάνει την πόλη μοναδική.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Λαχώρη

Υπάρχει όμως και μια πολύ δυσάρεστη πλευρά αυτής της πόλης: Tα εργοστάσια τούβλων με τις σύγχρονες μορφές δουλείας και οι παραγκουπόλεις

Μια από τις κύριες μορφές σύγχρονης δουλείας είναι η δουλεία από χρέη. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, παίρνουν ή εξαπατώνται να πάρουν ένα δάνειο που μετά δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Σύντομα μεταβάλλονται σε σκλάβους που δουλεύουν δωρεάν με μόνη απολαβή τη βασική ημερήσια διατροφή τους και μια θέση σε ένα κατάλυμα. Ένα από τα μέρη που υπάρχουν πολλοί σύγχρονοι σκλάβοι είναι η λεγόμενη «ζώνη του τούβλου» που περιλαμβάνει περιοχές της Ινδίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και του Νεπάλ. Εδώ κατασκευάζονται δισεκατομμύρια τούβλα και ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού που εκτελούν τη βαριά δουλειά, είναι δούλοι.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ ένα από αυτά τα εργοστάσια τούβλων, στην περιοχή Πατόκι της Λαχώρης, μαζί με τη γυναίκα που αγωνίζεται για την κατάργηση της σύγχρονης αυτής μορφή δουλείας, την Syeda Ghulam Fatima, ιδρύτρια της Bonded Labor Liberation Front.

Τα τούβλα είναι το κύριο υλικό κατασκευών στο Πακιστάν. Υπάρχουν 20.000 εργοστάσια στη χώρα, ενώ περίπου 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καθεστώς δουλείας, ανάμεσά τους και πολλά παιδιάΤα τούβλα είναι το κύριο υλικό κατασκευών στο Πακιστάν. Υπάρχουν 20.000 εργοστάσια στη χώρα, ενώ περίπου 4.5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καθεστώς δουλείας, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. 

Οι άνθρωποι εδώ κληρονομούν ένα χρέος ή είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με συνθήκες δούλων για να αποπληρώσουν ένα δάνειο μερικές φορές ακόμη και κάτω από 200 δολάρια. Μπορεί να φαίνεται σαν μια σύμβαση εργασίας όπου ο εργαζόμενος είναι εκεί για να ξεπληρώσει ένα χρέος (συχνά σε συνθήκες απίστευτης σκληρότητας) μόνο για να διαπιστώσει ότι η αποπληρωμή είναι αδύνατη. Ενώ εργάζεται και δεν μπορεί να φύγει, χρειάζεται ένα καταφύγιο, τροφή και νερό. Ο εργοδότης προσθέτει 25 δολάρια την ημέρα στο αρχικό χρέος για να καλύψει αυτές τις ανάγκες έτσι το χρέος συνεχώς αυξάνεται, ενώ η συνολική αμοιβή της οικογένειας για την παραγωγή 1.000 τούβλων την ημέρα που απαιτούνται, είναι μόλις 5 δολάρια.

Οι παραγκουπόλεις (slum): Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές η Λαχώρη έχει πληθυσμό 11 εκατομμύρια, 30% των κατοίκων της όμως ζουν σε παραγκουπόλεις. Αυτές δημιουργούνται από φτωχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν σε σπίτια στην πόλη – αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού και των οικονομικών και πολιτικών ανισοτήτων, όπως και στις μετακινήσεις των ανθρώπων από όλη τη χώρα προς τις πόλεις με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Υγεία, μόρφωση αλλά και τα πιο βασικά όπως υγιεινή, ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτρισμός είναι εξαιρετικά περιορισμένα και επιβαρύνουν τις πολύ κακές συνθήκες της ζωής τους.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό