Μία ξεχωριστή φιλανθρωπική εκδήλωση, στην καρδιά της Νέας Υόρκης στο 3 West Club, απόλαυσαν οι ομογενείς αλλά και Αμερικανοί γηγενείς «κάτω από το φως του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος». Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν η «Επιχειρηματική Συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου», πιο γνωστή ως EMBCA και ο επικεφαλής της Ηλία (Λου) Κάτσο και πρόεδρο της AΧΕΠΑ Μανχάτταν, το τμήμα Δελφοί #25, καθώς και το τμήμα «Θυγατέρες της Πηνελόπης» του Μανχάταν.

Θερμό ήταν τόσο το καλωσόρισμα προς τις δύο καλλιτέχνιδες ( Χάρις Απέργη, Κλέλια Χαρίση) του πρόεδρου του EMBCA Ηλία (Λου) Κάτσου και της Έφη Στρειδά προέδρου των Daughters of Penelope, όσο και του ένθερμου κοινού το οποίο παρέμεινε προσηλωμένο ως και το τέλος διεξαγωγής της διοργάνωσης.

Αρχιτεκτονική, κόσμημα και ποίηση …ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία βραδιά όπου τα μαθηματικά, η φύση, η αστρονομία, η αρχαιολογία, η ιστορία, η μυθολογία και η ιατρική αποτέλεσαν τις θεματικές της κεντρικής ομιλίας γύρω από την επίδραση του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού στη σύγχρονη σχεδίαση του κοσμήματος της δημιουργού κ. Χάρις Απέργη (Αρχιτέκτων και Σχεδιάστρια Κοσμημάτων). Από την εκδήλωση δεν έλειπε και η ποίηση καθώς απαγγέλθηκαν ποιήματα από τις τρεις συλλογές (Αλλαγή Φρουράς, Στέγη Αναζητήσεων, Μετανάστης η Ελπίδα) της Κλέλιας Χαρίση (δημοσιογράφου, ποιήτριας, διευθύντριας λόγου και τέχνης του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς κ Νήσων).

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η κα Απέργη χρησιμοποίησε τόσο στην ομιλία της όσο και στα ονόματα και τις ιδιότητες των κοσμημάτων, λέξεις με Ελληνικές ρίζες (Polemist, Plochmus, Apeiron, Pentaphyllon, Phalangist), αποδεικνύοντας με αυτόν τρόπο τη διαχρονική σύνδεση του αρχαίου Ελληνικού μεγαλείου με τη σύγχρονη μορφή κάθε τέχνης.

Την επιτυχία του «φιλανθρωπικού event» επισφράγισε η εκ των προτέρων «sold out» συμμετοχή του κοινού καθώς η ιδιωτική δημοπρασία που ακολούθησε των κοσμημάτων Apergi Fine Jewelry με επικεφαλής τον Αργύρη Αργειτάκο πρώην πρόεδρο του τμήματος Δελφοί #25 των ΑΧΕΠΑ. Η εκδήλωση είχε τον πιο δυνατό «ανθρώπινο επίλογο»  καθώς  μέρος των εσόδων παραχωρήθηκαν για την ανέγερση του γηροκομείου St. Michael’s Home ( Άγιος Μιχαήλ) , στο Uniondale, (Heampstead) NY.

Έκπληξη της διοργάνωσης αποτέλεσε η βράβευση των φορέων και της σχεδιάστριας κοσμημάτων από τη κ. Χαρίση, εκ μέρους του ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων, για την προσφορά τους στον Ελληνισμό, ανάμεσά τους και η CEO του Hellenic Daily News, Εύα Πλάκα.

Κατά τη διάρκεια των βραβεύσεων, η κα Χαρίση τόνισε τη σημασία του «απανταχού Ελληνισμού» στη διαχρονική συνέχεια του Αρχαίου Ελληνικού Ιδεώδους.

Σημειώνεται πως η Νέα Υόρκη αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της συνεργασίας των δύο δημιουργών (Χάρις Απέργη, Κλέλια Χαρίση).

«Ο Ελληνισμός της Διασποράς θα αποτελέσει την σύγχρονη ασπίδα, τη φάλαγγα της Τέχνης και της Ποίησης για τον επαναπατρισμό των Ελληνικών αρχαιοτήτων» επεσήμανε μεταξύ άλλων η αρχιτέκτων και σχεδιάστρια κατά την ομιλία της. 

Το Ποίημα « Ποιητική Φάλαγξ» που έγραψε η κα Χαρίση για αυτό το σκοπό αποτελεί και το μότο της καμπάνιας:

«Αθηναίοι, Μακεδόνες,Λακεδαιμόνιοι .
Της ένδοξης γης, εμείς οπλίτες.

Το δόρυ μας προτάσσουμε με «ασήμι», «χρυσό»και «μάρμαρο» στο θώρακα.
Σε πυκνή παράταξη ,
«Γη και Ύδωρ» προφυλάσσουμε,
από το χθες ερχόμενοι..
στο αύριο αναδυόμενοι.

Αναίμακτα τις «πάτριες έξεις» διαλαλούμε,
μαζί με
τη φάλαγγα της τέχνης,
για των ιερών προγόνων μας
μαχόμαστε το πνεύμα.

Ασπίδα εμείς της γης,
Ασπίδα εμείς της ξενιτιάς,
«Ανθρώπων και μετάλλων» οπλισμός …
του Ελληνισμού η διασπορά!

 

Πηγή: hellenicdailynews.com