Το αγαπημένο πρόγραμμα των παιδιών και των νέων, σχεδιασμένο από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συνεχίζεται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Η παραγωγή είναι του ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΙΝΕ ΦΙΛΙΠ από 15 Νοεμβρίου 2009 έως 16 Μαΐου 2010 στις 4 το απόγευμα και με εισιτήριο μόνο 2,50 ευρώ για τα παιδιά και τους συνοδούς τους, στο κινηματογραφικό στέκι των πιτσιρικάδων της πρωτεύουσας, στο Cine ΦΙΛΙΠ (Θάσου 11 – Πλ. Αμερικής, τηλ. 210-8612476).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα: εργαστήρια, σεμινάρια, μουσική, συζητήσεις.

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου και ώρα 16:00 προβάλλεται  «Το σκασιαρχείο» του Jean-Paul le Chanois.

Μια ασπρόμαυρη ταινία κοινωνικού περιεχομένου για όλη την οικογένεια, σημείο αναφοράς στην ιστορία του μεσοπολεμικού κινηματογράφου σε σκηνοθεσία του Ζαν-Πολ Λε Σανουά. Αφηγείται τις αρχές διδασκαλίας του γνωστού παιδαγωγού Σελεστέν Φρενέ στη Γαλλία του Μεσοπολέμου, με την πολύ καλή ερμηνεία του Μπερνάρ Μπλιέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ταινία…
Η ταινία αυτή του Ζαν-Πολ Λε Σανουά είναι σημείο αναφοράς στην ιστορία του μεσοπολεμικού αλλά και γενικότερα του γαλλικού κινηματογράφου. Αφηγείται την αρχή διδασκαλίας του γνωστού παιδαγωγού Σελεστεν Φρενέ, ο οποίος προσπαθεί και κατορθώνει να δημιουργήσει στους μαθητές του την ανάγκη για μάθηση.

Ο Ζαν-Πολ λε Σανουά έκανε μια ταινία, που αποτελεί αναφορά στον πρώτο μεταπολεμικό κινηματογράφο. Η επιτυχία του έγκειται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τις πολύ προχωρημένες για την εποχή τους απόψεις του παιδαγωγού Σελεστέν Φρενέ.

Το 1990, το Συμβούλιο για τον Κινηματογράφο του ΟΗΕ έθεσε υπό την αιγίδα του Το Σκασιαρχείο, διότι, όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο εικονογραφεί με μοναδικό τρόπο μια από τις πλευρές της Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Jean-Paul le Chanois
Ηθοποιοί: Bernard Blier (Monsieur Pascal), Juliette Faber (Lise Arnaud), Edouard Delmont (M. Arnaud), Jean-Louis Alibert (le Novateur), Edmond Ardisson ( M. Poupre, le coiffeur)

Jean-Paul le Chanois

Γάλλος σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου το 1909 στο Παρίσι και πέθανε στις 8 Ιουλίου του 1985 στο Chamonix. Είναι γνωστή η πολιτική του συμμετοχή στο γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα και η συμμετοχή του στην Αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης